A szellemi tulajdon védelme
 

Online tájékoztatás

A A A

Tisztelt Felhasználónk!

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) fontos feladatának tekinti a nagyközönség szakmai tájékoztatását. Ha kérdése merül föl a szellemi tulajdonnal és annak védelmével kapcsolatosan, írja meg nekünk. Kollégáink válaszát rövidesen olvashatja a honlapon.
Szeretnénk tájékoztatni felhasználóinkat, hogy a találmányok szabadalmi oltalmáról szóló 1995. évi XXXIII. törvény 115/I. §-ának d)  pontja értelmében a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) hatásköre kizárólag a szellemi tulajdonnal kapcsolatos tájékoztatás nyújtására terjed ki, az SZTNH jogi tanácsadást nem végezhet.

A honlapon közzétett állásfoglalások az Alkotmánybíróság 60/1992. (XI. 17.) AB határozata értelmében kizárólag szakmai tájékoztatás érdekében készülnek, hivatalos jogértelmezés alapjaként nem kezelhetők.

Tisztelettel:
az SZTNH csapata

Korábbi kérdések / válaszok

Kérdés:
Tisztelt címzett!

Szeretnék érdeklődni, hogy a szavaknak hol tudok utánanézni? A Hibrid szót szeretnénk használni egy termékünk elnevezésénél.

Segítségüket előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Márta
(2019.08.27)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Saját kézzel készített Harry Potteres varázspálcákat szeretnék árusítani. Az lenne a kérdésem, hogy mi a teendő, hogy ez teljes mértékben legális legyen.
Várom válaszát.
Ádám
(2019.08.14)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Készítettem egy 3D tervet egy konyhai felszerelésről, amit a későbbiekben le szeretnék gyártatni és forgalmazni.
Eme felszerelés terveiről már vannak mentéseim, amelyek bizonyítják hogy én terveztem ezt a formájú dolgot egy szoftverrel.
A kérdésem, hogy szükséges-e levédetnem még valahogyan, ha azt szeretném, hogy a későbbiekben, pl. ha a fröccsöntéshez szerszám készül és egy másik céggel gyártatom le a terméket, vagy ha már a késztermék forgalmazása megtörténik, ne másolhassa le más az ötletemet, és a szerzői/alkotói jogok az enyémek maradjanak.
Milyen lépésekkel védhetem meg ezt a fajta szellemi tulajdonú ötletemet, termékemet?

Köszönöm a válaszukat!
(2019.08.24)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Football címeres órákat szeretnék készíteni, különböző klub csapatok címereivel. Ezeket később értékesíteni szeretném. Az iránt érdeklődöm, hogy ez ebben a formában jogszabályba ütközik-e?

Köszönöm a válaszukat előre is!
(2019.07.18)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Tájékoztatást szeretnék kérni, arra vonatkozóan hogy milyen módon lehetséges, levédetni egy eseményt.Az eseményt, a következőképp tudnám meghatározni: üzleti esemény/ szakemberek találkozója egy bizonyos témakörben.
Válaszukat előre is köszönöm. Köszönettel és üdvözlettel, Pap Melinda
(2019.06.30)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Szeretnénk csinálni egy olyan szolgáltatást webáruházunkban, mely segít eldönteni az ügyfélnek, hogy melyik termék illik hozzá leginkább. Ennek kapcsán szeretnénk számos egyéb kérdés mellett feltenni egy olyan kérdést, hogy melyik Marvel karakternek feleltetné meg magát a kitöltő és a válasz lehetőségeket a karakterek képeivel illusztrálnánk. Tehát közvetlenül bevételt nem realizálnánk a karakterek megjelenítéséből.
A fent leírtakat megtehetjük, vagy engedélyt kell rá kérnünk?
Előre is köszönöm a tájékoztatást!
(2019.05.23)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal,

Segítségüket kérném, hogy céges családi nap szervezése esetében (amelyet csak dolgozók, volt dolgozók és családtagok, díjmentesen látogathatnak) készíthetünk-e olyan plakátot amelyen valamely rajzfilm karakterei szerepelnek. (Minyons)

Köszönettel:
Krisztián
(2019.04.30)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Érdeklődöm, hogy Disney-figurák és a jellegzetes Disney-írásmód (betűtípus) ballagó osztály iskolai tablóján történő felhasználása jogszerű-e, és ha igen, milyen formában valósulhat meg (meg kell-e jelölni a forrást például?)

Válaszukat előre is köszönöm:

István
(2019.04.01)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH csapat!
Ruha gyártásával foglalkozom, olyan kérdésben szeretném a segítségüket kérni ,disny nyomott pólókat szeretnék gyártani,találtam egy oldalt ahol egyes disney képeket,licencet meg lehet vásárolni.
https://www.dreamstime.com/disney-vector-illustration-mickey-mouse-isolated-white-background-face-who-laughs-closeup-colored-character-smiles-big-image134953070
Amennyiben megvásárolom használhatom e pólók gyártásához?
Előre is köszönöm.
(2019.05.13)

Kérdés:
Tisztelt Cím!
Az iránt szeretnék érdeklődni, hogy a Disney szót lehet-e használni facebook csoport vagy oldal nevében. Disney név ilyen használata az szabályozott-e, illetve borítóképnek használható-e bármilyen Disney karakter, vagy kötött-e valamilyen engedélyhez a használata.
Előre is köszönöm a tájékoztatást.

(2019.04.27)

Kérdés:
ÜDV! Szeretnék érdeklődni hogy egy 2D platform játék levédése mennyibe kerül? Ha Magyarországon és Amerikában is szeretném hogy védve legyen. Illetve hol tudnám megnėzni hogy mi számít copyright-nak? Mert nem tudom hogy ha hasonló az baj vagy csak ha teljesen úgy néz ki.
Köszönöm szépen a segítséget!
(2019.04.30)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Arc- és dekoltázsvédő párnákat szeretnenk varrni tanitvanyaim ellátására de találtunk egy céget aki ilyet már vedjeggyel árusít. Mi más anyagból, és picit más formában szeretnénk, tehát nem lekoppintani, vagy másolni szeretnénk,de nyilván nem tudjuk teljesen más formában mivel az arc és a dekoltazs formája adott, Honnan tudhatjuk meg hogy a védjegyen kívül,le van-e védve?
(2019.04.07)

Kérdés:
Üdv!

Egy bulisorozatot, és annak tematikus bulijait(ötletét) szeretném levédeni.
Hogyan lehetséges?
Milyen költségekkel jár?
Előre is köszönöm
(2019.03.01)

Kérdés:
Sok oldalon megnéztem mar, de nem találtam egyértelmű választ a kérdésemre, ami a következő lenne:
Lehet e idézetet felhasználni üzleti célra? Természetesen úgy, hogy feltüntetem a írót. Mindezt bögrére, képeslapra... Stb. szeretném felhasználni, amiket eladnék.
Előre is köszönöm válaszukat.
(2019.01.23)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH csapat!

Abban szeretném kérni a segítséget kihez kell fordulni ha licenszelt képeket rajzokat szeretnék kereskedelmi célokra felhasználni.
Pl egy Disney figurát akarok felhasználni, Magyarországon. Akkor a magyar márkavédelmi "lehet nem jót írok" tölük kell kéni engedélyt, vagy a Amerika esetleg Angol "védelmi hitaltól" kell kérni engedélyt.?
Előre is köszönöm a választ.
Üdvözlettel:
Dávid János
(2019.03.07)

Kérdés:
Szép napot,

RC (távirányítású) modell autókhoz szeretnénk karosszériákat gyártani és ezeket a nemzetközi piacon értékesíteni (Range Rover, Porsche, stb. márkák autói).

A kérdés, hogy megtehetjük-e ezt a márka hozzájárulása nélkül? Mi a szabályozás ezzel kapcsolatban? Ha nem, akkor hogyan lehet licenszelni a karosszériákat a márkákkal? A picon sok olyan termék van, amit csak úgy gyártanak, mindenféle licensz nélkül, de vannak, amelyeknél jelzi a gyártó, hogy "Officially Licensed by ...".

Várom szíves segítségüket.
(2019.01.25)

Kérdés:
Tisztelt cím!

Elkezdtem verseket írni , bár 3 versemet is elvitték, de volt aki lefotózta. Szeretném levédetni ezért a verseimet. Már elég sok van belőle. Piszkozatban neki kezdtem egy történetnek is. Majd azt is szeretném levédetni. Ez hogyan történik? Várom válaszukat.
Nübl Viktória
(2019.02.01)

Kérdés:
Forgalomban kapható logikai és társas játékok óriás formában való előállításához kell-e engedély?
(2019.01.22)

Kérdés:
Kedves Hölgyem, Uram!

Egy rendezvénysorozat két szóból álló nevét levédeni. Példa: Disco Party
Milyen lehetőségeim vannak?
Köszönöm szépen

(2019.01.22)

Kérdés:
Üdv!

Egy kisebb művelődési ház technikusa vagy, és a grafikai munkákat is én végzem el.
Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy a Walt Disney által megteremtett Micimackó és barátai figurákat lehet-e felhasználni plakátokon. Márciusban lesz nálunk egy előadás, de nem vagyok benne biztos, hogy így fel lehet ezeket a rajzfilm figurákat tenni, és nagyobb szupermarketben ezzel reklámozni.
Várom válaszukat
Köszönettel
Sütő Lajos
(2019.01.11)

Kérdés:
Hosszas utánajárás után sem kaptam választ a kérdésemre, ezért is fordulok önökhöz.
Könyves, filmes gyertyákat szeretnék készíteni, az lenne a kérdésem, hogy a szavakat, neveket, kifejezéseket, amik könyvekben és filmekben vannak szabadon felhasználhatom e vagy sem.
Pl: Teszlek, Griffendél, Hollóhát...stb. Ezek a Harry Potter könyvekben és filmekben szerepelnek.
Előre is köszönöm válszukat.
(2019.01.18)

Kérdés:
Tisztelt Cím!

Érdeklődni szeretnék, hogy mi a menete egy ital szlogen levédésének?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Arany Ferenc
(2018.12.17)

Kérdés:
Tisztelt Cím!
Egy most induló vállalkozással kapcsolatban lenne szükségünk segítségre. A terv kézzel készített ékszerek, bögrék kanalak készitése. Felhasználható e például ezekhez a szuperhős karakterek? Mese hősök? Stb ilyen ismert formák?

Előre is köszönöm a segítséget!
(2018.11.23)

Kérdés:
Igen tisztelt Hivatal!

Abban kérném a segítségüket milyen megelőző lépéseket érdemes megtennem vagy előkészítenem ha egy ötletet szeretnék megvalósítatni szakemberekkel, de már ebben a fázisban is a sok ember bevonása miatt fenn áll a veszélye az ötlet eltulajdonításának. Nem egészen tudom elképzelni a mindenkivel való titok tartási szerződést. Magánszemély lévén.

Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelettel

B.Máté
(2018.11.21)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal,

az alábbi kérdésben szeretném szakértői segítségüket kérni.

