A szellemi tulajdon védelme
 

Fiatal, fővárosi innovátorokat díjaztak Lágymányoson

A A A    Nyomtatható verzió

A fővárosi felsőoktatási intézmények 35 év alatti hallgatói jelentkezhettek az idén 7. alkalommal meghirdetett Újbuda Hallgatói Startup Pályázatra.

Az idei versenyre 24 formáció jelentkezett főként valamilyen mérnöki, informatikai fejlesztésre alapozott újdonsággal. Népszerű téma volt a környezetvédelem, az újrahasznosítás és az egészségügy is. 

Az egyetemi oktató-kutatókból és tőkebefektetési cégek képviselőiből álló zsűri 4 csapat díjazása mellett döntött. A nyertesek mindegyike 1-1 millió forinttal lett gazdagabb, emellett minden formáció szakmai mentorálásban is részesül.

A 2022-ben díjazott innovációk:

Entremo – betegmonitorozó rendszer

A kórházi személyzet munkáját támogató betegmonitorozó rendszert műegyetemi fiatalok alkották meg. Fejlesztésük központi eleme egy okoskarkötő, amely a kórházban ápolt betegek, idősek vagy sürgősségi ellátást igénylők csuklóján méri a páciens pulzusát, oxigén-szaturációját és testhőmérsékletét. A beteg adatait az okoskarkötő egy központi rendszerbe küldi, majd egy felügyelő szakápolónak továbbítja az eredményeket, aki szakmai ismeretei alapján eldönti, szükséges-e, és ha igen, milyen mértékben a beavatkozás. A fiatalok találmánya képes a beteg elesésének detektálására, valamint automatizálja az adminisztrációt is.

Hydrobot – vízcsőhálózatot vizsgáló robot

A Műegyetem mérnök-informatikus csapata egy éve dolgozik az innovatív projekten. Egy olyan kisméretű robotot alkottak meg a fiatalok, amely végigjárja a vízhálózatot alkotó csőrendszert, videofelvételeket készít, e közben adatokat gyűjt, majd azok elemzése után képes megállapítani a csőhálózatban felfedezett hibák helyét. A megkapott információk alapján a szakemberek könnyen elháríthatják a rendellenességeket. A csapat fejlesztése nagymértékben hozzájárulhat a fővárosi vízhálózat veszteségeinek csökkentéséhez: a csőrendszer repedésein ugyanis évente kb. 23 millió köbméter ivóvíz folyik el, ami megegyezik 640 ezer ember éves vízfogyasztásával. A Hydrobotot már vízszolgáltató cégek is használják.

Refilemer – környezetbarát filament nyomtató alapanyag

A projekt a BME gépészmérnök szakos, valamint a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) villamosmérnök szakos hallgatóinak kooperációja. A fiatalok a 3D nyomtatáshoz használt filament alapanyag környezetbarát és takarékos előállítására dolgoztak ki újszerű megoldást. A refilamert PET palackokból állítják elő, amellyel kb. az eddigiek tizedére csökkentik a 3D nyomtatáshoz szükséges alapanyag költségét. A tevékenységre egy átlagos felhasználó évi 250 ezer forintot költ. A hallgatók találmányának a kedvező ár mellett további előnye, hogy nem égeti, csupán hőformázza a műanyagot, ezért nem termel mérgező hatású gőzöket. A készülék előállítási költsége 150 euró, a csapat jelenleg a moduláris átalakításon dolgozik az alkatrészcsere egyszerűbb megoldása érdekében.

 Smapp Lab – digitális rovarcsapda-hálózat

Digitális rovarcsapda-hálózatot alkottak meg közösen a BME, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) hallgatói. Találmányuk abban segíti a gazdákat, hogy megfelelő időben, megfelelő típusú és mennyiségű szert vessenek be a kártevők ellen, így is csökkentve a felesleges vegyszerhasználatot.

 

Forrás:

https://www.bme.hu/hirek/20220411/A_legjobb_innovaciokban_jelen_van_a_BME

Kép forrása:

https://www.facebook.com/