A szellemi tulajdon védelme
 

Online tájékoztatás

A A A

Tisztelt Felhasználónk!

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) fontos feladatának tekinti a nagyközönség szakmai tájékoztatását. Ha kérdése merül föl a szellemi tulajdonnal és annak védelmével kapcsolatosan, írja meg nekünk. Kollégáink válaszát rövidesen olvashatja a honlapon.
Szeretnénk tájékoztatni felhasználóinkat, hogy a találmányok szabadalmi oltalmáról szóló 1995. évi XXXIII. törvény 115/I. §-ának d)  pontja értelmében a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) hatásköre kizárólag a szellemi tulajdonnal kapcsolatos tájékoztatás nyújtására terjed ki, az SZTNH jogi tanácsadást nem végezhet.

A honlapon közzétett állásfoglalások az Alkotmánybíróság 60/1992. (XI. 17.) AB határozata értelmében kizárólag szakmai tájékoztatás érdekében készülnek, hivatalos jogértelmezés alapjaként nem kezelhetők.

Tisztelettel:
az SZTNH csapata

Korábbi kérdések / válaszok

Kérdés:
Mélyen tisztelt Hivatal,

az elmúlt időben kitaláltam egy szlogent, amit idézetként szeretnék levédetni. Emellett azonban szeretném a köznyelvben közmondásként is visszahallani. Azt szeretném, amennyiben valaki, aki használja a közmondásomat, rákeres az inteneten ott legyen a nevem mellett és tudják az emberek, hogy én vagyok a kitalálója.
Lenne erre esetleg mód?

Előre is köszönöm válaszukat!
(2018.01.16)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Érdeklődni szeretnénk, hogy amennyiben kiskereskedőként szeretnénk licence termékeket értékesíteni (pl.:Star Wars, Marvel), szükséges-e valahol bejelenteni? A nagykereskedés oldalán a kiválasztott termékek eredeti licence termékekként vannak feltüntetve.
(2018.02.09)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Vállalkozást készülünk indítani. Varrni szeretnénk különböző dolgokat, de nem tudjuk mi van levédve. Hol tudnánk ennek utána nézni?
Válaszukat előre is köszönjük!
(2018.01.26)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Sajnos hosszas keresgélés után sem találtam semmi kézzelfoghatót szoftverjogi kérdésben. Tegyük fel virtuális valóság játékközpontot szeretnék üzemeltetni. Ha jól értem hardveres szempontból is van megkötés, hiszen a két legnagyobb VR szemüveg-gyártónak van business edition csomagja és csak ezzel engedik a nem magáncélú használatot. De mi a helyzet a játékokkal? Azon túl, hogy megveszem a boltban, milyen költségeim lépnek fel és kinek kell ezeket fizetnem? Közvetlenül a fejlesztő céget kellene felkeresni? Vagy van erre szerzői jogvédő iroda, mint a zeneszámok esetében?
Válaszát előre is köszönöm.
(2018.02.06)

Kérdés:
Tisztelt SZTH!

Franchise (jogbérlet) kialakítása kapcsán érdeklődnék.

Ha valaki a vállalkozásából frnachise rendszert kíván létesíteni akkor ( a teljesség igénye nélkül) az
alábbi lépéseket kell megtennie:

* üzlet külső megjelenési formáit, a forgalmazott termékek fantázia elnevezéseit védjegyként kell jogi oltalomban részesíteni?( Védjegytörvény és a 16/2004 IM rendelet alapján)

* "franchise könyv" amely tartalmazza a termelési technológia részleteit (jelen esetben gasztronómiai receptúrák, meleg konyhai műveletek) -> erre már a szabadalmi törvény vonatkozik?

Válaszukat előre is köszönöm!
Dr. Temesvári Péter
(2018.01.27)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Lehetséges-e egyedi pedagógiai eljárást, programsorozatot, rendezvényt levédetni?
Ha igen, akkor miként?

Előre is köszönöm szíves tájékoztatásukat.
(2018.02.09)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Kérdésem a következő: A Rubik-kocka szabadalmi oltalma lejárt, a védjegyét pedig végérvényesen törölték. Ha valaki fel akarja használni a kockát valamilyen célra (pl. film), akkor szükséges a jogtulajdonosok hozzájárulása?
Válaszukat előre is köszönöm!
(2018.01.24)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Egy könyvet szeretnénk megjelentetni, saját írás. Illusztráláshoz montázsképeket készítenénk, kézzel. Van-e bármilyen megkötés, hogy milyen képeket és honnan válogathatok össze? Pl. Az újságokból, szalvétákból, naptárakakból, stb, tehát nyomtatott anyagból összeollózott montázs szerepelhet-e az árusításra szánt könyvben? Előre is köszönöm a választ. Üdvözlettel
(2018.01.17)

