A szellemi tulajdon védelme
 

Kitchen Budapest (KIBU)

A A A    Nyomtatható verzió

Van Budapesten egy hely, ahol fiatalok ügyködnek, és ahol a legváratlanabb ötletekkel kísérletezhetnek, amolyan boszorkánykonyha… de csak majdnem az. Legutóbb szócikk szerkesztésére hívták az érdeklődőket: Marshall McLuhan 100. születésnapjára közös szellemi termék jött létre a nagy média teoretikus életéről és munkásságáról:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Marshall_McLuhan

Darányi Andrástól, a KIBU kommunikációs tanácsadójától megtudjuk az előzményeket.

Hogyan született meg a kreativitás helyeként a Kitchen Budapest?

A KIBU alapötlete egyszerűnek hangzik: jöjjön létre egy kreativitást serkentő alkotói tér, engedjünk bele különböző diszciplínákban alkotó, kutató, érdeklődő tehetséges fiatalt, és minden rendelkezésre álló eszközzel támogassuk a köztük kiforrni látszó projekteket. A Kitchen Budapest 2007 júniusában kezdte meg működését a Magyar Telekom támogatásával, amely azóta is finanszírozza a működését.

Kiket vár a Kitchen Budapest, milyen fajta kreativitás kibontásának ad lehetőséget?

A KIBU célja, hogy megkeresse a társadalom, a művészet, a tudományok és az új média közötti kapcsolódási pontokat, és közös, nemzetközi kontextusban is érvényes, lokális válaszokat adjon mérnökök, művészek, designerek segítségével. Így tehát mindenkit várunk, aki szeret, tud és akar csapatban dolgozni, és akiket érdekelnek a városi tér, a mobil kommunikáció, a társadalom és az internet összefüggései.

Van-e már olyan ötlet, ami itt született, és aminek a gazdájára büszke lehet a hely?

Majd minden ötletünkre büszkék vagyunk, és majdnem mindnek mások a "büszkeség-szempontjai". Ezért nem is emelnénk ki külön egyet, hanem csatolom a nemrégiben megjelent katalógusunkat, amelyben jól érthető bontásban megtekinthetők a KIBU projektjei. http://issuu.com/kitchenbudapest/docs/kibu_2010_web

Mik a legújabb irányok, amiben alkotások születnek? Hiszen a virtualitás világából a manualitás felé való elmozdulás világtendencia…

Vannak a kísérletezésnek klasszikus területei, amelyek állandóan a szemünk előtt lebegnek. Ilyenek a környezetvédelem és a fenntarthatóság, de állandóan foglalkoztat minket az Internet of Things (hálózatba kötött tárgyak) is. Idén sokat foglalkozunk a térképpel, amely klasszikusnak tűnik, de nem akkor, ha mi nyúlunk hozzá! Van egy nagyon agilis mobil-applikációt fejlesztő csapatunk, akik manapság a játékok felé is kacsingatnak. A manualitás a DIY szemléletünkben is megmutatkozik, és az ilyen projektjeink nagyon népszerűek.

Az interjút készítette: Sipos Júlia