A szellemi tulajdon védelme
 

Az Európai Bizottság közzétette a kézműves és ipari termékek földrajzi jelzéseiről szóló rendeletjavaslatát

A A A    Nyomtatható verzió

A Belső Piaci, Ipari, Vállalkozási és KKV-k Főigazgatósága 2011 óta fontolgatta annak lehetőségét, hogy a mezőgazdasági termékekre és élelmiszerekre, borokra, szeszes italokra és ízesített borászati ​​termékekre vonatkozó földrajzi jelzések védelmét uniós szinten kiterjessze a kézműves és ipari termékekre.

Az Európai Bizottsága által nemrég közzétett rendeletjavaslata egy kiegészítő védelmi rendszert hozna létre, mely olyan kézműves és ipari termékekre terjed ki, mint a muránói üveg, a Donegal tweed, a Porcelaine de Limoges, a solingeni evőeszközök és a Boleslawiec kerámia vagy a Herendi és Hollóházi porcelán.  Míg ezek a termékek európai és időnként globális hírnévnek és tekintélynek örvendenek, a gyártók eddig nem rendelkeztek olyan uniós jelzésvédelemmel, amely termékeik eredetét és hírnevét a minőségükhöz kötné.

Az új rendszer a meglévő földrajzi jelzésekkel azonos szintű védelmet kínál majd, miközben figyelembe veszi a kézműves és ipari termékek eltérő jellegét.

A rendeletjavaslattal a Bizottság célja, hogy a termelők számára lehetővé tegye a régiójukhoz kapcsolódó kézműves és ipari termékek és hagyományos know-how-k védelmét Európában és azon túl. Az uniós jelzésvédelmet biztosító rendelet megkönnyíti a fogyasztók számára az ilyen termékek minőségének felismerését és a megalapozottabb döntések meghozatalát. Hozzájárul a készségek és munkahelyek előmozdításához, vonzásához és megtartásához Európa régióiban, hozzájárulva azok gazdasági fejlődéséhez. A javaslat azt is biztosítaná, hogy a hagyományos kézműves és ipari termékek egyenrangúvá váljanak a mezőgazdasági területen már meglévő oltalom alatt álló földrajzi jelzésekkel. 

 

Forrás:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_22_2406

https://www.sztnh.gov.hu/hu/hirek/sztnh-hirek/hirek-esemenyek/sajtokozlemeny-unios-foldrajzi-arujelzo-oltalmat-kaphat-a-herendi

Kép forrása: https://ec.europa.eu/