Kérdés:
Üdvözlöm!
Beszédindító címmel, írtam egy könyvet, mely az olyan szülőknek ad tanácsot, akiknek gyermekük csak 3 éves kora után kezd el beszélni. A könyvnek( 4 kötetesre tervezzük az illusztrátorral)Tintaló lenne a logója. Sajnos csak most vettem észre, hogy van egy ilyen nevű előadói társulás is. A kettőnk logója csak a hintaló formában hasonlít, de sem színben, sem kivitelezésben nem egyezik. Kérdésem: Használhatom-e ezt a kis védjegyet sajátomként és levédethetem-e!
(2018.01.12)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Érdeklődnék, hogy van-e, ill. mi a hivatalos folyamata annak, hogy gyermekszobák falára ismert mesefigurákat (pl. Disney figurák) fessek üzletszerűen, ill. a már elkészült szobákat referenciaként feltüntessem (magamat reklámozva)?
Kizárólag magántulajdonban lévő gyermekszobákról van szó, nem intézményekről (pl. óvoda).

Válaszukat előre is köszönöm!
(2018.01.12)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Alvállalkozóként dolgozom egy Megbízó cégnek, aki a tevékenységnek egy részét licencdíj vagy valami hasonló szerződés alapján működtetett szoftverrel végzi, végezzük, én is ezzel dolgozom. A szoftver nem tökéletes, mostanában tettem javaslatot mintegy 30 pontban felsorolva a javítására. Ezáltal a szoftver jobb, pontosabb, felhasználása, működése gyorsabb lesz, a megbízó megrendelői jobb szolgáltatást kapnak, tehát piaci jelentősége van az ötleteknek. Emellett egy jobb szoftver véleményem szerint a licencgazda-informatikus számára is többet ér, ha végrehajtja a javításokat. Tehát mindkét fél, a Megbízóm és a szoftver tulajdonosa is nyer a javaslataimon. Kérdésem az lenne, hogy ezek az ötletek valamilyen úton módon levédhetőek, paicképessé tehetőek-e?
Köszönettel
Gilly Miklós
(2018.01.11)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
A kérdésem az lenne,hogy szerzői jogot sért e egy internetes oldal,ha elküldöm a munkámat(rajz),felrakják,majd találkozom vele másik oldalon,ami szintén az övék,csak már "Tervezz magadnak saját pólót"címmel nem lapon szerepel,hanem egy pólóra szerkesztve?
Vàlaszukat előre is köszönöm!
(2018.01.05)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Ha egy amerikai cég azzal vádol, hogy a levédett szavukat használom egy sportfajtához, de közben én magyarra fordítottam, ez esetben jogosan vádol-e? Általuk levédett név: antigravity yoga. Általam használt: antigravitaciós jóga. Köszönöm.
(2018.01.16)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Érdeklődnék, hogy amennyiben egy étel receptjét szeretném levédetni, akkor mi a teendőm?
Előre is köszönöm,
Üdvözlettel
(2018.01.02)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Hosszú idő óta foglalkozom egy XIX. sz. végi költő életművével. Több verse, írása került elő kutató munkám eredményeképpen, olyanok, amikről eddig nem is tudtak, tehát sehol sem jelentek meg. Gondosan összerendeztem az anyagot több évtizedes munkával. Hogyan lehet azt elérni, hogy az életmű feltárásának e része az én nevemhez kapcsolódna? Milyen lehetőség van kutatásom levédetésére? (A szerző életműve egyébként már nem védett, hiszen több mint 70 éve hunyt el.)
Köszönve válaszukat.

(2017.12.08)

Kérdés:
Üdvözlöm!
Szeretnék egy fotót használni saját logo hoz, hogyan és hol tudom leellenőrizni, hogy ez a kép nem védett e?
(2017.11.24)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Youtubeon több olyan videót is láttam ami nagy mozifilmek kivágott részeit tartalmazta. Ez nem jelent lopást? Valamint mi van akkor ha valaki a képet megtartja de nem az eredeti hangot használja hanem zenét tesz alá?

