A szellemi tulajdon védelme
 

Hagyományok, Ízek, Régiók

A A A    Nyomtatható verzió

A hagyományos élelmiszerek védelméért, fennmaradásáért, piaci részesedésének növeléséért az Agrárminisztérium pályázati rendszert működtet, melynek keretében a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR)  védjegy használati jogának elnyerésére az idén is - március 18-i határidővel - pályázati felhívást írt ki.

A HÍR védjegy használat célja a hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeink és élelmiszereink ismertségének növelése, az ilyen termékeket gyártók piaci lehetőségeinek bővítése, valamint a Hagyományok Ízek Régiók gyűjtemény hasznosításának és bővítési lehetőségének megteremtése.

Hagyományos élelmiszerek alatt azokat az elődeink örökségéből származó termékeket értjük, amelyeket több generáció óta változatlan formában készítenek, és sajátos jellemzői megkülönböztetik más nemzetek élelmiszereitől. Ebből eredően az ilyen termékek nemzeti kultúránk részét képezik, és egyediségük fennmaradása érdekében védelmet érdemelnek.

A pályázat beadására jogosultak olyan termelők, előállítók vagy olyan csoportok (közösségek, civil szervezetek, szakmai érdekképviseletek stb. tekintet nélkül azok jogi formájára vagy összetételére), amelyeknek tagjai a HÍR gyűjtemény követelményrendszerének megfelelő terméket állítanak elő. A pályázat nem terjed ki az élőállatokra, borokra és az ásványvizekre.

Az eredményes pályázó a pályázati felhívásnak megfelelő termék(ek) esetében jogosulttá válik a HÍR védjegynek az általa előállított terméken, annak csomagolásán, továbbá a kapcsolódó reklámanyagokon való feltüntetésére. A Minisztérium által szervezett kiállítások, rendezvények alkalmával kiemelt helyet, közösségi standot biztosít a védjegyhasználati jogot elnyert termelőknek, előállítóknak és csoportoknak termékeik bemutatására, bizonyos esetben árusítására, a HÍR védjegyes termékek minél szélesebb körben való megismertetése érdekében.

A HÍR megjelölés bejegyzése az idén ünnepli huszadik évfordulóját, ugyanis a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala színes ábrás védjegyként 2002. március 12-én jegyezte be a nemzeti védjegylajstromba.

A Hagyományok-Ízek-Régiók program keretében összesen már 189 hagyományos és tájjellegű termék viseli a HÍR védjegyet.

A HÍR védjegyről további információk, valamint a pályázati felhívás az alábbi hivatkozáson érhető el: www.gi.kormany.hu/hir-palyazati-felhivas .

 

Források:
https://gi.kormany.hu/hir-palyazati-felhivas

https://www.agroinform.hu/palyazatok/felhivas-a-hagyomanyok-izek-regiok-vedjegy-palyazatra-54459-001
http://www.pekrend.hu/

Kép forrása:  https://gi.kormany.hu/