A szellemi tulajdon védelme
 

Új innováció segíti a zöldség és gyümölcstermesztést

A A A    Nyomtatható verzió

A Fóliavezérlés csapata a magyar gazdálkodók számára 2014 óta fejleszti azokat az eszközöket, amelyek a fóliás-, üvegházas, és szabadföldes gazdaságok is tudnak hasznosítani. Olyan könnyen használható és pénztárcabarát berendezéseket biztosítanak, amely profi vagy akár kezdő gazdáknak is megkönnyíti a mindennapjait. Ilyen volt például a távolról vezérelhető szellőztető automata innovációjuk.

Az idei évi aszály, az év végén fellépő energiaválság megerősítette a csapatot abban, hogy a hazai mezőgazdaságnak igen komoly innovációra van szüksége ezen a területen.

Legújabb digitális innovációjuk az automatizált fóliasátor és üvegház modul, egy vezeték nélküli mérőeszköz, amellyel minden fontos értéket meg tud mérni a gazda. Nagy előnye, hogy áramforrás csak az adó-vevő számára szükséges, a szenzorok beépített akkumulátorokkal rendelkeznek. A szenzorok a kihelyezett modultól 5 km-es sugárban képesek közvetíteni az adatokat. Az állomás képes mérni ec, ph, talajnedvesség, fényerősség (lux), levélnedvesség, hőmérséklet vagy páratartalom értékeket. A szenzorok ellenállnak a nedvességnek, a magas hőmérsékletnek és a permetezésnek is. A mért adatokat egy online felületen lehet elérni.

Jelenleg fejlesztés alatt áll egy öntözőrendszer létrehozása is, amely képes a legoptimálisabb tápoldatok, műtrágyák és vízmennyiség felhasználására. Ez a modul szintén távolról vezérelhető lesz egy web-es felületen keresztül, melyen át minden szükséges adatot láthat és kezelhet a gazda.

 

Forrás:

https://www.agrotrend.hu/innovacio/agrarinformatika/hazai-innovacio-a-foliasatrakban

Kép forrása:

https://www.facebook.com/foliavezerles/