A szellemi tulajdon védelme
 

Lepkebarátok figyelem! Elindult a lepkeatlaszprojekt

A A A    Nyomtatható verzió

A Természeti Örökségünk Alapítvány koordinálásában elindult a nappali és éjjeli nagylepkék térképezése Magyarországon.

Segítőket várnak Magyarország Lepketérképének gyarapításához.  Az ország egész területéről várják az újabb adatokat. A lepkebarátoknak nincs más dolguk, mint lefotózni az észlelt lepkéket, és a fotókat feltölteni a honlapra. Olyan korábbi lepkefotókat is várnak, amelyekről az észlelő tudja, hogy hol és mikor készültek. Nem szükséges pontos fajismeret, a platformon szakértők végzik a határozást vagy a javasolt határozás megerősítését.

Magyarországról bárhonnan jól jönnek újabb megfigyelések, az oldalon bemutatott térkép jelzi azt is, hogy melyek a még kifejezetten adathiányos területek.

Aki szeretné gyakorolni a lepkék beazonosítását, erre kiváló lehetőséget nyújt a Magyarország lepkéi honlap, ahol rengeteg színvonalas fotó között böngészhetnek, és sok információt találhatnak az egyes fajokról, valamint határozóbélyegeikről a lepkék szerelmesei.

2022 október 31-ig gyűjtik, várják az idei vagy korábbi nappalilepke-megfigyeléseket, majd október 31-én lezárják az adatgyűjtést, és elkezdődik az adatfeldolgozás, térkép- és grafikonszerkesztés időszaka.

Forrás:

https://sokszinuvidek.24.hu/viragzo-videkunk/2022/08/13/orszagos-lepketerkep-lepketerkep-szinezese/

Kép forrása:  https://lepketerkep.termeszet.org/