A szellemi tulajdon védelme
 

Nem a mobilozástól lesz hiperaktív a gyerek

A A A    Nyomtatható verzió

A kutatók eddigi ismeretei szerint a hiperaktív gyerekeknek éberségi szintjük fenntartásához folyamatos ingerlésre van szükségük, amit a videók és videójátékok pörgős, színes ingerkavalkádja biztosíthat számukra.

Az ELTE Etológia Tanszéken működő Alfa Generáció Labor legújabb kutatása során hosszabb távon követte nyomon a gyerekek mobileszköz-használatát és a viselkedésproblémák alakulását.

A vizsgálat során kiderült, hogy „az óvodáskori hiperaktivitás és figyelemzavar mértéke előre jelezte az iskoláskori mobilozás mennyiségét, vagyis minél nyüzsgőbb és szétszórtabb egy gyerek óvodáskorban, annál többet kütyüzik kisiskoláskorban. Ez azzal magyarázható, hogy az ilyen gyerekek lekötéséhez a szüleik is sokkal inkább kénytelenek digitális eszközökhöz folyamodni, illetve maguk a gyerekek is keresik az ingerdús, intenzív tartalmakat.”

Az eredmények egyértelműen bizonyítják, hogy nem a mobilozástól lesz hiperaktív a gyerek, hanem fordítva, az izgő-mozgó gyerek többet fog mobilt használni.

Forrás:

https://hirado.hu/extra/tudomany-high-tech/cikk/2022/08/04/az-izgo-mozgo-gyerek-tobbet-fog-mobilt-hasznalni-egy-uj-kutatas-szerint

Kép forrása:

https://pont-most.hu/