A szellemi tulajdon védelme
 

A koronavírus elleni új diagnosztikai és terápiás eljárások fejlesztésébe kezd a SOTE

A A A    Nyomtatható verzió

A koronavírus elleni új diagnosztikai és terápiás, illetve megelőző eljárások kifejlesztésére nyert el támogatást a Semmelweis Egyetem.

A kétéves szakmai projekt a Semmelweis Egyetem több szervezeti egységének komplex együttműködésében, 3 modulban valósul meg: Az intézmény közleménye szerint az első, a hatásmechanizmust feltáró modul a vírus és a betegség modellezésével segíti a fertőzés mechanizmusának jobb megértését, ehhez egy fertőző tulajdonsággal nem rendelkező koronavírus-típus előállítása szükséges. Az így kapott tudományos eredmények hozzájárulhatnak a hazai vakcinaprogram kialakításához.

A második, diagnosztikai fejlesztési modul élő szervezetben elvégzett kísérlet körülményei között zajlik, ehhez az egyetemen elérhető, csúcstechnológiát jelentő képalkotó vizsgálórendszereket alkalmazzák.

A harmadik, terápiás modul a betegség legsúlyosabb következményét, elsősorban a súlyos akut légzészavar szindróma okán kialakuló extrém gyulladásos reakciók főbb okait vizsgálja.

A szakmai projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból, a Befektetés a jövőbe pályázati programban nyert el 450 millió forint támogatást, szakmai vezetője Merkely Béla, az egyetem rektora.

 

Források:

https://hvg.hu/tudomany/20220605_koronavirus_jarvany_diagnosztika_semmelweis_egyetem

https://semmelweis.hu/mediasarok/2022/06/07/uj-diagnosztikai-es-terapias-eljarasok-sars-cov-2-covid-19-fertozesben-a-semmelweis-egyetem-kutatas-fejlesztesi-javaslata/

Kép forrása: https://propeller.hu/