A szellemi tulajdon védelme
 

Hungarikum Kiállítóház nyílt a Lakitelek Népfőiskolán

A A A    Nyomtatható verzió

Megnyílt a magyar értékek bemutatására létrehozott Hungarikum Kiállítóház a Lakitelek Népfőiskolán. Az épületben kialakítottak egy csillagnéző planetáriumot, a géniuszok útja termet, valamint a magyar értékeket bemutató hungarikumok csarnokát.

A Magyar Kultúra Napján átadott közösségi térben, „a Hungarikum kiállítóházban olyan magyar kémikusokkal, fizikusokkal, űrkutatókkal, feltalálókkal találkozhatnak az idelátogatók, akik tevékenységük révén hozzájárulhattak ahhoz is, hogy a világ tudományos életében válogatás nélkül becsülik meg az eredeti gondolkodókat és alkotókat. Mindannyian olyan kiemelkedő kutatói értéket teremtettek, amelyek jelentést hordoznak. Nemcsak nagyot alkottak, de halhatatlant is" - mondta Nagy István agrárminiszter a megnyitón. A kiállítóhelyen 21 magyar tudós életútja jelenik meg.

A komplexumban helyet kapott egy csillagászati planetárium is, mely az űrkutatást, az elnyúló végtelen megismerését hivatott bemutatni.

A megnyitón bejelentették a Hungarikum Bizottság legújabb döntését, mely szerint a Felső-Tisza-vidéki beregi keresztszemes hímzéssel bővült a hungarikumgyűjtemény, a Magyar Értéktárba pedig bekerült a Füvészkert ELTE, a szabolcsi almatermesztés hagyománya, a székely himnusz és a hetési férfi és női viselet. 

 

Forrás:

https://www.travelo.hu/rendezveny/20220123-magyarorszag-lakitelek-nepfoiskola-hungarikum-kiallitohaz.html?utm_source=hirstart&utm_medium=referral

Kép forrása:

https://www.magyarhirlap.hu/hetvegi-melleklet/20220108-hungarikum-liget