A szellemi tulajdon védelme
 

Több magyar uralkodó maradványait azonosították a Szegedi Tudományegyetem kutatói

A A A    Nyomtatható verzió

Érdekes eredménnyel zárult azoknak a koponyáknak a vizsgálata, amelyeket az SZTE munkatársai a Székesfehérvári Középkori Romkertből szállíthattak el Szegedre. Több magyar uralkodó, köztük Szent László király földi maradványait azonosították a szakemberek.

A szegedi tudósok vizsgálatának biztos kiindulópontja a korábban megtalált III. Béla király DNS-mintája volt. Ennek segítségével sikerült feltérképezni az Árpád-házi rokonokat. Eddig Antiókhiai Anna (1154-1184), III. Béla magyar király első feleségének csontjait, valamint Szent László király (1040-1095) földi maradványait – melyek a Győri Egyházmegye által őrzött Szent László-hermából származnak –, továbbá Halicsi Endrét (1210-1234), II. András magyar király harmadszülött fiát azonosították.

Az SZTE-n vizsgált négyszáz emberi maradványból DNS-mintát vettek. A kutatók célja, hogy – ezeket a mintákat a korábban meghatározott profilokkal összevetve – több magyar uralkodót is azonosítsanak.

A székesfehérvári osszáriumbeli csontmaradványok vizsgálatának célja egyrészt, hogy méltó sírhelyet kaphassanak egykori uralkodóink, másrészt, hogy – az összegyűlt információk feldolgozása alapján – jobban megismerjék a magyar uralkodókat. A szegedi kutatók ugyanis minden koponyát beszkenneltek, és ennek alapján arcrekonstrukciót készítenek. Mivel a DNS-információ a szem- és hajszínt is magában hordozza, az érdeklődők hamarosan egy VR-szemüvegen keresztül szembe nézhetnek több Árpád-házi uralkodóval is – áll az MTI közleményében.

 

Forrás:

https://maszol.ro/eletmod/Azonositottak-Szent-Laszlo-kiraly-foldi-maradvanyait

Kép forrása:

https://kmmi.org.ua/cikkek/hirek/azonositottak-szent-laszlo-maradvanyait