A szellemi tulajdon védelme
 

A világ legjobb egyetemével dolgozhatnak együtt a magyar innovációs ökoszisztéma szereplői

A A A    Nyomtatható verzió

A világ élvonalába tartozó Massachusatts Institute of Technology Regional Entrepreneurship Acceleration Programja (MIT REAP) egy olyan globális kezdeményezés, amelynek célja a programban részt vevő országok, illetve régiók növekedésének felgyorsítása az innováció-vezérelt vállalkozói tevékenység támogatásán keresztül.

Ebben az évben Magyarország is a kiváltságosok közé került, ugyanis hazánk jelentkezését is elfogadták a regionális vállalkozói akcelerációra.

A 2 évig tartó programban több ország/régió kerül kiválasztásra. Magyarország a 2022-23-ban rendezett, 9. évfolyamba került be, az amerikai egyesült államokbeli Kansas City, Omaha, St. Louis és Des Moines, a Dominikai Köztársaság, a brazil Piauí illetve Nyugat-Ausztrália partnereként.

Egy ország/régiócsapatban összesen 8-12 fő van, fontos elvárás, hogy az alábbi öt terület mindegyikéről legyen legalább egy résztvevő: állam/kormányzat/jegybank, egyetem, nagyvállalat, sikeres start-up, kockázatitőke-társaság.

A magyarországi csapatot a Magyar Nemzeti Bank, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az Oncompass Medicine Hungary Kft., a 77 Elektronika Kft., a 4iG Nyrt. és a Design Terminal alkotják.

A MIT REAP program során az adott ország (vagy régió) csapatához tartozó résztvevők az MIT szakembereivel közösen egy reális és rövid/közép távon megvalósítható, részletes javaslatcsomagot és ütemtervet állítanak össze az adott ország kormányzata számára, aminek megvalósításával érdemi javulás érhető el a vállalkozásindítási nyitottság és a kis és közepes vállalkozások termelékenysége és innovációja területén.

 

Források:

https://startuponline.hu/magyarorszagot-is-bevalasztotta-neves-innovacios-programjaba-az-mit/

https://mnbprogram.bme.hu/mit-reap-scale-up-hungary/

 

Kép forrása:

https://br.linkedin.com/c