A szellemi tulajdon védelme
 

Egy tudományos labor mindennapjaiba engednek betekintést az ELKH TTK kutatói

A A A    Nyomtatható verzió

Az ELKH Természettudományi Kutatóközpont (TTK) Életünk a Kémia címmel elindította új videósorozatát, amelynek első három része már elérhető a projekt honlapján. A sorozatból a nézők megismerhetik a TTK Szerves Kémiai Intézetében zajló izgalmas kutatásokat, az azokon dolgozó munkatársakat, és betekintést nyerhetnek egy tudományos labor mindennapjaiba.

Jelenleg négy kisfilm érhető el, az alábbi témákban végzett kutatásokat mutatja be:

Fotókapcsoló molekulák

Az első kisfilm a fotókapcsoló molekulák működésével, előállításával és vizsgálatával foglalkozik. A kutatók azt vizsgálják egyebek mellett, hogy miként lehet munkára fogni a kapcsolóként működő molekulák sokaságát.

Kémiai Biológia

Mi fán terem a fluoreszcencia? Mire jó, ha világító molekulák keringenek az élő szervezetben? És hogyan lesz egy baromságból ígéretes, rákterápiára alkalmas eljárás? Közben azt is megtudhatjuk, mi történik egy kémiai laboratóriumban az ötlet megszületésétől az első eredményekig.

Természetes vegyületek

A videóban az Organokatalízis Kutatócsoportban folyó természetes vegyületek (azon belül is a kratom alkaloidok) kutatásába nyerhetnek bepillantást az érdeklődők.

Proteomika

Az MS Proteomika Kutatócsoport fehérjék és hozzájuk kapcsolódó molekulák (poszt-transzlációs módosulások) tömegspektrometriás vizsgálatával foglalkozik. A csoport legfőbb kutatási iránya jelenleg rákos szövetek vizsgálata a lejátszódó biológiai folyamatok felderítése érdekében. Ebbe kaphat egy kis ízelítőt a néző.

 

Források:

https://elkh.org/hirek/eletunk-a-kemia-cimmel-uj-videosorozatot-inditott-a-ttk/

https://www.youtube.com/channel/UCrivapet1chrsyxBKtPMc_w

Kép forrása:  https://www.youtube.com/channel/UCrivapet1chrsyxBKtPMc_w