A szellemi tulajdon védelme
 

Idén négy magyar egyetem került föl a sanghaji felsőoktatási listára

A A A    Nyomtatható verzió

Megjelent az Academic Ranking of World Universities idei világranglistája. A világ ezer legjobb egyeteme közé 2022-ben négy magyar egyetem került föl.  Az Eötvös Loránd Tudományegyetemet, valamint a Semmelweis Egyetemet a 601-700., a Szegedi Tudományegyetemet a 701-800., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet a 901-1000. kategóriába sorolták az ARWU-rangsor készítői.

A világ egyik legjelentősebb felsőoktatási rangsorát, az ARWU-t 2003 óta minden év augusztusában a kínai Chiao Tung Egyetem készíti el. Az ezres lista és az 500-as szakterületi lista összeállításakor az oktatók publikációs teljesítményét, idézettségét, valamint a tudományos munkájuk jelentőségét veszik figyelembe, de számít a Nobel-díjas és Fields-érmes oktatók és öregdiákok aránya egyaránt.

A világrangsor összeállítása során több mint 2500 felsőoktatási intézményt vizsgáltak, amelyeket hat indikátor alapján csoportosítottak.

A világranglista idei első három helyezettje a Harvard University és a Stanford University, illetve a Massachusetts Institute of Technology (USA).

A legjobb európai egyetem a cambridge-i (4.) és az oxfordi (7.), amelyet a két legjobb kontinentális európai egyetem, a Paris-Saclay University (16.) és a ETH Zürich (20.) követ.

A teljes lista megtekinthető az ARWU aloldalán.

 

Forrás:

https://eduline.hu/cimke/ARWU%20rangsor

Kép forrása:  https://www.ub.edu/web/