Hosszas keresgélés után sem tudtam dűlőre jutni a következő kérdésben. Ha úgy használok fel dekorációhoz valamilyen képet vagy ismert karaktert ha megváltoztatom, grafikailag átrajzolva, módosítom színben stb., akkor mi a határ ahol már nem számít jogtalannak a használata. Tegyük fel, ha egy zöld napszemüveges micimackó karaktert ábrázolok, gumilabdával a kezében. Elnézést a komolytalan példáért, csak illusztratív jelleggel írtam.

Köszönet a választért előre is !

(2018.10.24)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Póló nyomtatással szeretnék foglalkozni. A kérdésem a következő. a pólókon városi nevezetességek lennének nyomtatva pl.: Templon,Vár,Iskola főként épületek és utca kép, ilyen fajta képeket lehet e értékesíteni, vagy ezekhez külön engedély kell kérnem. Válaszunk előre is Köszönöm.
(2018.10.18)

Kérdés:
Üdvözlöm,

Régóta grafikával foglalkozom és grafikus vállalkozásom is van.
Olyan kérdéssel fordulnék önökhöz, hogy van kialakulóban saját márka ötletem. Amit teljes mértékben mindent én csináltam meg az animációkat a betűtípusokat és minden jelet és póló tervet én alkottam meg. Az volna a kérdésem, hogy ennek a levédése mennyire szükséges? Ha enyémek a szerzői jogok és én alkottam meg őket.
Előre is köszönöm segítségét!
(2018.10.06)

Kérdés:
Egy filmrendezotol idezett mondatot tervezunk megjeleniteni egy nemsokara piacra kerulo termeken. Az idezet eltavolithato, papir sleeve-kent kerulne a fuzetre. Mindenkepp engedelykoteles az idezet megjelentetese? Van esetleg olyan megoldas, ami ez alol kivetelt kepez? Koszonom!
(2018.09.17)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal,

az alábbi kérdésben szeretném szakértői segítségüket kérni.

Munkahelyemen kidolgoztam egy szabályrendszert, egy könyvnyi anyagot (leírtam, tehát megfogható formában van) arról, hogyan is kell működnie a cégnek; mindent részletesen.

A szabályok egy része vagy szokásjog alapján volt meg szóban, vagy egy-egy e-mailben a szabályok másik részét én hoztam (ezeket már írásban rögzítettem).

Az egészet (a meglévő és az általam alkotott részeket) logikai sorrendbe szedtem, tartalmilag és formailag is kialakítottam a struktúráját és a saját szabályaimat is beillesztettem a meglévők közé.

Kérdésem, hogy megilleti-e a szellemi termékemet a szerzői jogi védelem, illetve amennyiben igen, hogyan tudom úgy érvényesíteni efölötti jogaimat (pl.levédetni), hogy az jogdíj ellenében használható legyen?

Válaszukat előre is köszönöm!

(2018.09.07)

Kérdés:
Van a piacon egy ceg, akik babavaro box-okat keszitenek, viragokat tesznek bele viragformajura tekert babaruhakkal. Ezt masnikkal diszitik. A kerdes, hogy egy ilyen szellemi otlet levedheto-e, illetve honnan tudom, hogy levedtek-e. Mas diszitessel, koncepcioval, mas korosztalynak keszitve ilyen kreativ termeket en is forgalmazhatok a weben? Hasonlo termekek mar kulfoldon leteznek. Mi szamit hasonlosagnak? Ha elter a doboz merete, a szinek, a babaruhak, a dekoranyagok, ha maskepp kotom at masnival akkor az mar nem masolas igaz? Koszonom a valaszt elore is!
(2018.09.10)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!
Olvastam jónéhány kérdést és az azokra adott válaszokat. Az a kérdés merült fel bennem, hogy a közösségi oldalakon szabadon osztahtók-e fotók, idézetek, zenék...Köszönöm.
(2018.07.24)

Kérdés:
üdv. az lenne a kérdésem nekem van egy interneten használható szoftverem (webadmin)
ez a felhasználóim kezelhetik a játékszervereket, az a lényeg hogy a valós feljlesztőjének nincs papírja és lincese kulcsa se és nem tudja bizonyitani hogy valóban az ő fejlesztése,én megtehetem azt hogy én levédem magamnak mint szellemi tulajdont?
(2018.07.24)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy ha egyéni vállalkozóként vásárolnék viszonteladótól disney termékeket akkor elég ha onnan tudok számlát kérni vagy kellene hozzá külön valamiféle engedély is? Segítségüket előre is meg köszönöm!
(2018.07.25)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Azzal a többrétű kérdéssel fordulok Önökhöz, miszerint pár hónapon belül szeretnénk a feleségemmel beindítani egy pékséget és a tervezett cég logó-ban szeretnénk 3 a Flintstones család rajzfilmből ismert karaktert szerepeltetni. Nem főként a két főszereplő karakterére gondoltunk, hanem mellékszereplőkre igazából, bár ez nem tudom mennyire befolyásolja a felvetődő és ehhez kapcsolódó kérdéseket.
Mégpedig, hogy pontosan kihez is kell fordulnunk ebben az esetben(van-e Magyarországon képviselete a Hanna-Barbera rajzfilmstúdiónak, esetleg az anyavállalat Warner Bros-nak?), milyen engedélyeket kell beszereznünk és milyen jogdíj fizetési kötelezettségünk keletkezik, egyáltalán keletkezik-e bármiféle, ha a karaktereket kicsit megváltoztatva, egyiket nem is egész alakban ábrázolva de felismerhetően, a másik kettőnél pedig a kezükben lévő rajzfilmből jól ismert tárgyakat péksüteményekre kicserélve teljes alakban, a fejükön pék sapkával jelennek meg a logó-ban?
Ezt a logó-t később a pékárukat kiszállító autóink oldalán és motorháztetején, a pékség bejárata fölött cégtáblaként, a kenyerekre nyomtatott címkéken, valamint online hirdetési felületeken(pl.:Facebook, saját weboldal létrehozása a pékség nevével, stb.), a boltban az alkalmazottak pólóin, névjegykártyákon, egyéb tárgyakon, golyóstollakon, szalvétákon, kenyeres zacskókon, stb. egyaránt szeretnénk majd lehetőleg felhasználni.
A logó-hoz természetesen tartozik egy újragondolt és kitalált pékségnév is, mely kicsit visszautal és tulajdonképpen jelzi, hogy a szóban forgó rajzfilmből némileg átemelt, de lerövidített és újra alkotott, valamint a saját családnevünket is "belecsempészett" "szlogen"-ről volna szó!
Kérdésem tehát, milyen irányba és milyen úton kell elindulnunk ez ügyben, hogy minden működéshez szükséges dokumentum a kezünkben és rendben is legyen, ill. ne legyen belőle később sem jogvita sem sérelemdíjfizetési vagy bármi egyéb kötelezettségünk?
Mi történik abban az esetben, ha később más karaktereket is szeretnénk a rajzfilmből egyes tárgyakon vagy hirdetési felületeken szerepeltetni?
Valamint az újragondolt pékségnevet le kell-e védetnünk vagy elegendő csupán az alapító okiratba foglalni?
Kapcsolódik még a kérdés, hogy ha olyan kézműves termékeket találunk ki és kezdünk el gyártani, melyek alakja, színe és formája is hasonlít a rajzfilmben szereplő karakterekre, valamint a rajzfilmben is elhangzó fantázia neveket adva egyes termékeknek, mint pl.: lávakövi pizza, vagy egyéb elnevezések, akkor ezekre milyen jogszabály vonatkozik, esetleg levédhetőek-e saját szellemi termék kapcsán akár a termékek, akár az elnevezések a későbbiekben?
Válaszukat előre is köszönöm szépen!
(2018.07.15)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Egyéni vállalkozóként tervezem, hogy illatos gyertyákat készítenék, amiket valamilyen könyv vagy film inspirálna. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben milyen jogi lépéseket kell megtenni ahhoz, hogy ez legális keretek között működhessen? Például a Harry Potter, A Gyűrűk Ura, Trónok Harca által inspirált termékek elnevezésénél milyen jogi akadályok merülhetnek fel? Olyan terméknevekre gondolok, amelyek valamely helyszín, szereplő, vagy egyedi megnevezésű tárgy neveit tartalmazzák.
Kézműves, nagyon kis mennyiségben előállított termékekről lenne szó. Olyasmi lenne a konkrét elképzelés, hogy például egy zöld színű gyertyán szerepelne a mardekár név és egy ezüst színű címke.
Köszönöm a választ!

(2018.06.28)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Lefoglaltam egy domain nevet és megalkottam hozzá egy eddig senki által nem használt hashtaget is, amit a különböző közösségi oldalakon szeretnék használni. Lehetséges-e ezt a hashtaget bármilyen módon levédetni, hogy csak az általam engedélyezett esetekben legyen használható? Válaszukat előre is köszönöm!
(2018.06.14)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Szeretnénk zenekarunk nevét levédetni. Érdeklődnék, hogy mit kell ez ügyben tennünk, és milyen költségekkel jár, valamint hogyan tudható meg, hogy nincs-e a zenekar neve - esetleg korábban - ezen a néven már levédve. Ha a zenekar három tagú, de csak két tag fizetné a levédetési költségeket, akkor a fizető két tag kizárólagos tulajdona lesz-e a név ? Kérem szépen lépésről lépésre leírni hogy hogyan kezdjük el a név levédését, milyen iratokat, adatokat kell benyújtani, és hova. Érdeklődnék még hogy a név levédetése mennyi időt vesz igénybe, és ha azt megkezdjük időközben nem lesz -e másnak lehetősége ugyanezen név levédésének megkezdhetősége. Előre is köszönöm szíves válaszukat!
(2018.05.22)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Ha szeretnék pólókra nyomtatni hírességekről készült képeket és tőlük származó idézetet ráírni a termékre, majd ezt eladni, akkor erre milyen megoldások lehetnek, hogy ne használjak illegálisan se arcot, se bármilyen szellemi tulajdont?

Válaszukat előre is köszönöm!
(2018.05.29)

Kérdés:
Kedves Hivatal,
Érdeklődni szeretnék, hogy kell e jogdíjat fizetni, ha egy híres ember idézetét arcképével közöljük? (céges profilon, social media felületen) pl: facebookon Steve Jobs idézet, arcképével. Válaszukat köszönöm!
(2018.06.01)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Decoupage technikával, azaz szalvéták felhasználásával dekorálok használati tárgyakat és azokat értékesítem. Használhatok-e pl Disney mintás szalvétát is ehhez? A szalvéta terjesztői, készítői "lerendezték" a szerzői jogokat? Ha nem, akkor hogyan tudom eldönteni, hogy egy szalvéta használható-e alkotáshoz vagy sem?
(2018.05.25)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Egy kreatív ajtótáblát kezdtünk gyártani, amelyre a családtagok összeválogathatók. Saját magunk terveztük a figurákat , a formát a kisállatokat, mindent.
Az Artisan Produktum jelezte nekünk, hogy az ötletet levédették. Honnan tudhatom meg, hogy ez igaz-e? Nem lehet, hogy csak a figuráikat védették le?
(2018.05.10)

Kérdés:
Tisztelt,Hivatal!


