A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar innovációk tehetik élhetőbbé Budapestet

A A A    Nyomtatható verzió

A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) által tavaly nyáron meghirdetett Smart Budapest Ötletversenyre csaknem 100 nevezés érkezett. Olyan innovatív megoldásokat vártak, amelyek hozzájárulnak Budapest élhetőbbé, zöldebbé és fenntarthatóbbá tételéhez. 

A kiválasztott vállalkozások a főváros által üzemeltetett cégekkel partnerségben megvalósíthatják egyedi, innovatív ötleteiket, amik a mindennapok során felmerülő kihívásokra jelentenek valós, környezetbarát megoldást.

A programba bekerült csapatok közül a Start it @K&H inkubátorprogram mentoráltjai az alábbi vállalkozások:

A Volteum innovációjának köszönhetően gyorsan és egyszerűen modellezhető az elektromos autóbuszok várható fogyasztása és a töltöttsége, már az út tényleges megtétele előtt. Így képesek optimalizálni az elektromos buszok városi közlekedését és segítenek elkerülni azok menet közbeni lemerülését.

A Munch az ételpazarlás összetett problémájára nyújt megoldást: lehetővé teszi, hogy a vendéglátóhelyek a nap végén kedvezményesen adják el a megmaradt ételeiket. A Munch platformjának használatával mindenki nyer: amellett, hogy hozzájárul a kidobott, de még fogyasztható ételek mennyiségének csökkentéséhez, a vendéglátóhelyek plusz bevételre tesznek szert, a vásárlók pedig szinte féláron jutnak hozzá a harapnivalókhoz.

A Bedrock.farm fejlesztése a mezőgazdaság egyik jelentős kihívására, az egyre nagyobb mértékben csökkenő termőföldek problémájára kínál megoldást. Olyan környezetbarát és automatizált, vertikális növénytermesztési rendszert hoztak ugyanis létre, amelynek segítségével az időjárási körülményektől és szezontól függetlenül magas minőségű zöldségekkel képesek ellátni az éttermeket, üzleteket és egyéb kereskedelmi egységeket.

A Kruz Bike, kerékpárflotta szolgáltatást nyújtó startup is, akik a fővárosi kerékpáros közlekedést fogják fejleszteni és népszerűsíteni.

Forrás:

https://startuponline.hu/ezek-a-startupok-tehetik-fenntarthatobba-a-fovarost/

 

Kép forrása: https://www.istockphoto.com/