A szellemi tulajdon védelme
 

Október végéig keresgélhetjük a poszméheket

A A A    Nyomtatható verzió

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága idén márciusban Poszméh Monitoring Programot indított a lakosság bevonásával azzal a céllal, hogy a beérkező adatok segítségével minél alaposabban megismerhető legyen az állomány létszáma, elterjedése.

A nyereményjátékkal egybekötött, október végéig meghirdetett akcióban minden természetkedvelő, természetjáró ember részt vehet a poszméhekről a természetes élőhelyükön - a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatósága honlapján megadott instrukciók szerint - készített fotók beküldésével.

A faj meghatározása után az eredményről visszajelzést küldenek a fotó beküldőjének!

A program október végéig tart. A résztvevők között a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság három értékes ajándékcsomagját sorsol ki a játék zárását követően.

A programról bővebben az alábbi oldalon lehet olvasni:
https://www.ddnp.hu/igazgatosag/hirek/vegyen_reszt_on_is_a_poszmehek_felmereseben

 

_____________________________

A poszméheket másképpen dongóméheknek is nevezik, ami hangos, zümmögő-döngő repülésükre utal. Fenyegető külsejük ellenére nem veszélyesek, erős fullánkjukat csak ritkán használják. A poszméhek a legnagyobb termetű méhek közé tartoznak. Vaskos és tömött testüket rendszerint tarka szőrbunda fedi. Ellentétben a méhekkel, még hűvös, esős, borús időben is repülnek. Felkeresik többek közt a paradicsom, a paprika, a tojásgyümölcs, a cukkini virágait. Hozzáférnek azok központi termőrészéhez is, így sokkal tökéletesebb beporzást végeznek, mint a méhek. Munkájuk eredményeként nagyobb, sokmagvú paradicsom, vastagabb falú, egyenletes felületű paprikatermésünk lesz. Még szorgalomban is túltesznek a méheken. Egy-egy poszméh naponta mintegy kétszáz háziméh munkáját végzi el. Munkájának sikere is fölülmúlja a méhekét a megporzás sikerességét illetően.

Források.

https://www.ddnp.hu/igazgatosag/hirek/vegyen_reszt_on_is_a_poszmehek_felmereseben
https://hu.wikipedia.org/wiki/Poszm%C3%A9h
https://kertlap.hu/poszmehek-haszna/

Kép forrása:

https://hirado.hu/