A szellemi tulajdon védelme
 

Csodafát nemesítettek magyar szakemberek

A A A    Nyomtatható verzió

A jövő fáját 8 országgal, 2 akadémiával, 6 egyetemmel és számos kutatóintézettel, komoly tudományos kísérletekkel, 10 éves összetett munkával fejlesztette ki a magyar Sunwo Zrt.

Dr. Steier Józsefnek, a Sunwo Zrt. alapítójának gyerekkori, évtizedekig dédelgetett álma volt a Szahara kizöldítése, amelyhez nem kis megszállottsággal keresett különös tulajdonságú növényfajokat. A védjegyzett Smaragdfa® kettő, a nemzetséghez tartozó faj keresztezéséből született: a kutatók a Paulownia elongata illetve a Paulownia fortunei fajok előnyös tulajdonságait ötvözték. A faj nem invazív, így nem jelent veszélyt a helyi növénytársulásokra.

A Smaragdfa® 27 féle hasznosságával (például a gyors, akár napi 2 cm-es törzsnövekedés, tápanyagként használható proteinben gazdag hatalmas – akár 70 cm átmérőt is meghaladó – levelek, komoly pormegkötő és szélfogó képesség) az ipari hasznosításon túl új, progresszív alapokra helyezi a globális klímavédelmet. Egy hektár ültetvény évente közel 40 tonna port, szennyeződést köt meg. Már 1 db Smaragdfa is akár 5-6 őshonos fát megmenthet meg a kivágástól!

Különleges tulajdonságai révén akár speciális éghajlati körülmények között képes a gyors gyarapodásra. Évente egyszer virágzik, gyümölcse tojás alakú, mintegy 3–5 cm-es. Rovarok és hernyók nem kedvelik. Sokféle talajtípuson megél, még homokos, de szerves anyaggal támogatható, nehézfémekkel fertőzött, hamuval kevert talajon is. Erős gyökérzete megakadályozza a talajeróziót, továbbá enyhíti a hőmérsékleti ingadozásokat, és javítja a levegő áramlását és páratartalmát. Könnyű telepíthetősége, ill. gyors növekedése miatt jól használható mezőgazdasági védősávok, valamint városi és mezőgazdasági árnyékoló szigetek kialakítására is.

A fa anyaga kiváló minőségű, könnyű, csomómentes, világos színű, vízálló, ami ideálissá teszi bútoripari és épületasztalos-ipari felhasználásra, de még az olyan különleges célokra is, mint a hordókészítés vagy a hajóépítés, sőt már hegedűt is készítettek belőle. Könnyű súlya miatt használják például repülőgépek bútorzatául is, valamint vízállósága miatt kedvelt yacht és szörfdeszka alapanyag.

Energetikai szempontból fontos megemlíteni, hogy 1 kg száraz faanyag kb. 4500 kcal (18,8 MJ) fűtőértéket képvisel, ami a minőségi szénfajtákkal összevetve is kiváló. A magas energiatartalom miatt tehát a Smaragdfa® nyesedéke, feldolgozási mellékterméke ideális szilárd tüzelőanyag, ill. alapanyag a faszén és a bio-etanol gyártás számára is

A Smaragdfa az egyetlen NÉBIH laborban tesztelt és GMO mentes (nem génmódosított) Paulownia hibrid.

A Sunwo Zrt. a Balaton közelében létrehozta a hazai első karbonklíma ültetvényét.

A magyar csodafa iránt egyre több afrikai ország is érdeklődik.

Forrás:

http://sunwo.eu/

 

Kép forrása:

http://sunwo.eu/