A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar cég háztartási hulladékból és szemétből állít elő energiahordozót

A A A    Nyomtatható verzió

A veszprémi székhelyű Horge Technologies a világon egyedülálló hulladékkezelési technológiát fejlesztett ki, aminek lényege, hogy szemben az EU-ban bevett hulladékkezelési gyakorlattal, amely alapján a hulladékot elégetik (évi 61 millió tonna, a teljes hulladék mennyiség 27%-a), a magyar cég a hulladékból energiahordozót csinál. Az energiahordozó azért más és értékesebb, mint az égetés során keletkező energia (hőenergia), mert az szállítható, tehát földrajzilag nem helyhez kötött (el lehet juttatni más városba), ahol villamos- és/vagy hőenergiaként hasznosítható, mindezek mellett átalakítható más anyagformákká (például hidrogénné, ezáltal üzemanyag is lehet), továbbá más hasznos vegyi anyagok alapanyaga is lehet.

A HORGE innovatív technológiájának célja az anyagában nem hasznosítható hulladékból tiszta energiahordozót, vagy vegyipari alapanyagot gyártani. Az általuk fejlesztett üzem terméke lehet zöld szintézisgáz, elektromos áram vagy zöld hidrogén.

Technológiájuk számos előnnyel rendelkezik az égetéshez képest. Teljesen elkerülhető a veszélyes anyagok kibocsátása az elmenő gázokban. Sokkal kevesebb a hamu/salak képződés és nincs por kibocsátás.

A projekt előkészítése a szerbiai Zombor városában zajlik, ennek értelmében az önkormányzat a Horge Technologies-zal együttműködve előkészíti az EU-s pályázat feltételeinek történő megfelelést, hogy a legmodernebb technológiát alkalmazó hulladékhasznosító üzem valósulhasson meg a városban, ezzel irányt mutatva nemcsak Szerbiának, hanem az egész balkáni régiónak.

 

Forrás:

https://www.technokrata.hu/egazdasag/e-kornyezetvedelem/2022/10/03/hulladekkezeles-balkan-magyar/

https://www.horge.eu/

Kép forrása:  https://okoindustria.hu/