A szellemi tulajdon védelme
 

Kivételes tehetségű magyar kutatónők munkáit ismerték el az Akadémián

A A A    Nyomtatható verzió

Huszadik alkalommal adták át idén a kivételes tehetségű magyar kutatónőknek járó, hatmillió forint összdíjazású elismerését a Magyar Tudományos Akadémián.

Az évforduló alkalmából az anyag- és élettudományok mellett új kategóriaként jelent meg a formális tudományok területe, melynek köszönhetően háromra bővült a nyertesek száma.

Az idén Spohn Réka biológus, Bajusz-Rácz Anita és Hetényi Anasztázia vegyészek kapták a L’Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért elnevezésű díjat.

Spohn Réka biológus, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársa azt kutatja, hogyan válnak a baktériumok ellenállóvá az antibiotikumokkal szemben. A baktériumok bármilyen környezeti változáshoz nagyon gyorsan tudnak alkalmazkodni, nem jelentenek kivételt ez alól az antibiotikumos kezelések sem. A biológus célja, hogy kutatási eredményeivel olyan készítmények fejlesztését tudja segíteni, amelyek gyorsabban és hatékonyabban gyógyítják a bakteriális fertőzéseket.

Bajusz-Rácz Anita a Természettudományi Kutatóközpont tudományos munkatársaként számítógépes modellezéssel képes rövid idő alatt akár több millió lehetséges hatóanyag gyógyszerbiztonsági tulajdonságait előre jelezni, és így kizárni azokat, amelyek biztosan nem lesznek használhatók a gyógyszerfejlesztés során.

Hetényi Anasztázia, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Orvosi Vegytani Intézet egyetemi docense és munkatársai egy olyan speciális hordozóanyagot fejlesztettek ki, amely képes az emlősök sejtmembránjain átjutni, és a sejtbe juttatni a hatóanyagot. A kutató és csapata a kifejlesztett módszert olyan biológiai hatóanyagokkal szeretnék kipróbálni, amelyekkel az élő sejteken belül képesek betegséget okozó folyamatokat azonosítani és befolyásolni

_______________________________

Húsz évvel ezelőtt hirdették meg először Magyarországon a „L’oréal-UNESCO Magyar Ösztöndíj a Nőkért és a Tudományért” programot, melynek védnöke a Magyar Tudományos Akadémia. A program célja: felhívni a figyelmet a hölgyek tudományos területeken elért eredményeire. A programra olyan tudós nők jelentkezhetnek, akik a magyar felsőoktatás kutatási intézményeiben vagy az MTA kutatóintézeteiben vannak jelen és az élet- vagy az anyagtudományok területein tevékenykednek.

 

Forrás:

https://hirado.hu/extra/tudomany-high-tech/cikk/2022/09/29/ket-vegyesz-es-egy-biologus-kapta-iden-a-nokert-es-a-tudomanyert-dijat

Kép forrása: https://pte.hu/hu/