A bonyhádi székhelyű, bortermeléssel és -exportálással foglalkozó Danubiana Kft. a Pécsi Tudományegyetemmel (PTE) közösen Magyarországon elsőként fejlesztenek majd ki szőlő alapanyagú, aromavesztés nélküli, új gintermékeket.
A tájékoztatás szerint a fejlesztéssel a meglévő nagyértékű magyar szőlőkincs felhasználását segítenék elő, illetve a csökkenő mértékű magyarországi borfogyasztásra reagálnak, ugyanis a fejlesztés eredményeként megoldódhat a szőlő alternatív felhasználási módja.
A fejlesztés során két olyan technológia együttes hatásának módszertanát vizsgálják, amelyek lényege, hogy nem enzimatikus vagy kémiai, hanem fizikai módszerekkel teszik lehetővé a bogyóhéj roncsolását és az aromavegyületek azonnali és teljes kinyerését a szőlőből – írták.
Az optimális bor- és párlatkészítési technológia meghatározásával párhuzamosan vizsgálják a szóba jövő lehetséges gin fűszereket is, de a projekt szempontjából kiemelt jelentőségű a szőlő egyéb részeinek vizsgálata: a szőlővirágé, a levélé, a bogyóé és a magoké.
A 2025 tavaszára megvalósuló projekt eredményeként három egyedi karakterű, kereskedelmi forgalomba kerülő – zöld, pink és piros – gin készül.
A cél elérése érdekében a szakemberek átfogó laboratóriumi vizsgálatok és üzemi tesztek sorát végzik el, amelyek célja, hogy a hagyományos szőlőfajták és a PTE SZBKI rezisztencianemesítési programjából származó új, innovatív szőlőfajtákat összehasonlítsák egymással gin alappárlat készítése céljából.
Forrás:
https://hirado.hu/extra/tudomany-high-tech/cikk/2022/10/21/szolo-alapu-gintermekek-kifejlesztesebe-kezd-a-pte-es-a-danubiana-kft
Kép forrása: https://nlc.hu/