A szellemi tulajdon védelme
 

150 éve, a mai napon született Aschner Lipót

A A A    Nyomtatható verzió

Aschner Lipót 1872. január 27-én született. Nevéhez fűződik a Hajós Alfréd tervei alapján 1922-ben épült első magyar stadion.  A nemzetközileg elismert üzletember az ipartörténet megkerülhetetlen alakja volt, hiszen a találmányok sora az ő bőkezűségét és a tudományhoz való érzékét dicséri. 

Az újpesti Egyesült Izzó, majd Tungsram vezérigazgatójaként kifejezetten támogatta a cégen belüli kutatómunkát, illetve a tehetséges fiatalokat. Az ő laboratóriumaiban fejlesztették ki a fénymásoló ősét, a televíziós képcsövet, a fotocellát és az első rádiólokátort, amivel feltérképezték a Holdat. Világhírűek voltak a Tungsram laboratóriumai, találmányai és felfedezői.

Ő találta ki a „Tungsram” márkanevet, amely a volfrám angol és német nevének, a tungstennek és a Wolfram-nak az összeolvadásából képezte.

 Aschner indítványozta a neoncső gyártás beindítását is.

Imádta a sportot, ezért kiemelten is támogatta azt, az első stadiont is az Újpesti Torna Egylet részére építtette fel.

Igazi lokálpatriótaként támogatta Újpestet, lakótelepet építtetett a dolgozóknak, klubházat, kultúrházat, sportpályákat, teniszkomplexumot, hétvégi üdülőt és a máig ismert Tungsram uszodát a munkásoknak.

Aschner 1951-ben hunyt el, a magyar ipartörténet, az UTE, a főváros részévé vált Újpest a nagy álmok megvalósulását köszönheti neki. 

Újpesten tér és az újpesti Tungsram gyár falán emléktábla, az újpesti stadionban dombormű őrzi az emlékét.

 

Források:

https://tudas.hu/150-eve-szuletett-az-elso-magyar-stadion-epittetoje-aki-kitalalta-a-tungsram-markat/

https://rajtammulik.blog.hu/2014/01/27/aschner_lipot

Kép forrása:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Aschner_Lip%C3%B3t