A szellemi tulajdon védelme
 

Bűvös kocka

A A A    Nyomtatható verzió

Rubik Ernő találmánya, a bűvös kocka, az idén ünnepli feltalálásának 40. évfordulóját.

Rubik Ernő mérnök, feltaláló egy strukturális probléma megoldása során alkotta meg a 26 különálló színes kockából álló logikai játékot. Az Országos Találmányi Hivatalnál 1975. január 30-án igényelte a „Térbeli logikai játék” szabadalmaztatását, melyre 1977. december 31-én (a 170 062 lajstromszám alatt) végleges szabadalmi oltalmat kapott.

Ezt követően jelentek meg hazánkban az első Rubik-kockák, és ezzel a játék önálló életre kelt. 1980-ban csak Magyarországon hozzávetőleg egymillió darabot vásároltak a logikai játékból. Rubik Ernő eleinte a 2×2×2-es kockát szerette volna megalkotni. Az első problémába akkor ütközött, amikor nem tudta, hogyan lehetne úgy összeállítani ezt a kockát úgy, hogy mind a három tengelye körül elforgatható legyen. Rubik először gumigyűrűkkel próbálta egymáshoz rögzíteni a kis kockákat, de ez így nem sikerült, mivel egy idő után a gumiszalagok elszakadtak. Próbálkozott mágnesekkel is, de úgy meg könnyen szétesett a kocka, ezért a problémát úgy oldotta meg, hogy a kockaelemeket olyan alakúra faragta ki, hogy azok az alakjuknál fogva tartsák össze magukat. Később különböző színekkel jelölte meg az oldalakat, hogy jobban lássa, hogyan mozognak egymáshoz képest. Rubik Ernő – saját bevallása szerint – csak a végleges konstrukciós és formai kidolgozás után ismerte fel, hogy a kocka nemcsak a térbeli mozgások szemléltetésére alkalmas (mivel ezért alkotta meg), hanem egyben jó játék is, és ezért könnyen értékesíthető. A kocka színezésére Rubik Ernő külön gondot fordított; ezért a kocka szabványos színezése olyan, hogy két-két átellenes (párhuzamos) oldal színei a sárga komponensben különböznek; tehát így lesz a fehérből a vele átellenes sárga, a pirosból a narancssárga, a kékből a zöld.

A logikai játék az alábbi elismeréseket kapta: 1978-ban magyar BNV-díj, Kulturális Minisztérium 1979-es nívódíj, 1980-ban több országban – így Angliában, Németországban, Franciaországban – is nyert díjakat. Angliában például a Toy of the Year 1980 (az év játéka) díjat nyerte el, amelyet minden évben csak egyetlen játék kaphat meg. 1981-ben a New York-i Museum of Modern Art (a modern művészet múzeuma) a kockát felvette építészeti és design gyűjteményébe.

A világhírű találmány, mely az egyik legismertebb hungarikum, nemcsak hazánkban, de az egész világon óriási sikernek és elismerésnek örvend mind a mai napig. Számtalan helyen rendeznek Rubik-kocka bajnokságokat.

Az idén 70. életévét betöltő Rubik Ernő a kreativitást alapvető emberi tulajdonságnak látja. A kreativitás fejlesztése érdekében újabb és újabb ügyességi játékokat talál ki.

A kormány tervei alapján 2017-ben nyitna meg Budapesten a Rubik-kocka formáját idéző múzeum, mely a magyar szellemi teljesítményeket mutatná be, 1100 évre visszamenőleg.

 

 

Források:

A Rubik-kocka hivatalos weboldala: http://rubik.hu/

Rubik Ernő és találmányai – sztnh.gov.hu

Lamos Edit: A kocka el van vetve – Hetek – 2014. április 11. (35., 36., 37. oldal)

SZTNH - Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (e-Nyilvántartás) http://epub.hpo.hu/e-nyilvantartas/?lang=HU