Kitaláltunk Konduktor feleségemmel egy sportot mozgáskorlátozottak számára.Az alapot egy már meglévő és elég népszerű sport adta.Tervezzük a gyakorlatban kipróbálni,de szeretnénk egyben népszerűsíteni is.Levédetni vagy más formális védelmet nem haszonszerzésből,kizárólagosságból kérnénk,pusztán elővigyázatból.Utmutatását előre is köszönöm.


Tisztelettel és Köszönettel!
(2018.05.15)

Kérdés:
Szeretném megtudni, hogy Barcsay Jenő festőművész, illetve a Barcsay név használatát ki negedélyezheti.
(2018.04.13)

Kérdés:
Érdeklődessel lennék !!Péter Szabó Szilvia Ébredő címmel kiadott egy albumot!!Szeretnék pólót készíteni ezzel a felirattal ""Én is #Ébredő vagyok""",megtehetjük e??Köszönöm !!
(2018.04.19)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Kórusunk, ami egy amatőr kórus több éve működik és használja a nevét. Az elmúlt napokban kórusvezetőnket megkereste egy másik kórus, ami szintén ugyanazon a néven működik, mint mi. A másik kórusnak van egy ilyen néven bejegyzett alapítványa is, és az ő történetük korábbra datálódik.
A két kórus az elmúlt években nem tudott egymásról, így gond nélkül működtek egymás mellett (Budapest más-más kerületében).
Most az alapítvánnyal rendelkező kórus megfenyegette az amatőr társaságot névhasználati perrel. Van erre lehetőségük? Mit tegyen az amatőr társaság? A helyzet valószínűleg nem egyedi, hiszen több művészeti együttes is működik hazánkban ugyanazzal a névvel. Válaszukat előre is köszönöm.(2018.04.13)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Érdeklődni szeretnék, hogy ütközik-e bármilyen jogi akadályba, ha internetről letöltött képet szeretnék kinyomtattatni piszter tapétának? Saját lakásomban kívánom elhelyezni dekorációként.
Válaszukat előre is köszönöm!


(2018.04.05)

Kérdés:
Tisztel olvaso, fel lehet hasznalni Zürich varos cimeret ruhakon mint kep ( Stadt Zürich wappen)? Vagy Svajc logojat? Vagy engedelyt kell kerni a varostol? Elore is koszonom a valaszt.
(2018.04.06)

Kérdés:
Tisztel Hivatal,

szeretnem megtudni, hogy egy konkret termek, a fülmelegitő sapka, áll-e valamilyen oltalom alatt? Több gyarto is gyartja Magyarorszagon.

Köszönettel Zsuzsanna
(2018.04.07)

Kérdés:
Udv
Kerdesem az lenne hogy marvel dc stilusu rendezveny termet szeretnek max 10 fő egyszere
Terem ugy nezne ki foto tapeta babuk a polcon poszteerek es hasonlo
Ha nem eladom oket csak hangulat festes celjabol van
Arra kell valamit kerni?

Valaszat elore is koszonom
(2018.03.21)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Kérdésem a következő lenne:

Az iskolai dolgozatot készítő pedagógus tekintheti-e szellemi termékének az elkészített dolgozatot?

Válaszukat köszönöm

Péter
(2018.03.10)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Érdeklődni szeretnék, hogy ha egy cég logoját letöltöm majd azt pólóra nyomtatom, kizárólag személyes használatra, nem eladási/kereskedelmi célzattal, azzal sértek-e meg bármilyen törvényt?

Van-e "fair-use" ilyen esetekben, vagy mindenképpen meg kellene keresnem az adott céget, hogy hozzájárulnak-e?

Előre is köszönöm a választ.
(2018.03.26)

Kérdés:
Üdvözletem!
Az lenne a kérdésem, hogy ha egy filmet (jogszerűen) letöltök, azt csak én magam nézhetem meg, vagy a szabad felhasználás arra is kiterjed, hogy az iskolai osztályomnak lejátszam/együtt nézzük?
Előre is köszönöm a választ!
(2018.03.09)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Szeretnék érdeklődni, hogy amennyiben az oktatóközpont egyik termét egy híres emberről - jelen esetben Rubik Ernőről - szeretnék elnevezni, kell-e engedély, és ha igen kitől, kihez fordulhatunk a név feltüntetése érdekében? Válaszukat előre is köszönöm.
(2018.03.06)

Kérdés:
Üdvözlöm!
Abban szeretnék segítséget kérni,ha kézművesként Disney figurás párnákat készítek kis tételben akkor is kell engedély a tulajdonostól?
Nem forgalom függő az engedély kérése?
1db elkészített párna után is büntethetnek?
Ki ellenőriz és ki büntethet meg ezért?
Válaszukat köszönöm!
(2018.02.24)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!
A kérdésem a következő lenne: egyedi kézműves termékeket késszítek, és arra készülök, hogy külföldi zenekarok logóival díszített medálokat készítsek, amiket egy olyan üzletnek készülök rendszeresen eladni, viszont eladás céljából, ami rendelkezik a készülő zenekari logók engedélyével, tegát forgalmazhatja őket az üzletében. Tehát én lényegében egy gyártó lennék(beszállító) és kizárólag a fent említett üzletnek értékesíteném ezeket. A kérdés az, hogy kell-e rendelkeznem ehhez a tevékenységhez nekem is engedéllyel a felhasználni kívánt logók tulajdonosától, tehát kell nekes is jogdíjat fizetnem, ha én csak a megbízó üzlet kérésére csinálom neki ezeket..
Válaszukat előre is köszönöm!
(2018.02.21)

Kérdés:
Tisztelt Cím!
Ismert irodalmi alkotásokból hangoskönyveket szeretnék készíteni, amit feltennék a You Tube-ra. Nem jövedelemszerzési céllal, csak hobbiból pl vakoknak, időseknek.
De pl. Tamási Áron 1966-ban hunyt el.
Kell jogdíjat fizetnem érte?
Válaszukat köszönöm
(2018.02.24)

Kérdés:
Mélyen tisztelt Hivatal,

az elmúlt időben kitaláltam egy szlogent, amit idézetként szeretnék levédetni. Emellett azonban szeretném a köznyelvben közmondásként is visszahallani. Azt szeretném, amennyiben valaki, aki használja a közmondásomat, rákeres az inteneten ott legyen a nevem mellett és tudják az emberek, hogy én vagyok a kitalálója.
Lenne erre esetleg mód?

Előre is köszönöm válaszukat!
(2018.01.16)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Érdeklődni szeretnénk, hogy amennyiben kiskereskedőként szeretnénk licence termékeket értékesíteni (pl.:Star Wars, Marvel), szükséges-e valahol bejelenteni? A nagykereskedés oldalán a kiválasztott termékek eredeti licence termékekként vannak feltüntetve.
(2018.02.09)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Vállalkozást készülünk indítani. Varrni szeretnénk különböző dolgokat, de nem tudjuk mi van levédve. Hol tudnánk ennek utána nézni?
Válaszukat előre is köszönjük!
(2018.01.26)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Sajnos hosszas keresgélés után sem találtam semmi kézzelfoghatót szoftverjogi kérdésben. Tegyük fel virtuális valóság játékközpontot szeretnék üzemeltetni. Ha jól értem hardveres szempontból is van megkötés, hiszen a két legnagyobb VR szemüveg-gyártónak van business edition csomagja és csak ezzel engedik a nem magáncélú használatot. De mi a helyzet a játékokkal? Azon túl, hogy megveszem a boltban, milyen költségeim lépnek fel és kinek kell ezeket fizetnem? Közvetlenül a fejlesztő céget kellene felkeresni? Vagy van erre szerzői jogvédő iroda, mint a zeneszámok esetében?
Válaszát előre is köszönöm.
(2018.02.06)

Kérdés:
Tisztelt SZTH!

Franchise (jogbérlet) kialakítása kapcsán érdeklődnék.

Ha valaki a vállalkozásából frnachise rendszert kíván létesíteni akkor ( a teljesség igénye nélkül) az
alábbi lépéseket kell megtennie:

* üzlet külső megjelenési formáit, a forgalmazott termékek fantázia elnevezéseit védjegyként kell jogi oltalomban részesíteni?( Védjegytörvény és a 16/2004 IM rendelet alapján)

* "franchise könyv" amely tartalmazza a termelési technológia részleteit (jelen esetben gasztronómiai receptúrák, meleg konyhai műveletek) -> erre már a szabadalmi törvény vonatkozik?

Válaszukat előre is köszönöm!
Dr. Temesvári Péter
(2018.01.27)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Lehetséges-e egyedi pedagógiai eljárást, programsorozatot, rendezvényt levédetni?
Ha igen, akkor miként?

Előre is köszönöm szíves tájékoztatásukat.
(2018.02.09)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Kérdésem a következő: A Rubik-kocka szabadalmi oltalma lejárt, a védjegyét pedig végérvényesen törölték. Ha valaki fel akarja használni a kockát valamilyen célra (pl. film), akkor szükséges a jogtulajdonosok hozzájárulása?
Válaszukat előre is köszönöm!
(2018.01.24)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Egy könyvet szeretnénk megjelentetni, saját írás. Illusztráláshoz montázsképeket készítenénk, kézzel. Van-e bármilyen megkötés, hogy milyen képeket és honnan válogathatok össze? Pl. Az újságokból, szalvétákból, naptárakakból, stb, tehát nyomtatott anyagból összeollózott montázs szerepelhet-e az árusításra szánt könyvben? Előre is köszönöm a választ. Üdvözlettel
(2018.01.17)

Kérdés:
Üdvözlöm!
Beszédindító címmel, írtam egy könyvet, mely az olyan szülőknek ad tanácsot, akiknek gyermekük csak 3 éves kora után kezd el beszélni. A könyvnek( 4 kötetesre tervezzük az illusztrátorral)Tintaló lenne a logója. Sajnos csak most vettem észre, hogy van egy ilyen nevű előadói társulás is. A kettőnk logója csak a hintaló formában hasonlít, de sem színben, sem kivitelezésben nem egyezik. Kérdésem: Használhatom-e ezt a kis védjegyet sajátomként és levédethetem-e!
(2018.01.12)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Érdeklődnék, hogy van-e, ill. mi a hivatalos folyamata annak, hogy gyermekszobák falára ismert mesefigurákat (pl. Disney figurák) fessek üzletszerűen, ill. a már elkészült szobákat referenciaként feltüntessem (magamat reklámozva)?
Kizárólag magántulajdonban lévő gyermekszobákról van szó, nem intézményekről (pl. óvoda).