Válaszát előre is köszönöm.
(2017.11.22)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
12 évig írtam blogot egy közösségi portálon, a legutóbbi szakaszban 2009-től. A blogban saját írásaimat, verseimet, novelláimat, véleménycikkeimet jelentettem meg, valamint saját fotóimat szerepeltettem kézműves ékszereimről. (Árusításra az oldalt nem használtam.)
Mostanában az oldal elnéptelenedett, ezért kezdtem lementeni a blogot, de ezt a tulajdonos megakadályozta, az anyagot visszatartotta, engem minden előzetes értesítés nélkül az előzetesen megfizetett szolgáltatásból kitiltott, és elzárkózik attól, hogy a szellemi termékemet, valamint a fotóanyagaimat nekem kiadja. Valóban az ő tulajdona lett a blogom akkor is, ha erről semmiféle szolgáltatási szerződést nem láttam?
2009 óta talán 5000 írást publikáltam, alig néhányszor került sor moderálásra, tehát ezek az írások minden kívánalomnak megfeleltek.
(2017.10.30)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!
Azt szeretném kérdezni, hogy ha egy oldal Felhasználási feltételei az oldalon levő képek (bármiféle) felhasználását a szerző engedélyéhez kötik, akkor magáncélra sem készíthetek másolatot egy-egy képről?
(2017.11.21)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!
Egy új műszaki szabadalom magyar vagy európai bejelentésével, bejegyzésével kapcsolatban nagyságrendileg milyen összköltség várható?
A tájékoztatók nagyon sok részköltségből állnak. Üdv. Zólomy
(2017.11.14)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Mi történik akkor, ha olyan általam kitalált terméket kezdek gyártatni ami -tudtomon kívül- már létezik valamilyen formában és használatiminta-oltalommal van védve? És mi van, ha nincs levédve?
Az önkéntes műnyilvántartásba vételkor valaki ellenőrzi, hogy a tárgy már létezik e?
Egy dolog a szellemi tulajdonomat védeni, viszont szeretném tiszteletben tartani mások szellemi tulajdonát is...az esetleges büntetésről nem is beszélve.
Válaszukat előre is köszönöm!
Martina
(2017.10.20)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH! A feleségemmel egy módszert dolgoztunk ki arra, hogy miként lehetne különböző irodalmi művekkel-jobban-üzenni a ma emberének. Könyvsorozatot indítanánk "Képzelt riport /Időutazás/" címmel.A közgondolkodást szolgáló, "kötelező olvasmányokat is közelebb hoznánk az olvasókhoz /diákokhoz/. Ilyen jellegű módszer, technika, szabadalmi értékű lehet, szabadalmaztatható? A módszerünkkel már összeállítottunk egy színpadi-műnek is alapul szolgáló anyagot. Válaszukat előre is köszönöm, tisztelettel, dr. Szilágyi Attila
(2017.10.11)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Egy konyvkiado vallakozast konyotlettel kerestem meg, melyben cim es konyvtervezet volt (PDF formaban). A szakmai vezetok behivtak, targyaltunk. lelkesedtek az otleteimert, megkerdeztek milyen gyorsan tudok dolgozni, es ossze tudom-e hozni az anyagot 3 honap alatt, melyik otletemmel szeretnek kezdeni, majd meglepetesszeruen visszautasitottak azzal, hogy ok szeretnek trendeket alkotni, nem szeretnek masolni, igy a koncepciojuk aldozatanak tekintenek. Most fel evvel kesobb a kiado kiadott egy temaban, formaban az eredeti ajanlatommal megegyezo konyvet. A teljes email-valtasunk megvan, lehet valamit tenni? Gondolom barmikor allithatjak, hogy a masik szerzovel (aki mar dolgozott nekik) elobb megallapodtak, az is elofordulhat,, hogy igy is van, de azert szerettem volna tudni, mert a tovabbiakban is szeretnek kiadokhoz fordulni es nem szeretnek hasonlo helyzetbe kerulni. Koszonom.
(2017.10.25)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Szeretném megkérdezni, hogy kórusművek fordítását, versbe fordítását le lehet e védetni? Eddig több ilyen fordítást végeztem és miután sehol nem találtam az interneten annak nyomát, hogy ezeket a műveket előttem valaki lefordította volna, így szeretném ha a darabok magyar szövege a jövőben az én nevemhez kapcsolódna. Van erre lehetőségem? Ha igen, ennek milyen feltételei, lépései vannak? előre is köszönöm
(2017.10.05)

Kérdés:
Kérdésem az lenne, hogy könyv külföldi szerző könyvének címet le lehet-e foglalni domain névként engedély nélkül?
(2017.10.11)

Kérdés:
Pályázatra adtam be 11 db mesém. Sajnos nem voltam a nyertesek között. Felhasználhatják a meséim?
Várom válaszukat!

Köszönettel:
Nagy Rozália
(2017.10.09)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!!

