A szellemi tulajdon védelme
 

A regionális szélváltozások jelentős szerepet játszanak a grönlandi jégolvadásban

A A A    Nyomtatható verzió

Magyarok által vezetett nemzetközi kutatócsoport legfrissebb eredményei szerint a sarki magaslégköri szelek alapvető szerepet játszanak a grönlandi jégolvadás utóbbi két évtizedben tapasztalt felgyorsulásában. A legújabb eredményeikről beszámoló tanulmányuk a Nature Communications című folyóiratban jelent meg.

A szakemberek szerint a globális éghajlati modellek, amelyek alábecsülik a jelenleg megfigyelt olvadásnövekedést, azt sugallják, hogy az olvadás túlnyomórészt az ember által okozott üvegházhatású gázok okozta felmelegedésből eredő, általánosan melegebb légkörnek köszönhető, és kevésbé függ össze a regionális szélváltozásokkal. A kutatók azonban egy egyedülálló modellezési megközelítéssel mutatattak rá arra, hogy 1990 és 2012 között a megfigyelt változás a légköri cirkulációban keresendő.

Az eredmények szerint a nagyléptékű légköri cirkuláció folyamatosan kulcsszerepet játszott a Grönlandon és környékén bekövetkezett felmelegedés irányításában az elmúlt 400 évben.

A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy bár a legfrissebb éghajlati modellek gyorsabb és kiterjedtebb grönlandi olvadást vetítenek előre, mint a korábbi modellgenerációk, a légköri cirkuláció megfelelő szimulálása nélkül ezeket az előrejelzéseket óvatosan kell kezelni.

 

Forrás:

https://www.origo.hu/tudomany/20221114-a-gronland-feletti-szelmegfigyelesek-kulcsfontossaguak-a-tengerszintemelkedes-elorejelzeseben.html

Kép forrása:

https://femina.hu/utazas/gronland/