A szellemi tulajdon védelme
 

Lepkék bevonásával hasznosítanák a napenergiát magyar kutatók

A A A    Nyomtatható verzió

Az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont (EK) Műszaki Fizikai és Anyagtudományi, valamint Energia- és Környezetbiztonsági Intézetének kutatói kísérletekkel igazolták, hogy bizonyos lepkefajok szárnyának cink-oxiddal történő bevonásával környezetkímélő módon és olcsón állíthatók elő fotonikus nanoszerkezetek, amelyek lehetővé teszik a napenergia közvetlen hasznosítását kémiai folyamatok előidézésére.

Az EK kutatói közönséges vagy Ikarusz boglárka lepkéket tenyésztenek, amelyek lehetővé teszik fotonikus nanoarchitektúrák környezetkímélő és olcsó előállítását. A laboratóriumi körülmények között nevelt lepkék esetében egyetlen szaporodó párnak hat-hétszász utódja is lehet.

A kísérletekhez a kutatók különböző fajoktól származó, néhány nanométer vastagságú cink-oxid réteggel borított lepkeszárnyakat alkalmaztak. Kimutatták, hogy a fotokatalitikus hatás annál jobban fokozódik, minél nagyobb az átfedés a látható fény tartományában a cink-oxiddal borított lepkeszárny fényvisszaverése és a tesztanyagként alkalmazott, vízben oldott rodamin B festék fényelnyelése között.

Az eredmények új távlatokat nyithatnak többek között a vízben oldott szennyező anyagok – például festékek, gyógyszermaradványok, mikroműanyagok – káros hatásainak csökkentését célzó vízkezelés terén.

A kutatást bemutató tanulmány a Royal Society Open Science című rangos szakfolyóiratban jelent meg.

 

Forrás:

https://elkh.org/hirek/az-ek-kutatoi-cink-oxiddal-bevont-lepkeszarnyakbol-eloallitott-kulonleges-nanoszerkezetek-fotokatalitikus-tulajdonsagait-vizsgaltak/

Kép forrása:

https://elkh.org/hirek/az-ek-kutatoi-cink-oxiddal-bevont-lepkeszarnyakbol-eloallitott-kulonleges-nanoszerkezetek-fotokatalitikus-tulajdonsagait-vizsgaltak/