A szellemi tulajdon védelme
 

EU Fiatal Tudósok Versenye 33. alkalommal – 2022, Leiden

A A A    Nyomtatható verzió

Az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyének ez évi döntőjét szeptember 13. és 18. között rendezték meg, ahol két magyar diák pályamunkája különdíjban részesült. A versenyt az Európai Bizottság kezdeményezésére 1989 óta évről-évre nagy sikerrel, minden évben más-más európai nagyvárosban rendezik meg. Az idei év házigazdája a hollandiai Leiden volt.

Az európai döntőn 132 fiatal pályázó mérte össze tudását, akik több fordulót követően, 35 ország 65000 pályázója közül lettek kiválasztva. Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség idei évben megrendezett Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny három első díjas pályázói képviselték.

Az idei évben az Európa Bajnokság különdíját (European Synchrotron Radiation Facility, ESRF) Barna Benedek László, a Budapesti Szent István Gimnázium tanulója nyerte el „UV megvilágító berendezés fejlesztése fotokémiai ligand kapcsoláshoz” című projektjével. Az UV-Covbel egy olyan orvostechnikai és gyógyszerkutatási berendezés, amely a fehérjék jelölésére szolgál, ez az úgynevezett ligand alapú fotokémiai jelölés. A fehérjét az UV led megvilágítja, ezáltal egy olyan jelölés jön létre a fehérjén, ami hosszú ideig tart és sokáig vizsgálható.

A másik különdíjat, a Bright Young Minds Award-ot, a tudományt és a társadalmat legjobban összekötő díjat Kovács Nóra Anna nyerte el. Projektjével igyekezett megalkotni egy teljesen új viszonyulásmódot a környezetszennyezési károk csökkentésére, melyet Társadalmi Tükör Technológiának (Social Mirror Technology) nevezett el. Első prototípusával, Rusty-val, arra törekszik, hogy képfelismerésre és feldolgozásra optimalizált kisméretű robotok segítségével az eldobott hulladékok detektálásra és monitorizálásra kerüljenek.

____________________________________
A négy lépcsős ifjú tudósok versenyének első két fordulóját a résztvevő országok bonyolítják, ahonnan a kiválasztott legjobb max. 3 pályamunkáról a brüsszeli nemzetközi bírálóbizottság mond véleményt. Ezt követően a kiválasztottak háromnapos, kiállítással egybekötött prezentáción vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri interjúk során alakítja ki a végleges sorrendet.

 

Forrás:
https://www.innovacio.hu/index_2022EUCYS.html

Kép forrása: https://leiden2022.nl/en/newsroom/eu-contest-young-scientists-returns-netherlands-after-more-20-years