A szellemi tulajdon védelme
 

Forradalmi eredményeket értek el szegedi kutatók

A A A    Nyomtatható verzió

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói a Prof. Dr. Tamás Gábor és Prof. Dr. Barzó Pál által vezetett csoport kimutatta, hogy az emberi agykéregben vannak olyan új, általuk felfedezett idegsejt típusok, amelyek a kísérleteknél használt állatokban nem fordulnak elő. Ezzel bizonyították, hogy bizonyos - éppen ezeket az idegsejteket támadó - betegségek esetében az állatkísérletek csak korlátozottan hatékonyak.

Új tudományos eredményeik több, emberben és más fajokban ezidáig ismeretlen idegsejt típust tártak fel, amelyek közül egyet, a csipkebogyó sejteket részletesen is jellemeztek.

A Tesla-vezért, Elon Muskot is foglalkoztatja az emberi agy összetett működésének megértése. Cége 2023-ra tervezi az élő emberek agykérgébe ültethető elektródák kifejlesztését, amelyet az SZTE kutatói már megvalósítottak és alkalmazzák is a saját fejlesztésű eszközt, amely világviszonylatban is egyedülálló teljesítményre képes..

Az asztronauták agyi működését érintő változás, aminek megoldásában szintén hasznosak lehetnek a projekt eredményei a NASA érdeklődése is megerősít.

A projekt során a tudományterület legmagasabb színvonalú lapjaiban (Science, Nature) jelentek meg publikációk, amelyek világszerte széleskörű médiavisszhangot váltottak ki.

 

Forrás:

https://u-szeged.hu/sztehirek/2022-marcius/nasa-elon-musk-ot-is?objectParentFolderId=52547

Kép forrása:

https://infostart.hu/