Válaszukat előre is köszönöm!
(2018.01.12)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Alvállalkozóként dolgozom egy Megbízó cégnek, aki a tevékenységnek egy részét licencdíj vagy valami hasonló szerződés alapján működtetett szoftverrel végzi, végezzük, én is ezzel dolgozom. A szoftver nem tökéletes, mostanában tettem javaslatot mintegy 30 pontban felsorolva a javítására. Ezáltal a szoftver jobb, pontosabb, felhasználása, működése gyorsabb lesz, a megbízó megrendelői jobb szolgáltatást kapnak, tehát piaci jelentősége van az ötleteknek. Emellett egy jobb szoftver véleményem szerint a licencgazda-informatikus számára is többet ér, ha végrehajtja a javításokat. Tehát mindkét fél, a Megbízóm és a szoftver tulajdonosa is nyer a javaslataimon. Kérdésem az lenne, hogy ezek az ötletek valamilyen úton módon levédhetőek, paicképessé tehetőek-e?
Köszönettel
Gilly Miklós
(2018.01.11)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
A kérdésem az lenne,hogy szerzői jogot sért e egy internetes oldal,ha elküldöm a munkámat(rajz),felrakják,majd találkozom vele másik oldalon,ami szintén az övék,csak már "Tervezz magadnak saját pólót"címmel nem lapon szerepel,hanem egy pólóra szerkesztve?
Vàlaszukat előre is köszönöm!
(2018.01.05)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Ha egy amerikai cég azzal vádol, hogy a levédett szavukat használom egy sportfajtához, de közben én magyarra fordítottam, ez esetben jogosan vádol-e? Általuk levédett név: antigravity yoga. Általam használt: antigravitaciós jóga. Köszönöm.
(2018.01.16)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Érdeklődnék, hogy amennyiben egy étel receptjét szeretném levédetni, akkor mi a teendőm?
Előre is köszönöm,
Üdvözlettel
(2018.01.02)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Hosszú idő óta foglalkozom egy XIX. sz. végi költő életművével. Több verse, írása került elő kutató munkám eredményeképpen, olyanok, amikről eddig nem is tudtak, tehát sehol sem jelentek meg. Gondosan összerendeztem az anyagot több évtizedes munkával. Hogyan lehet azt elérni, hogy az életmű feltárásának e része az én nevemhez kapcsolódna? Milyen lehetőség van kutatásom levédetésére? (A szerző életműve egyébként már nem védett, hiszen több mint 70 éve hunyt el.)
Köszönve válaszukat.

(2017.12.08)

Kérdés:
Üdvözlöm!
Szeretnék egy fotót használni saját logo hoz, hogyan és hol tudom leellenőrizni, hogy ez a kép nem védett e?
(2017.11.24)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Youtubeon több olyan videót is láttam ami nagy mozifilmek kivágott részeit tartalmazta. Ez nem jelent lopást? Valamint mi van akkor ha valaki a képet megtartja de nem az eredeti hangot használja hanem zenét tesz alá?

Válaszát előre is köszönöm.
(2017.11.22)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
12 évig írtam blogot egy közösségi portálon, a legutóbbi szakaszban 2009-től. A blogban saját írásaimat, verseimet, novelláimat, véleménycikkeimet jelentettem meg, valamint saját fotóimat szerepeltettem kézműves ékszereimről. (Árusításra az oldalt nem használtam.)
Mostanában az oldal elnéptelenedett, ezért kezdtem lementeni a blogot, de ezt a tulajdonos megakadályozta, az anyagot visszatartotta, engem minden előzetes értesítés nélkül az előzetesen megfizetett szolgáltatásból kitiltott, és elzárkózik attól, hogy a szellemi termékemet, valamint a fotóanyagaimat nekem kiadja. Valóban az ő tulajdona lett a blogom akkor is, ha erről semmiféle szolgáltatási szerződést nem láttam?
2009 óta talán 5000 írást publikáltam, alig néhányszor került sor moderálásra, tehát ezek az írások minden kívánalomnak megfeleltek.
(2017.10.30)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!
Azt szeretném kérdezni, hogy ha egy oldal Felhasználási feltételei az oldalon levő képek (bármiféle) felhasználását a szerző engedélyéhez kötik, akkor magáncélra sem készíthetek másolatot egy-egy képről?
(2017.11.21)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!
Egy új műszaki szabadalom magyar vagy európai bejelentésével, bejegyzésével kapcsolatban nagyságrendileg milyen összköltség várható?
A tájékoztatók nagyon sok részköltségből állnak. Üdv. Zólomy
(2017.11.14)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Mi történik akkor, ha olyan általam kitalált terméket kezdek gyártatni ami -tudtomon kívül- már létezik valamilyen formában és használatiminta-oltalommal van védve? És mi van, ha nincs levédve?
Az önkéntes műnyilvántartásba vételkor valaki ellenőrzi, hogy a tárgy már létezik e?
Egy dolog a szellemi tulajdonomat védeni, viszont szeretném tiszteletben tartani mások szellemi tulajdonát is...az esetleges büntetésről nem is beszélve.
Válaszukat előre is köszönöm!
Martina
(2017.10.20)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH! A feleségemmel egy módszert dolgoztunk ki arra, hogy miként lehetne különböző irodalmi művekkel-jobban-üzenni a ma emberének. Könyvsorozatot indítanánk "Képzelt riport /Időutazás/" címmel.A közgondolkodást szolgáló, "kötelező olvasmányokat is közelebb hoznánk az olvasókhoz /diákokhoz/. Ilyen jellegű módszer, technika, szabadalmi értékű lehet, szabadalmaztatható? A módszerünkkel már összeállítottunk egy színpadi-műnek is alapul szolgáló anyagot. Válaszukat előre is köszönöm, tisztelettel, dr. Szilágyi Attila
(2017.10.11)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Egy konyvkiado vallakozast konyotlettel kerestem meg, melyben cim es konyvtervezet volt (PDF formaban). A szakmai vezetok behivtak, targyaltunk. lelkesedtek az otleteimert, megkerdeztek milyen gyorsan tudok dolgozni, es ossze tudom-e hozni az anyagot 3 honap alatt, melyik otletemmel szeretnek kezdeni, majd meglepetesszeruen visszautasitottak azzal, hogy ok szeretnek trendeket alkotni, nem szeretnek masolni, igy a koncepciojuk aldozatanak tekintenek. Most fel evvel kesobb a kiado kiadott egy temaban, formaban az eredeti ajanlatommal megegyezo konyvet. A teljes email-valtasunk megvan, lehet valamit tenni? Gondolom barmikor allithatjak, hogy a masik szerzovel (aki mar dolgozott nekik) elobb megallapodtak, az is elofordulhat,, hogy igy is van, de azert szerettem volna tudni, mert a tovabbiakban is szeretnek kiadokhoz fordulni es nem szeretnek hasonlo helyzetbe kerulni. Koszonom.
(2017.10.25)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Szeretném megkérdezni, hogy kórusművek fordítását, versbe fordítását le lehet e védetni? Eddig több ilyen fordítást végeztem és miután sehol nem találtam az interneten annak nyomát, hogy ezeket a műveket előttem valaki lefordította volna, így szeretném ha a darabok magyar szövege a jövőben az én nevemhez kapcsolódna. Van erre lehetőségem? Ha igen, ennek milyen feltételei, lépései vannak? előre is köszönöm
(2017.10.05)

Kérdés:
Kérdésem az lenne, hogy könyv külföldi szerző könyvének címet le lehet-e foglalni domain névként engedély nélkül?
(2017.10.11)

Kérdés:
Pályázatra adtam be 11 db mesém. Sajnos nem voltam a nyertesek között. Felhasználhatják a meséim?
Várom válaszukat!

Köszönettel:
Nagy Rozália
(2017.10.09)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!!

A kérdésem az lenne, hogy van egy zenei projektünk, ahova zenei alapoknak ismert komolyzenei előadók műveit (Mozart,Bach, Beethoven,Peres Prado, Offenbach, Astor Piazzola stb..) használjuk fel egy zenei cd kiadásához nagyizenekar előadásra hangszerelve. Ezek artisjus és egyéb engedélyei le vannak rendezve. a kérdés, hogy ezeket a dalokat élőben adjuk elő, le kell kottázni a műveket, azt le kell védetni mint szellemi tulajdon /termék? Van ennek értelme egyáltalán egy nem saját szerzemény kapcsán? ha igen, ennek mi a menete? köszönöm szépen a segítségüket.
(2017.09.06)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Egy mágneses kirakós játékot terveztünk, amire saját ötletű grafikákat tennénk. Maga a játék elképzelhető, hogy létezik valamilyen formában, de ha esetleg nem mágneses a kapcsolat az elemek között, vagy a miénkhez több megoldási lehetőség van, esetleg más anyagból készül, még levédhető lenne? Vagy ha ezek egyike sem teljesül, a saját grafikák miatt levédhető lehetne?
Előre is köszönöm!
Martina

(2017.10.07)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal! Erdeklodnek hogy van e jogi vedelem akkor ha valaki sajat tervezesu kezmuves termekeket gyart (varr) es a termekei egy az egyben (szin, forma, minta, meret, stb, stb) megjelennek egy masik kezmuves standjan?
Koszonom a valaszt.
(2017.09.28)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Férjemmel pólók nyomtatásába vágunk ahol saját mintákat mellett szeretnénk a vevők által beküldött montákat is nyomtatni illetve akár híresebb logókat, feliratokat (superman, batman etc.) ilyenkor milyen jogi lépéseket kell megtennünk? A vevő által beküldött minta után (pl. Superman minta) van bármilyen kötelezettségünk? Előre is köszönöm
(2017.09.27)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Abban a kérdésben szeretnék segítséget kérni,hogy ha egy új élelmiszeripari termék
Magyarországon védjegyeztetésre kerül,akkor esetlegesen valaki ugyanazt a terméket azonos néven vagy azonos tartalommal védjegyeztetheti-e más külföldi piacon(Európa,Usa,stb).

Válaszukat megköszönve!
Üdvözlettel!


(2017.09.20)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Arról érdeklődnék, hogy mi vonatkozik olyan irodalmi művekre, ahol ugyan a szerző halála óta nem telt el a 70 év, de a szerző örökös/leszármazott nélkül halt meg? Ilyen esetben lehet-e az író művét/műveit nem haszonszerzési-kereskedelmi céllal, online módon közzétenni?

Válaszukat előre is köszönöm!
(2017.09.17.)
(2017.09.17)

Kérdés:
Ha a felhasználó nem tájékoztatja a szerzőt( nincs jogutód)a felhasználás módjáról és mértékéról, akkor az 1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról 16. § (7)rendelkezését nem tartja be.Azt szeretném kérdezni, hogy ez milyen következményeket von maga után a felhasználóra nézve?
(2017.08.31)

Kérdés:
Tisztelt hivatal!

