A szellemi tulajdon védelme
 

Abel-díjban részesült Szemerédi Endre matematikus

A A A    Nyomtatható verzió

2012. március 21-én a Norvég Tudományos Akadémia elnöke bejelentette, hogy Szemerédi Endrét „a diszkrét matematikához és az elméleti számítógép-tudományhoz való fundamentális hozzájárulásáért, valamint az additív számelmélet és ergodikus elméletre gyakorolt mély és tartós befolyása elismeréseként” Abel-díjban részesítette.

Szemerédi Endre, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetének, valamint az egyesült államokbeli Rutgers Egyetemnek a kutatója, május 22-én Norvégia uralkodójától, V. Harald királytól veheti át az elismerést Oslóban. A kimagasló matematikai eredmények elérését, alapvető matematikai problémák megoldását, új technikák és alaptételek kidolgozását, valamint új kutatási területek megalapozását jutalmazó Abel-díj 6 millió norvég korona (229 millió forint) pénzjutalommal jár.

A magyar kormány „az elméleti számítógép-tudomány területén nemzetközi mércével is kivételes jelentőségű munkásságáért” az idei március 15-i nemzeti ünnep alkalmából Széchenyi-díjjal tüntette ki a kiváló matematikust.

Szemerédi Endre 1970-ben Moszkvában védte meg a kandidátusi, később Budapesten az akadémiai doktori értekezését; 1982-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 1987‑ben rendes tagja lett. Az 1980-as évektől több amerikai egyetemen volt vendégkutató és ‑professzor, 1990-ben a Rutgers Egyetem számítógép-tudományi tanszékén egyetemi tanári megbízást kapott.

Lax Péter, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja 2005-ben vehette át az Abel-díjat, így Szemerédi Endre a második magyar, aki megkapta a rangos nemzetközi elismerést.

Forrás: mti, wikipedia, metropol.hu