A kérdésem az lenne, hogy van egy zenei projektünk, ahova zenei alapoknak ismert komolyzenei előadók műveit (Mozart,Bach, Beethoven,Peres Prado, Offenbach, Astor Piazzola stb..) használjuk fel egy zenei cd kiadásához nagyizenekar előadásra hangszerelve. Ezek artisjus és egyéb engedélyei le vannak rendezve. a kérdés, hogy ezeket a dalokat élőben adjuk elő, le kell kottázni a műveket, azt le kell védetni mint szellemi tulajdon /termék? Van ennek értelme egyáltalán egy nem saját szerzemény kapcsán? ha igen, ennek mi a menete? köszönöm szépen a segítségüket.
(2017.09.06)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Egy mágneses kirakós játékot terveztünk, amire saját ötletű grafikákat tennénk. Maga a játék elképzelhető, hogy létezik valamilyen formában, de ha esetleg nem mágneses a kapcsolat az elemek között, vagy a miénkhez több megoldási lehetőség van, esetleg más anyagból készül, még levédhető lenne? Vagy ha ezek egyike sem teljesül, a saját grafikák miatt levédhető lehetne?
Előre is köszönöm!
Martina

(2017.10.07)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal! Erdeklodnek hogy van e jogi vedelem akkor ha valaki sajat tervezesu kezmuves termekeket gyart (varr) es a termekei egy az egyben (szin, forma, minta, meret, stb, stb) megjelennek egy masik kezmuves standjan?
Koszonom a valaszt.
(2017.09.28)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Férjemmel pólók nyomtatásába vágunk ahol saját mintákat mellett szeretnénk a vevők által beküldött montákat is nyomtatni illetve akár híresebb logókat, feliratokat (superman, batman etc.) ilyenkor milyen jogi lépéseket kell megtennünk? A vevő által beküldött minta után (pl. Superman minta) van bármilyen kötelezettségünk? Előre is köszönöm
(2017.09.27)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Abban a kérdésben szeretnék segítséget kérni,hogy ha egy új élelmiszeripari termék
Magyarországon védjegyeztetésre kerül,akkor esetlegesen valaki ugyanazt a terméket azonos néven vagy azonos tartalommal védjegyeztetheti-e más külföldi piacon(Európa,Usa,stb).

Válaszukat megköszönve!
Üdvözlettel!


(2017.09.20)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Arról érdeklődnék, hogy mi vonatkozik olyan irodalmi művekre, ahol ugyan a szerző halála óta nem telt el a 70 év, de a szerző örökös/leszármazott nélkül halt meg? Ilyen esetben lehet-e az író művét/műveit nem haszonszerzési-kereskedelmi céllal, online módon közzétenni?

Válaszukat előre is köszönöm!
(2017.09.17.)
(2017.09.17)

Kérdés:
Ha a felhasználó nem tájékoztatja a szerzőt( nincs jogutód)a felhasználás módjáról és mértékéról, akkor az 1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról 16. § (7)rendelkezését nem tartja be.Azt szeretném kérdezni, hogy ez milyen következményeket von maga után a felhasználóra nézve?
(2017.08.31)

Kérdés:
Tisztelt hivatal!

Édesapám zeneszerző volt, kizárólagos jogutódjaként rendszeresen kapok jogdíjat az Artisjustól. Mivel a művek évtizedekkel a születésem előtt születtek, egy részükről nem is tudok. Kaptam ugyan a bejegyzett művekről listát, de olyan semmitmondó címek vannak benne, hogy "filmzene". Van lehetőségem arra, hogy valamilyen úton betekintsek az artisjus archivumában a leadott kottákba vagy hanganyagokba és megismerhessem a műveket, amik után jogdíjban részesülök?
Előre is köszönöm.
(2017.05.23)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!
Az lenne a kérdésem, hogy ha előadok valamiből egy részletet magán célra és esetleg fel is veszem ezt, köteles vagyok-e megnevezni, mit adtam elő?
Előre is köszönöm a választ!
(2017.08.29)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Egy könyvkiadó megbízott azzal, hogy készítsek számára fotókat több megyénkben található településről, amelyeket az általa publikált útikönyvben meg is jelentetett.
Erre nem kevés munkám, időm, benzinem ráment, körülbelül 80 fotómat használták fel a több mint 200-ból, amit beküldtem nekik.
A kiadó többszöri felszólításra sem fizetett ki, azaz ötször hatszor is megígérte, hogy jönnek és fizetnek de a mai napig semmi, csak az ígéret földje van. Azóta több hónap is eltelt és már elegem van abból, hogy csak hazudnak össze-vissza. A telefont fel sem veszik már ha én hívom őket.
Mit tudok tenni? Beperelhetem, hogy gyakorlatilag az én hozzájárulásom nélkül használja a saját szellemi termékem? Nálam vannak a RAW fileok, ami nekik nincs, azaz egyértelműen be tudom bizonyítani, hogy a képek az enyémek, részükről pedig semmilyen befizetett számla, banki tranzakció nincs, hiszen nem rendezték sosem a dolgot. Mit lehet tenni ilyenkor?
(2017.08.23)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Abban szeretném a segítségüket kérni,hogy a superman logójaként ismert "S" betű bejegyzett védjegy-e és szerzői jogvédelem alatt áll-e? Amennyiben szeretném felhasználni a színek módosításával(,de a forma megtartásával) és az "S" betűben szöveget is helyeznék el,akkor erre van lehetőségem vállalkozásom logójaként használni? Ha igen, akkor milyen lépéseket kell tenni,hogy ez hivatalos legyen?