Édesapám zeneszerző volt, kizárólagos jogutódjaként rendszeresen kapok jogdíjat az Artisjustól. Mivel a művek évtizedekkel a születésem előtt születtek, egy részükről nem is tudok. Kaptam ugyan a bejegyzett művekről listát, de olyan semmitmondó címek vannak benne, hogy "filmzene". Van lehetőségem arra, hogy valamilyen úton betekintsek az artisjus archivumában a leadott kottákba vagy hanganyagokba és megismerhessem a műveket, amik után jogdíjban részesülök?
Előre is köszönöm.
(2017.05.23)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!
Az lenne a kérdésem, hogy ha előadok valamiből egy részletet magán célra és esetleg fel is veszem ezt, köteles vagyok-e megnevezni, mit adtam elő?
Előre is köszönöm a választ!
(2017.08.29)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Egy könyvkiadó megbízott azzal, hogy készítsek számára fotókat több megyénkben található településről, amelyeket az általa publikált útikönyvben meg is jelentetett.
Erre nem kevés munkám, időm, benzinem ráment, körülbelül 80 fotómat használták fel a több mint 200-ból, amit beküldtem nekik.
A kiadó többszöri felszólításra sem fizetett ki, azaz ötször hatszor is megígérte, hogy jönnek és fizetnek de a mai napig semmi, csak az ígéret földje van. Azóta több hónap is eltelt és már elegem van abból, hogy csak hazudnak össze-vissza. A telefont fel sem veszik már ha én hívom őket.
Mit tudok tenni? Beperelhetem, hogy gyakorlatilag az én hozzájárulásom nélkül használja a saját szellemi termékem? Nálam vannak a RAW fileok, ami nekik nincs, azaz egyértelműen be tudom bizonyítani, hogy a képek az enyémek, részükről pedig semmilyen befizetett számla, banki tranzakció nincs, hiszen nem rendezték sosem a dolgot. Mit lehet tenni ilyenkor?
(2017.08.23)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Abban szeretném a segítségüket kérni,hogy a superman logójaként ismert "S" betű bejegyzett védjegy-e és szerzői jogvédelem alatt áll-e? Amennyiben szeretném felhasználni a színek módosításával(,de a forma megtartásával) és az "S" betűben szöveget is helyeznék el,akkor erre van lehetőségem vállalkozásom logójaként használni? Ha igen, akkor milyen lépéseket kell tenni,hogy ez hivatalos legyen?

Előre is köszönöm válaszukat!
(2017.09.06)

Kérdés:
Üdvözlet!
Szeretnék levédettni autóbiztonsági fejlesztéseket.
Szeretném megtudni a menetét és hogy elég-e egy rajz vagy működő képes protótípussal kell rendelkeznek?
Valamint mennyibe kerül a leves?
Köszönöm
(2017.09.01)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Érdeklődni szeretnék, hogy olyan termékek forgalmazása sért-e bármilyen jogot, amelyek filmes karaktereket és mese szereplőket ábrázol, Kínában készülnek és közvetlen gyártótól, esetleg nagykereskedőtől rendelem. Ez esetben a gyártónál kell érdeklődöm, hogy van-e engedélye/szerződése, vagy nekem kell megkeresni az adott jogtulajdonost? Esetleg, mivel nem én vagyok a gyártó, hanem csak a viszonteladó, így a ha igazolni tudom a termék származási helyét, akkor más kötelezettségem nincs?
Várom válaszát.
Előre is köszönöm!
(2017.08.31)

Kérdés:
Üdvözlöm!
Higyan tudom megnézni azt,hogy egy bizonyos termék neve, illetve formája le van e védve Magyarország on????


(2017.09.05)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Egy terméket szeretnék védjegyeztetni.Érdeklődöm,hogy a védjegyeztetés költsége az egyszeri költség vagy évente van egy fenntartási díja!

Tisztelettel és köszönettel!
(2017.09.05)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

A kérdésem a következő. BA szakdolgozatomat írom és egy az interneten talált phd kérdőívéből pár kérdést beletennék a saját kérdőívembe. Ez szabályos? Esetleg keressem fel a dolgozat íróját engedélyért?

Válaszukat köszönöm!
(2017.08.22)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!
Egy online projektet dolgozok a hol magyar koltoktol szeretnenk idezeteket hasznalni, vo-ban es feliratozasban, akkor kell-e barmilyen jogdij kerdessel foglalkoznunk?
előre is köszönöm a választ!
(2017.08.22)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!
Tánccsoportunk egyesülete több tánckoreográfiát vásárolt működése során. A egyesület a mai napig működik, a koreográfiákat jelenlegi tagjaink most is táncolják. Az idei évben másodszor fordult elő, hogy az egyesületünk régi tagjai, akik évek óta nem fizetnek tagíjat, már nem tartoznak tagjaink közé,egy-egy alkalomra összeállnak és ezeket a koreográfiákat táncolják. Szeretnénk tudni, hogy tehetünk-e ez ellen valamit? A jogszabálynak van-e olyan pontja, amely az egyesület tulajdonában álló koreográfiát más személyek felhasználják. Válaszukat köszönöm!
(2017.08.21)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Grafikus vagyok és van néhány saját digitális munkám, melyeket szeretnék elérhetővé tenni olyan oldalakon, mint az Etsy, Society 6, Stock, stb. Ezek az oldalak vállalják a megrendelt grafikákból történő nyomtatást pólóra, poszterre, stb. és a szállítást is. Ugyanakkor, (gondolom) 1-1 darab után illet engem ebből némi összeg. A kérdésem az volna, hogy
1. Hogyan működik ennek az adózása, ha a számlámra kapom ezeket a kisebb összegeket, azt hogyan kell legálisan intéznem?
2. egyáltalán mekkora összeg az, ami után adózni / jelenteni kell?
3. Hogyan működik ez, ha A, be vagyok jelentve munkahelyre? B, kunkanélküli státuszban vagyok? C, külföldön dolgozom?

Köszönöm, JM
(2017.08.15)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Az alábbi ügyben kérném a szíves tájékoztatásukat.

Néhány ismerősömmel létre kidolgoztunk egy társasjátékot, amelyet el szeretnénk adni egy cégnek. Tudnának abban segíteni, hogy előtte szabadalmaztatnunk kellene a játékot, vagy hogyan tudnánk értékesíteni.

Köszönöm válaszukat előre is.

(2017.08.17)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!
Saját készítésű természetfotókat szeretnék feltenni a Facebook-ra, vagy más közösségi felületre, de szeretném a jogokat is megtartani. Mi a megoldás?
Tisztelettel.
M. Ibolya
(2017.08.02)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

A következő ügyben szeretnék tájékoztatást kérni Önöktől: Saját Youtube csatornát működtetek, amire a jövőben szeretnék rendszeresen feltölteni külföldi szerzők könyveiből általam felolvasott részleteket, egyperces rövid videók formájában. Kérdésem az lenne, tehetem e ezt jogsértés nélkül, ha minden részletkor felolvasom a szerző nevét és a könyv címét is. Illetve ha nem, mi lehet a törvényes út? Válaszukat köszönöm!
(2017.07.29)

Kérdés:
Megtetszett egy festmény, megpróbáltam lemásolni. Egész jól sikerült, bár vannak rajta változtatások. Arra gondoltam, hogy többször is lefestem, és eladom.
Meg kell keresnem az eredeti szerzőt? Fizetnem is kell neki? Vagy ez független az ő szellemi tulajdonától?
(2017.07.03)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Új dalszöveg íróként az lenne a kérdésem,levédetném az új kész dalt az Artisjusnál,aminek a szövegét és dallamát én írtam,akkor annak az embernek aki a zenei alapot készítette,később lehet e követelése,ha híres lesz a dal,ha egyszer ki lett fizetve és erről szerződést írunk?Vagy őt is közremőködőként kell megnevezni a műbejelentő lapon?válaszukat köszönöm
(2017.07.18)

Kérdés:
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Szeretném kérni állásfoglalásukat az alábbiakkal kapcsolatban. Egyéni vállalkozóként (teljes munkaidős bejelentett munkaviszonyom mellett) az alábbi tevékenységet szeretném folytatni. Angliából vásárolnék márkás ruhákat és cipőket ( Adidas, Nike, Timberland, Helly Hansen stb...), hivatalos angol nagykereskedésektől, melyeket internetes honlapon keresztül majd online szeretném értékesíteni Magyarországon. Legálisan szeretnék eljárni a márkás termékekkel kapcsolatban, ezért az alábbi kérdésre szeretném kérni hivatalos válaszukat:

1. Mivel világmárkás termékeket szeretnék majd árulni a saját honlapomon, szükséges-e szerződést kötnöm a márkák tulajdonosaival, vagy azáltal hogy hivatalos nagykertől vásárolok az Európai Unióból, a tőlük kapott számla elegendő-e a viszonteladáshoz? Szíves válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelettel,
Lívia
(2017.07.16)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

A következő ügyben szeretnék tájékoztatást kérni Önöktől:
Néhány napja megkeresett egy spanyol ügyvédi iroda képviselője, hogy ügyfele részére megvásárolnák artual.com domain nevemet. Egy nevetségesen minimális összeget ajánlottak fel, amely szerintük egyenértékű a WIPO-n elindított szellemi tulajdon fölötti vita költségeivel. (Please note that the amount offered as a financial compensation is the same price to be paid for those procedures available to resolve disputes related to the domain name on the World Intellectual Property Organization (WIPO).)

A fent említett domain nevet 15 éve aktívan használom, de a szót nem védettem le. A TMview oldalán Artual-ra keresve csak egy, 2015-01-20-i bejegyzésű, Egyesült Államokra érvényes védjegyet találtam, amelynek tevékenységi köre eltér az enyémtől.
Kérdésem az lenne, Önök szerint elperelhetik-e tőlem, vagy csak üres fenyegetés, hogy olcsón megvásárolhassanak egy prémium domain nevet?

Válaszukat előre is köszönöm,
Tisztelettel,
H. Anikó
(2017.07.12)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Kerdesem ,hogy milyen uton van lehetosegem megtudni hogy kulfoldon hasznalt szellemi termek szabadalmaztatva van-e Europaban?

(2017.07.15)

Kérdés:
Jó napot!
Olvasgattam korábban feltett kérdéseket, de még mindig maradt bennem pár kérdőjel.
Facebookon több éve megalapult a Harry Potter fandom egyik legnagyobb magyarországi rajongói csoportja a Harry Potter Hungary.
Első kérdésem, maga a névválasztás megszeg e bármilyen jogi szabályt?
Második kérdésem azzal kapcsolatos lenne, hogy a csoporttagoknak szeretnénk létrehozni egy webshopot, ahol a csoport általunk tervezett logójával ellátott termékeket lehetne vásárolni.
Ha hivatalosan és szabályosan szeretnénk Harry Potter ajándék tárgyakat is árulni, kihez kellene fordolnunk jogi kérdésekkel kapcsolatban? Kitől szerezhetnénk erre engedélyt?

Köszönöm előre a választ
(2017.06.24)

Kérdés:
Írtam egy könyvet, ami egy új stílus, és már meg is jelent. Érdeklődöm, hogyan tudnám levédeni, hogy illetéktelenül mások ne tudják eltulajdonítani vagy felhasználni?
Mit kell tennem és mennyibe kerül ez nekem
(2017.06.21)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Webáruházat üzemeltetünk Magyarországon, amihez mi készítettük a fényképeket a termékeinkről (több száz képről van szó). Volt egy megkeresésünk külfödről, hogy szeretnék forgalmazni a termékeinket és ehhez felhasználnák az általunk készített képeket. Mi azzal a megkötéssel akarjuk ezt engedélyezni, hogy a köztünk lévő írásos szerződésbe belevesszük azt, hogy mely weblapokról lenne szó. Ami azt jelenti, hogy addig használhatják a képeinket a megadott weblapokon, míg a köztünk lévő üzleti kapcsolat fennáll.

