A szellemi tulajdon védelme
 

Az erdőtüzek elleni védekezést segítheti egy új magyar módszer

A A A    Nyomtatható verzió

Egyre gyakoribbak a súlyos károkat okozó kiterjedt erdőtüzek. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) geográfusai évek óta dolgoznak egy, az erdőtüzek elleni védekezést segítő új módszeren, amely hatékonyabbá teheti a kialakult erdőtüzek elleni védekezést, és segítheti azok előfordulásának előrejelzését is.  A katasztrófavédelemmel együttműködve Ásotthalom közigazgatási területére - egyfajta pilot projektként - egy terepi mérésekkel pontosított, aktuális és nagy méretarányú térinformatikai adatbázist és egy ráépülő alkalmazást dolgoztak ki.

A rendszer tartalmazza egy adott terület felszínfedettségét, domborzatát, természetközeli, illetve telepített erdős állapotát, úthálózatát, a vízkivételi helyeket és még sok hasznos információt, amelyek segítenek megfékezni a tüzeket.

A csaknem 60 százalékban erdővel borított terület modelljét háromféle műholdkép - a Landsat, PlanetScope és a Sentinel-2 - adataival és terepi mérésekkel, megfigyelésekkel pontosítva aktualizálják.

A kutatók a navigáció támogatásával is segíthetik a tűzoltók munkáját: meghatározhatják az adott tűzesethez vezető legrövidebb és leggyorsabb utat, azt, hogy egy szakaszon milyen sebességgel haladhat a tűzoltóautó, milyen az út minősége, járható-e az gépkocsival vagy csak gyalogosan.

 

Forrás:

https://www.origo.hu/tudomany/20220927-az-erdotuzek-elorejelzeset-es-megfekezeset-segitheti-az-szte-geografusainak-kutatasa.html

Kép forrása:

https://www.agrarszektor.hu/