A szellemi tulajdon védelme
 

36 év után ismét magyar csillagász fedezett fel egy új égitestet

A A A    Nyomtatható verzió

Egy magyar csillagász, Sárneczky Krisztián nevéhez fűződik a 2022-es esztendő első üstökösének felfedezése. Az „újszülött” üstökösök az adott évnek, és azon belül a felfedezés sorrendjének megfelelő sorszámot kapják, illetve nevüket felfedezőjük után kapják. Ezek alapján az új égitest a C/2022 A1 (Sarneczky) nevet viseli.

A Sárneczky-üstökös kicsi, gyors mozgású, a Földdel ellentétes irányban kering. Az égitest nagyon halvány, kb. +17 / +18 magnitúdós, így csak nagy távcsövek segítségével lehet megörökíteni, és a számítások alapján nem várható, hogy ennél lényegesen fényesebbé váljon.

A magyar csillagász elmondása szerint az üstökös az eddigi feltételezések szerint most csak egy villámlátogatásra érkezett a Naprendszerbe, és legközelebb évezredek múlva térhet vissza majd bolygónk közelébe.

Sárneczky Krisztián mindössze a harmadik magyar csillagász, akiről üstököst neveztek el. Utoljára 1986. január 9-én Lovas Miklós fedezett fel egy üstököst Magyarországon, míg az első magyar felfedezés 1942-ben látott napvilágot és Kulin György nevéhez fűződött.

 

Forrás:

https://ng.24.hu/tudomany/2022/01/07/magyar-csillagasz-fedezte-fel-2022-elso-uj-ustokoset/

Kép forrása:

https://www.naphire.hu/vilagszenzacios-felfedezest-talalt-a-magyar-csillagasz-rola-neveztek-el-az-ustokost/