Ők arra hivatkozva, hogy ez még csak terv és nincs kész a weblapjuk, nem adtak meg webcímet, csak egy FB oldal linkjét, ahol túl sok info nincs róluk. Ez véleményünk szerint kevés. De, ha nem adják meg azt, hogy hol és melyik oldalon akarják felhasználni őket, akkor mi alapján készítsük el a szerződést? Kikötöttték, hogy vízjeles kép egyáltalán nem lehet, amit mi engedélyeznénk is, de ehhez tudni szeretnénk, hogy hol lesznek majd felhasználva.

A múltban már volt pár esetünk, hogy a mi képeink más weblapokon bukkantak fel és ezt el akarjuk kerülni a jövőben.

A jövőbeni partner felesleges óvatosságnak véli, hogy nekünk a weblapjuk címe is kell, de mi másképp véljük. Mi lenne az Önök javaslata ebben a helyzetben?

Köszönettel várjuk válaszukat!
(2017.06.23)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Szeretnék képregényeket rajzolni, amiknek a története már meglévő könyveken alapulna. Tehát könyveket szeretnék(modern kori, illetve régebbi, ahol a szerző már nem él)képregényként elkészíteni. A neten tenném elérhetővé őket, ingyenesen, tehát bevételem nem lenne belőle. Ezt így jogilag megtehetem-e,-természetesen a forrást feltüntetve-vagy engedélyhez kötött?(ha még él a szerző pl.)

Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel: Zoltán
(2017.06.20)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Azt szeretném megtudni, hogy szeretnék egyéni Star Wars-os alkotásokat csinálni (szobrász munkákat), amit szeretnék értékesiteni (és nem egy példányban) legálisan úgy, hogy ne legyen jogdij vagy bármilyen jogi problémám.
Hol tudok utána nézni, vagy mi a folyamata egy ilyen válalkozásnak?
Ha arányaiban eltér az eredetitől az már sérti a jogdíjakat?
Ha a saját alkotásom, de a téma mint pl a Star Wars akkor mire kell ügyelnem jogilag, hogy ne lehesek támadható?

Válaszukat előre is köszönöm
(2017.06.15)

Kérdés:
Tisztelt Cím!

Érdeklődni szeretnék, hogy külföldi írók regényei mennyi ideig részesülnek oltalomban és hány év után válnak szabadon felhasználhatóvá például a karakterek.

Köszönettel: A. Hanna
(2017.05.26)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Kérdésem közösségi játékokkal esetleges jogvédelmével kapcsolatban lenne, ahol közösségi játékon ismerkedős, csapatépítő, tréning-jellegű játékokat értem, azaz például fogócska, bújócska. Rengeteg játékgyűjtemény van könyv és weboldal formájában is. Hogyan használhatóak fel az ilyen gyűjteményekben fellelhető játékleírások? Egy bújócska szabályrendszere nyilván nem egy olyan szellemi termék, amely jogvédelem alatt áll, de ha a bújócska szabályrendszerét szóról szóra kimásolom egy kiadott könyvből és feltöltöm egy weblapra, vagy bárhol máshol felhasználom, publikálom, akkor mi ennek a módja? Ez hasonló talán egy receptkönyvhöz. Ha feltöltök egy paprikás krumpli receptet egy (akár híres) receptkönyvből szóról szóra, azzal követek el jogsértést? Mi az ilyen játékgyűjtemények játékleírásainak felhasználásának jogi útja/szabályozása? Köszönöm válaszukat!

Üdv,
MR
(2017.04.28)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Szeretném megkérdezni, hogy:
-ha a logomat le szeretném védetni, ami névből és egy grafikából áll, milyen oltalmat kell rá kérnem?
-ha az a név már létezik, de nincs levédve, konkrétan egy óvoda használja, akkor levédethetem-e, teljesen más területen, márkanévként?
-ha a grafika része nem saját rajz, hanem egy grafikus által számomra készített, általam megvásárolt rajz, akkor ki védetheti le?
-ha levédetem együtt a nevet, rajzot, külön más felhasználhatja-e, az engedélyem nélkül?
- mi van abban az esetben, ha a grafikát picit változtatva felhasználja valaki az engedélyem nélkül?
-egyáltalán le kell védetnem, vagy elég ha bizonyítottan én használtam előbb ezt a márkanevet, grafikát?
Előre is köszönöm segítségüket.

(2017.05.29)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!
Azt szeretném kérdezni, hogy ha egy általam írt könyvben az egyik szereplőnek kitaláltam egy nevet (ha létezik is, mint gyermeknév nagyon nagyon ritka, én nem tudok róla, hogy lenne), de aztán rájöttem, miután rákerestem, hogy már valakinek előbb eszébe jutott és ezt a nevet adta egy karakternek. Ha én ezt a nevet használnám, azzal nem sérteném a szerzői jogait, szerzői jogokat?
Előre is köszönöm a választ!
(2017.05.12)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy szeretnék egy weboldalt csinálni és bár nagyjából értem a szerzői jogokra vonatkozó törvényt, mégsem tiszta, hogy egy telefonos applikiáció által letöltött kép használata az oldalon ugyanúgy sérti az említett jogokat? Előre is köszönöm a segítséget.
Üdvözlettel,
György Beáta
(2017.05.23)

Kérdés:
Láttam egy fából készült játékot ami magyar országon nem igazán ismert ,hogyan tudom megtudni azt hogy gyárthatom-e ezt a játékot nem ütközik valami jog védettségi szabályba.
(2017.05.17)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!
Azt szeretném kérdezni, hogy ha egy fotós csinált rólam egy képet, amit én megvettem, akkor azt szabadon másolhatom-e annyiszor amennyiszer akarom, illetve feltölthetem-e az internetre?
És azt is szeretném megkérdezni, hogy zenék rögzítése telefonnal magáncélra vagy akár csak egy részletük rögzítése jogsértő tevékenység-e. És átdolgozásnak mi minősül? Ha szöveget rakok egy képre, az igen?
Előre is köszönöm a választ, sokat segítenek vele!
(2017.05.09)

Kérdés:
Tisztel Hivatal!

Az egyik zeneművemben szeretnék felhasználni egy mozifilmből két részletet (természetesen csak a hangot), melyek egyenként 15-20 másodpercesek. A zenei alkotás kapcsolódik a filmhez, egyfajta rajongói tiszteletadás. Ez ugye idézésnek minősül, így a szabad felhasználás körébe tartozik (természetesen cím és rendező megjelölése mellet)?

Válaszukat előre is köszönöm,

Sándor
(2017.04.23)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Kézzel horgolt dolgokat készítek eladásra. Sapkákat ,takarókat ,figurákat. Ha kész mintákat veszek meg tervezőktől,de ismert mesefigurákról akkor nekem kell-e még jogdíjjal foglalkoznom ,vagy azt már a tervező elintézte? Illetve ha én magam szeretnék tervezni akkor hová kell engedéllyért fordulnom? Köszönöm válaszukat.Üdvözlöm Sólyom Eszter
(2017.04.21)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!
Egy angliai webáruházban egyedileg összeállítható gyermekkönyvből vett alapötlet felhasználásával készítenék kereskedelmi céllal gyermekkönyvet.
Csak az alapötletet venném át, ami a következő: a gyermek elveszti a nevét, aminek betűit bátorságának és eszének köszönhetően szerez vissza betűről betűre rímes versek kíséretében. A betűk történetei az adott gyermek nevének betűiből állnak össze.
A szereplők, illetve a cselekmény, a versek teljesen saját alkotásaim lennének. Ebben az esetben ez engedély kötelesnek számít? Ha igen, kitől kell engedélyt kérni rá?
Köszönettel: P. Alexandra
(2017.05.18)

Kérdés:
Üdvözletem!

Ha egy Isbn-el rendelkező regényemben megváltoztatom a szereplők nevét, hozzáírok még néhány oldalt, akkor az új alkotásnak számít és kérhetek rá új Isbn számot? Adott egy könyv, ami estében egy rossz, elhamarkodott szerződés miatt nem tudok elszakadni a kiadótól és "normális" keretek között újra megjelentetni a regényt. Szives válaszukat előre is köszönöm.
(2017.05.03)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!
Szoktam forgatni kisfilmeket, amikben felhasználtam már előadók zenéit. Nem értékesítem ezeket, csak pár embernek mutatom meg, ez sérti így a szerzői jogokat? És ha például írok egy történetet vagy csinálok egy rajzfilmet, amiben filmes karakterek is szerepelnek, az törvénybe ütköző? És ha ilyen tartalmat használnék (pl.: olvasnék, néznék)annak tudatában vagy anélkül, hogy tudnám, ez sérti-e a személyi/szerzői jogokat, akkor én elkövetek valamilyen törvényszegést?
Előre is köszönöm a választ!
(2017.04.24)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

A közeljövőben szeretnék dekorációs falfestéssel foglalkozni.
Szeretném tudni, milyen szabályok vonatkoznak, a mesekönyvek illusztrációjának esetleges felhasználásáról.Elsősorban a kevésbé ismert figurákra gondolok.

Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Kovács Marianna


(2017.04.17)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

A vállalkozásomban bizonyos üzleti információ által gyors és látványos pénzügyi növekedést értem el. Nem lenne jó, ha ezt bármely más vetélytárs megtudná, mert jelentősen gyengítené a piaci helyzetemet. Hogyan tudom ezt az információt üzleti titokká minősíteni és levédeni? Egyáltalán le kell-e védenem, kell-e üzleti titokká minősítenem, vagy csak egyszerűen folytassam a tevékenységem ennek ismeretében, mert nincs félni valóm? ha mégis le kell védenem, akkor ezt hogyan tehetem meg?
Előre is köszönöm a válaszukat.

(2017.04.21)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

A következő kérdéssel fordulok Önökhöz:
Pedagógus készít ppt-t tanórai felhasználásra. Az általa elkészített ppt kinek a tulajdona? Netán a tanáré vagy az iskoláé? A pedagógus oda adja a diáknak, akkor a tanuló szabadon felhasználhatja! A ppt nem olyan, mint a táblavázlat? Fontos szempont, hogy a pedagógus fizetést kap arra, hogy készül az óráira.
Válaszukat köszönöm.
Üdvözlettel:
Molnár Zoltán
(2017.04.10)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!
Szeretnék egy webshopot nyitni és ezen felületen saját nyomtatású zenekaros pólókat, bögréket és párnákat értékesíteni! Az lenne a kérdésem hogy hogyan valósítható ez meg? Kell hozzá valamilyen jogdíjat fizetni vagy kitől kell erre engedélyt kérni?
Válaszukat előre is köszönöm!
(2017.04.12)

Kérdés:
Tisztel Hivatal!

Az önkéntes műnyilvántartást postai úton való lebonyolítása felől érdeklődnék.
Milyen címre küldjem el a kérelmet. És a díj megfizetéséhez szükséges ügyszámot miként tudom meg?
(2017.04.05)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Amennyiben ez ember ír egy könyvet, szellemi tulajdonná válik. Ám, mi történik, amikor ezt a kiadónak eladja? Kié lesz a szellemi tulajdon? Az íróé? A kiadóé?

