A szellemi tulajdon védelme
 

Meglepő eredmények születtek az állatok és gombák evolúciós eredetéről

A A A    Nyomtatható verzió

Az ELTE Biológiai Fizikai Tanszékének kutatói nemzetközi együttműködés során megvizsgáltak az állatok és gombák evolúciós történetét.

A kutatók több állat és gombafaj teljes genomszekvenciáját megvizsgálták, azok genetikai szövegéből kiindulva az egyes gének evolúciós történetét visszakövetve százmillió éves távlatokban rekonstruálták a két csoport evolúcióját. Meglepő eredmények születtek, melyek szerint az állatok és a gombák ugyanannak a kiterjedt családnak, az úgynevezett eukarióta szupercsoportnak a tagjai, azaz sokkal közelebbi rokonai egymásnak, mint bármelyikük a növényeknek.

A kutatók szerint az állatok kifejlődéséhez vezető leszármazási vonal olyan géneket halmozott fel, amelyek később elengedhetetlenné váltak az állati soksejtűségéhez. Ezzel szemben a gombák ősei folyamatos "genetikai veszteségeket" szenvedtek el, ami genetikai képességeiket a metabolikus sokféleség irányába tolta. Ez az eltolódás tette lehetővé a gombák számára, hogy hatékonyan alkalmazkodjanak és maradjanak fenn a legkülönfélébb környezeti feltételek mellett.

Forrás.

https://infostart.hu/tudomany/2022/08/24/uj-tudomanyos-felfedezes-szuletett-a-gombak-es-az-allatok-eredeterol

Kép forrása:

https://www.davidwattsassociates.co.uk/updates/5-reasons-to-be-fascinated-by-fungi