Köszönettel: PD
(2017.03.23)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Szeretnék egyedi tervezésű ruhák gyártásával,és értékesítésével foglalkozni!Ehhez akarok különböző művészektől,grafikusoktól(H.R.Giger,Vincent Castiglia,Michael Hussar-tól) származó képeket felhasználni minimális változtatással(Szín,árnyékok,stb)
Valamint horrorfilm karaktereket,filmből kiragadott képet is szeretnék megjeleníteni a ruházaton, ezeket is némi változtatassal!A kérdésem az volna,hogy szabadon felhasznalható,vagy jogdíjas dolgok ezek.

Mindezt saját névvel is szeretném ellátni!A név levédésével,illetve az előző kérdésem jogi részével kapcsolatban kérném a segítségüket!

Előre is köszönöm a válaszukat!
Üdvözlettel:Tóth Tibor
(2017.03.25)

Kérdés:
Önkéntes műalkotásként nyilvántartott filmemből a M1,M3,Duna Tv és lehet,hogy több tv csatorna is a híradójukban felhasznált 15 másodpercet. A felhasznált filmrészlet youtube-ról származik és ott bele van "égetve"a forrás,azaz egy honlapcím. Viszont a híradókban ez kitakarva és nincs youtube forrás megjelölés sem,csak annyi,hogy archív felvétel.A film szerzőjeként sértőnek találom a forrás megjelölések hiányát,a rossz minőséget és nem értem,hogy miért archív felvételként jelölték meg,mikor még
első nyilvános bemutatja sem volt a filmnek.Kihez fordulhatok ez ügyben?Köszönöm! https://www.youtube.com/watch?v=SWfrWBb4eZY
(2017.03.15)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Tortadíszeket,figurákat készítek és az interneten sok ötlet és forma van amik nem Disney figurák csinálhatok azok alapján én is értékesíthető figurákat mondjuk "Unikornis" ami más színekben játszik de karaktere hasonló egyéb változtatásokkal?Mennyire lehet ezekbe belekötni ha ötlet szinten használom és nem ismert készítőkről van szó ? Köszönöm
(2017.01.16)

Kérdés:
T. Cím! Azt szeretném kérdezni, hogy ha egy általam írt és már kiadott irodalmi alkotás - novellás kötet - bármelyik történetéből filmadaptáció készül,melynek forgatókönyvét nem én írom, hanem profi forgatókönyv író, én csak a prózai művet adom, jár-e jogdíj érte, illetve a forgalmazás után jutalék. Köszönöm. tm
(2017.03.19)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal,
érdeklődnék, hogy az akkreditált továbbképzéseinkhez megadott kötelező irodalmat lehet-e fénymásolószalonban másoltatni? Kis példányszámról lenne szó, sajnos nem lehet sehol megvenni már az olvasásra kért könyveket, és így nehezen megoldható az olvasás a hallgatóknak. Nekünk megvannak ezek a nehezen beszerezhető könyvek, és fenti módon 40 db-ot másoltatnánk oktatás céljára.
Köszönjük válaszukat!
(2017.03.09)

Kérdés:
Tisztelt Hölgyem/Uram! Az lenne a kérdésem, hogy cégnévként szeretném használni a Patronus szót (amely létező szó) es logóként egy szarvast (amely saját grafika) es igy ebben a formában párhuzam van a Harry Potter könyvekkel/filmekkel. Van ennek igy jogdíja? Es ha igen, milyen módon és hol van lehetőségem azt befizetni? Válaszát köszönöm előre is!
(2017.03.09)

Kérdés:
A kassai Thália Színház, Európa legészakibb magyar nyelvű kőszínházának igazgatója vagyok. Egy rosszindulatú, szintén kissebségi sorsú személy, (történetesen székely) levedette az euiponál (https://euipo.europa.eu/eSearch/#details/trademarks/015281413) a színházunk egyik, most mar nem használt logóját.
A logót mi magunk készíttettük el. Annak alapja egy kettős arcot ábrázoló szobor volt, amit Nagy András szobrászművész készített 1969-ben. A szobrot ajándékként adta az akkor még VOX HUMANA (emberi hang) nevet felvenni szándékozó társulatnak. Az akkori politika ezt veszélyesnek találta és a dubcseki emberarcú szocializmus veszélyes gondolatának hordozojaként a névhasználatot megtiltotta. Ez a VOX HUMANA inkább jelentette a Fábry Zoltán szellemiségével fémjelzett tiszta hang utáni művészi vágyat. Maga a szó pedig, a templomi orgonák emberi hangra leginkább hasonlító sípját jelöli így. Ezt a szobrot alapul véve készítette el Eszes Attila grafikusművész a - most már 2026-ig levédett - logót. A dolog etikátlanságát még fokozza, hogy Erőss Csaba László, aki levédte, az ún. Külhoni Magyar Nemzeti Színház nevű alkalmi group producere is. Vagyis, sem kisebbségi, sem szakmai oldalon nem törődött a rá váró következményekkel. Ezt a logót a Felvidéki magyarság színházba járó része, a kassaiak és különböző szellemi irányzatokat valló szlovákiai magyarok nagy része sajátjának tekinti. Annak eredetét, üzenetét, történelmi hátterét saját identitását formáló erőként értelmezi. De nem beszélve az ő nevükben, mi, a kassai Thália Színház csapata mindenképp. A múltunk egy fontos pillanatát jelöli.
Kérem, segítsenek, mit tehetünk ilyen esetben.
Válaszukat előre is megköszönve,
Üdvözlettel
Czajlik József
Igazgató
(2017.03.08)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Szeretnék érdeklődni ha Harry Potter alkotó napot szerveznék akkor kell-e engedélyt vásárolnom a névfelhasználáshoz. Az Önök által korábbi válaszokban található epub. oldalon beírtam a keresőbe nem hozott ki eredményt, az eu.-s oldalon természetesen hozott találatot. Ez azt jelenti hogy Magyarországon nincsen olyan cég aki ezzel foglalkozik, ügyvéden keresztül kellene felvennem a külföldi név tulajdonossal a kapcsolatot, de az gondolom hatalmas költség ( már csak az ügyvédi munkadíj is ). A másik kérdésem hogy egyéni vállalkozásomnak a Főnix Akadémia fantázia nevet adnám de rákerestem és maga a Főnix szó védelem alatt áll. Akkor így nem használhatom ezt a nevet? (Azt csak zárójelben jegyezném meg hogy egy kicsit kaotikus ez a helyzet hogy minden szót levédethet valaki, lassan olyan általános szavakat sem lehet használni mint szék vagy aszal. Szerintem a Főnix is egy ilyen általános szó.) Válaszukat előre is köszönöm ! Tisztelettel: Varga Péterné
(2017.02.27)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Könyvkiadóként tervezett kötetünkben illusztrációként felhasználnánk Eugène Delacroix A Szabadság vezeti a népet című festményét, illetve annak részletét. A kérdésem az volna, hogy kell-e felhasználási engedélyt kérnie a Kiadónak és ha igen kitől, hogy a mű megjelenhessen a kiadványban.
Válaszukat előre is megköszönve, tisztelettel: Sárvári László
(2017.03.07)

Kérdés:
Hi!

Érdeklődni szeretnék, hogy Kínából vásárolt fém autó logókat ábrázoló kulcstartók vaterán történő értékesítése (magánszemélyként, számlaadás nélkül) mennyire aggályos a különböző autómárkák logóját illetően? Tehát az hogy a kulcstartó egy-egy autómárka logóját ábrázolja az prblémát lehet jogilag?

Köszönöm!
(2017.03.09)

Kérdés:
Egy általam egész európára levédet logóban módosításokat szeretnék végrehajtani.(pl: betűtipus, betűméret)...Hogyan lehetséges és mi a menete?
(2017.03.05)

Kérdés:
Oktatási anyagban (tanári kézikönyvben) szeretnénk felhasználni egy Mézga Aladárt ábrázoló illusztrációt, Nepp Pál-figuát. Ez egy kispéldányszámú nyomtatott kiadvány lesz, melyet határon túli tanárok használnak. Kitől kell ehhez jogot kérnünk?
(2017.02.21)

Kérdés:
Ūdvözlöm !Azt szeretném kėrdezni hogy a smile grafika jogvėdett-e ? Tehåt maga smile figuråt rå lehet-e tenni bögrėre,pôlôra ...stb.
(2017.02.27)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal, érdeklődnék, hogy az önkéntes nyilvántartásba vétel iránti kérelmet (papír alapon) hol és milyen nyitvatartási idő alatt lehet beadni?
Köszönettel: Bánhegyi Zsolt
(2017.02.28)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!
Aziránt szeretnék érdeklődni, hogy a szerkesztőnek, aki egy nagyon nyers, nyelvi-stilisztikai-gondolatmenetbeli hibákkal teli, helyenként az értelmetlenség határát is súroló szöveget használható, logikus felépítésű, nyelvileg hibátlan művé formál (melyet megjelentetésre szánnak), fűződnek-e jogai a szerkesztett fájlokhoz. Egy magánszemély azzal bízott meg, hogy a "művét" x összegért szerkesszem meg, a feladat első, leginkább idő-, illetve munkaigényes fázisát kimerítően elvégeztem (kiadói szerkesztő a szakmám), ehhez gyakorlatilag minden mondatot át kellett fogalmaznom, hogy értelmezhető legyen a szöveg. A kérdéseimet szokás szerint a margóra írtam megjegyzésbuborékok formájában a szerzőnek, majd hetek múltán, pár napja visszakaptam a szerzőtől a szöveget úgy, hogy ismét hibák tömkelegével van tele, a kérdésekre alig válaszolt, és a "javításaival" mást se tett, csak visszavetette a munkát. Jeleztem neki, hogy ez így azt jelenti, szinte kezdhetem elölről a szöveg javítását, ebből nézeteltérésünk támadt, amely miatt ő úgy döntött, hogy nem kíván együtt dolgozni velem a továbbiakban. Fizetni nem óhajt, illetőleg az elvégzett munka értékénél egy nagyságrendekkel alacsonyabb összeget ajánl, amit számla nélkül átutalna. Az innen-onnan szedett indokai egyébként elárulják, hogy valójában esze ágában sincs a jogos (egyébként eleve alulvállalt) honoráriumot kifizetni, csak annak egy részét, és neki "édesmindegy, hogy számlával vagy anélkül". Ezt én visszautasítom, és mivel nem fizet, e-mailben hivatalos nyilatkozatban tettem egyértelművé számára, hogy az én szellemi munkám eredményét (szerkezet, tagolás, címek, nyelvi-stilisztikai megfogalmazás, a gondolatmenet rendbetétele), vagyis azokat a fájlokat, amelyeket én megszerkesztettem, harmadik személynek nem adhatja át továbbszerkesztésre. Persze ő ezt vitatja, és fel akarja használni a fájlokat, merthogy ő a szerző. Remélem, van remény arra, hogy érvényesítsem a jogaimat (remélem, vannak jogaim...), és ez a fajta (egyébként nagyon emberpróbáló) szellemi munka is oltalom alá esik valamiképpen. A könyv az eredeti formájában kiadhatatlanul igénytelen volt. Válaszukat nagyon várva, köszönettel
(2017.02.22)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Ha egy közéleti v. a médiában gyakran szereplő (politikus, celeb) személyről készül egy kis figura amiről jól felismerhető az adott személy amit sorozatgyártásban értékesítenek. Kell e valamilyen jogdíjat fizetni? (az adott figurán nem lenne feltüntetve a személy teljes neve.)
Pár példa a linken megtalálható:
http://shop.pto.hu/kiszel-tunde-figura.html

Üdvözlettel:
D.G.
(2017.02.17)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Érdeklődni szeretnék, ha az elmúlt 5 év Disney mesehőseit jelenítenénk meg zártkörű céges rendezvényen csak mint dekoráció, kell jogdíjat fizetni?
Köszönettel:
Éva

(2017.02.24)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal! Mici Mackó figuráját szeretném használni méztermek népszerűsítése , promóciója céljából . Van-e lehetőség rá? Illetve ha a figura védett hol lehet engedélyt kérni használatára? Köszönettel !Dr. Sárkány Ferenc
(2017.02.18)

Kérdés:
Önkéntes műnyilvántartással szeretnék védeni egy - még csak tervként létező - berendezést, mi ennek a menete és költségei?
(2017.02.20)

Kérdés:
Tisztelt Cím! Ha ma megveszek egy grafikustól egy tamplet-et, akkor felhasználhatom-e a hamarosan induló vállalkozásomban minden jogkövetkezmény nélkül? köszönöm
(2017.02.20)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Érdeklődni szeretnék, hogy hírességek, közéleti szereplők megjeleníthetőek-e elsősorban fiatal felnőtt korosztálynak szánt fizetős oktatóanyagban illusztrációs céllal, a saját grafikusunk által megtervezett egyéni, eredeti jelleggel, rajzfilmesített formában? (Az ábrázolt személy felismerhető maradna, de az ábrázolás, a stílus a grafikusra jellemző.) Illetve használható-e az illusztráció alatt névaláírásként az ábrázolt személy neve átírással pl. Chuck Norris helyett Chuck Brollis?

Válaszukat köszönöm!
(2017.01.25)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Egy autó logóját szeretném kulcstartókon matrica formájában használni. (FORD).
Van ennek akadálya?

Várom válaszukat.
Üdv. DB
(2017.02.14)

Kérdés:
Tisztelt Cím ! Érdeklődnék egy termékkel kapcsolatban ami "Luminose" néven ismert valamilyen szinten .Ez egy asztali lámpa ami fából és természetesen villamossági anyagokból készült , hogy valamilyen szinten /nem ismerem /védett termék-e és hogy hasonlót lehet-e gyártani esetleg kereskedelmi forgalomba hozni ? Természetesen ha megfelelnek az előírásnak , mint elektromos termék .Van-e olyan hogy valamit formailag vagy valamilyen szinten védenek a "másolás"-tól ? Honnan lehet megtudni , hogy ez a bizonyos "Luminose" védve van-e ?Tisztelettel , Henrik .
(2017.02.10)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!
Szeretném kérni tájékoztatásukat az alábbiak kapcsán:
a nyelvkönyvek egésze (frissek 0+10 közötti kkiadásúak) fénymásolása pontosan milyen törvényi hivatkozás alapján tilos és milyen büntetést vonhat maga után intézményre és magánszemélyre nézve. Nyelviskolai környezetről van szó, ahol előfordul hogy páran fénymásolt tankönyvvel próbálnak részt venni tanfolyamokon, amiket mi elsősorban szakmai/elvi, de természetesen jogi okból sem szeretnénk rendszeresíteni.
(2017.02.07)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Egy vendéglátó egység nevét (ez a fix) és akár logóját szeretném levédetni.

Köszönettel,
T.D.
(2017.02.04)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!
Pampalini figuráját szeretném felhasználni nyomat formájában ruhákra.Mi a teendőm, hol tudok utánanézni le van e védve ill. ki a jogtulajdonos? Köszönöm
(2017.02.05)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Van-e lehetőség egyedi tervezésű családi címer jogi levédésére, és milyen kritériumoknak kell teljesülnie, hogy ez meg valósuljon?

Tisztelettel Sz: G.
(2017.02.04)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!
Mi a teendő ha egy animációs film címét és annak tartalmát szeretném levédetni? Előre is köszönöm a segítségüket!
K. Á.
(2017.01.29)

Kérdés:
T.Hivatal!
Saját tervezésű karaktereimmel szeretnék rajzfilmet készíttetni.Ehhez, ha felkérek meseírót, hogy írja meg a történetet,őt milyen jogok illetik meg? Egyszeri honorárium, "megveszem" a mesét, vagy folyamatos % az esetleges bevételemből? A későbbi jogi bonyodalmak elkerülése végett, esetleg szerzőtársnak is számítana?
Saját tervezésű rajzolt karaktereimet, ha külföldön szeretném gyártatni és ott forgalmazzák, hogyan tudom védeni? Az Artisjusnál történt levédetés csak Magyarországra vonatkozik.
Szíves válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel
(2017.01.24)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Olyan ruházatot szeretnék webáruházban árulni, amelyeken PC játékok járművei, illetve szereplői vannak nyomtatva.

Milyen lehetőségeim lehetnek?

Köszönöm.
(2017.01.25)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Az lenne a kérdésem, hogyha én egy már nem élő irodalmár művéből idézek, és azt valamilyen tárgyra helyezem el pl póló, vagy összegyűjtök több szerzőtől részleteket és az idézetek mellett a saját gondolatommal kiegészítve kiadom, akkor miként működik a jogdíj elszámolása, ha van ?

köszönettel
(2017.01.27)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!
Tisztában szeretnék lenni a következővel. Olvastam hozzászólásokat, nagyjából tisztában vagyok a dolgokkal, de még sem. Egyszínű falmatricákat gyártunk, és a következő termékeket feltettem weboldalamra, pl. Micimackót, tigrist, malackát, a Jégvarázsból az Elsát, a Monster High-ból a Monster lányokat, de nem ezen a néven, hogy véletlenül se kerüljek bajba a névhasználattal. A Micimackót pl. csak simán mackó névvel, a Monster lányokat csak lányok ill. csajok néven. Az Önök által említett oldalakon (http://epub.hpo.hu/e-kutatas/?lang=HU#, és a https://euipo.europa.eu/eSearch/) megnéztem, bizonyos nevek le vannak védve, de ezt nem használom, a képük viszont nem található az adatbázisba, mint pl. a foci címereké FCB, ill Bayer München. Tehát azt feltételezem, hogy akkor ezeket a matricákat gyárthatom? Ugyanis, kaptam levelet, ami szerintem kamu levél, és felszólítottak, hogy mutassam be az engedélyem, vagy távolítsam el a Disey-s termékeket. Jogos volt a levél a maga nemében vagy nem? Mivel az adatbázisokban nem találtam, hogy valami tiltaná a figura gyártását. Egyébként több magyar webáruházban megtalálhatóak, azok a termékek, amik nálam is fent voltak, aminek a linkjeit el is küldtem az illetőnek, aki felszólított, de azokról az oldalakról nem távolították el. Ebből gondolom, hogy az én áruházam szúrta valakinek a szemét. Nem szeretnék törvénysértő lenni, de ha én nem teszem fel ezeket a termékeket, akkor a versenyben alul maradok. Amit említettem pl. a foci címerek, az is több webáruházban megtalálható egyszínűben, ezt a keresőben csak a Bayern München tiltja, a többinél csak a színes van kint. Ha a színes embléma van levédve, akkor egyszínűben lehet gyártani? Ez is több webáruházban megtalálható. Ezek a kérdések számomra nem egyértelműek. Az is érdekes, ha felteszek 1db olyan terméket, ami "engedély köteles" elvilg, azonnal kapok egy levelet, hogy távolítsam el, a többi webáruház tulajdonosnak, nem kell? Ezt nem értem? Megkérném Önöket, hogy ere adjanak egyértelmű választ, mert szerintem több embert érint, hogy legyünk tisztába jogainkkal, és mag tudjuk védeni magunkat, mert lehet, hogy jogtalanul szedetnek le olyan termékeket, ami nem is élvez semmilyen védelmet.
(2017.01.25)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Érdeklődni szeretnék, hogy egy külföldi amerikai futball csapat (NFL) logóját, itthon lehet-e elhelyezni különböző termékeken (pl. bögréken, póló mintaként nyomatni, hímeztetni stb.)
(2017.01.19)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Egy póló nyomással foglalkozó cég létrehozását tervezem. A kérdésem az lenne, hogy amennyiben én olyan pólót szeretnék árulni, amelyen különböző filmek szereplői láthatók ( pl. Star Wars, Harry potter stb.), köteles vagyok valamilyen formában jogdíjat fizetni?

Köszönettel:
Szandra
(2017.01.18)

Kérdés:
Tisztelt Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala!

Egy barátommal kitaláltunk egy használati tárgyat, amit mindennapi használatra készítenénk az embereknek. Tudtunkal ez a tárgy még nincs szabadalmaztatva senki által. Kérdésem az lenne, hogy hogy tudunk arról megbizonyosodni, hogy valóban nem lett még szabadalmaztatva, illetve mi a módja és menete a szabadalmaztatásnak?

Várjuk mielöbbi válaszukat!

Köszönjük!
(2017.01.21)

Kérdés:
Jo napot kívánok aszt szeretném megkérdezni hogy ha egy kisválalkozást vagy céget szeretnék létrehozni amibe konyhabutorok gardrobok és komodok gyártását szeretném végezni ami esetlegesen sorozat gyártásra is kerülhet ezekre a termékekre mijen jogok vonatkoznak ha már valaki gyártja akkor én is gyárthatom vagy külön engedéj kell hozá akkor is ha töb hejen is ugyan aszt gyártják akár töb országban is vagy ha hasonloan néz ki de méreteiben eltér az már másik terméknek számit attol fügetlenül hogy hasonloan néz ki vagy ha esetleg egyedi butorok gyártásába kezdenék de ojat kérnének amit máshol gyártanak már aszt legyárthatom vagy mivel lehet levédetni egy butort kinézet méret ( kinézetre akkor is le lehet védetni pl egy konyhasort ha egy másik gyártotol veszi pl az ajtoit amit többen is megvesznek és használnak és csak az ajto miatt hasonlit a másik gyárto által forgalmazott termékre )
(2017.01.19)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Egy Magyarországon élő külföldi állampolgár keresett meg, azzal, hogy segítsek neki.
Egy mozgásszervi megbetegedések gyógyítását elősegítő egyedi manuál terápia nevét és a kidolgozott eljárást szeretné levédetni. Milyen lehetőségei vannak. Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: István


(2017.01.18)

Kérdés:
Egy zenekar nevét érdemes-e levédetni és ha igen, akkor hol és hogyan lehet ezt megtenni?
Szintén érdekelne, hogy egy művészeti fesztivál megrendezését ill. a nevét szintén érdemes-e ill. le lehet-e védetni?
Köszönettel
BG
(2017.01.13)