Előre is köszönöm válaszukat!
(2017.09.06)

Kérdés:
Üdvözlet!
Szeretnék levédettni autóbiztonsági fejlesztéseket.
Szeretném megtudni a menetét és hogy elég-e egy rajz vagy működő képes protótípussal kell rendelkeznek?
Valamint mennyibe kerül a leves?
Köszönöm
(2017.09.01)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Érdeklődni szeretnék, hogy olyan termékek forgalmazása sért-e bármilyen jogot, amelyek filmes karaktereket és mese szereplőket ábrázol, Kínában készülnek és közvetlen gyártótól, esetleg nagykereskedőtől rendelem. Ez esetben a gyártónál kell érdeklődöm, hogy van-e engedélye/szerződése, vagy nekem kell megkeresni az adott jogtulajdonost? Esetleg, mivel nem én vagyok a gyártó, hanem csak a viszonteladó, így a ha igazolni tudom a termék származási helyét, akkor más kötelezettségem nincs?
Várom válaszát.
Előre is köszönöm!
(2017.08.31)

Kérdés:
Üdvözlöm!
Higyan tudom megnézni azt,hogy egy bizonyos termék neve, illetve formája le van e védve Magyarország on????


(2017.09.05)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Egy terméket szeretnék védjegyeztetni.Érdeklődöm,hogy a védjegyeztetés költsége az egyszeri költség vagy évente van egy fenntartási díja!

Tisztelettel és köszönettel!
(2017.09.05)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

A kérdésem a következő. BA szakdolgozatomat írom és egy az interneten talált phd kérdőívéből pár kérdést beletennék a saját kérdőívembe. Ez szabályos? Esetleg keressem fel a dolgozat íróját engedélyért?

Válaszukat köszönöm!
(2017.08.22)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!
Egy online projektet dolgozok a hol magyar koltoktol szeretnenk idezeteket hasznalni, vo-ban es feliratozasban, akkor kell-e barmilyen jogdij kerdessel foglalkoznunk?
előre is köszönöm a választ!
(2017.08.22)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!
Tánccsoportunk egyesülete több tánckoreográfiát vásárolt működése során. A egyesület a mai napig működik, a koreográfiákat jelenlegi tagjaink most is táncolják. Az idei évben másodszor fordult elő, hogy az egyesületünk régi tagjai, akik évek óta nem fizetnek tagíjat, már nem tartoznak tagjaink közé,egy-egy alkalomra összeállnak és ezeket a koreográfiákat táncolják. Szeretnénk tudni, hogy tehetünk-e ez ellen valamit? A jogszabálynak van-e olyan pontja, amely az egyesület tulajdonában álló koreográfiát más személyek felhasználják. Válaszukat köszönöm!
(2017.08.21)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Grafikus vagyok és van néhány saját digitális munkám, melyeket szeretnék elérhetővé tenni olyan oldalakon, mint az Etsy, Society 6, Stock, stb. Ezek az oldalak vállalják a megrendelt grafikákból történő nyomtatást pólóra, poszterre, stb. és a szállítást is. Ugyanakkor, (gondolom) 1-1 darab után illet engem ebből némi összeg. A kérdésem az volna, hogy
1. Hogyan működik ennek az adózása, ha a számlámra kapom ezeket a kisebb összegeket, azt hogyan kell legálisan intéznem?
2. egyáltalán mekkora összeg az, ami után adózni / jelenteni kell?
3. Hogyan működik ez, ha A, be vagyok jelentve munkahelyre? B, kunkanélküli státuszban vagyok? C, külföldön dolgozom?

Köszönöm, JM
(2017.08.15)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Az alábbi ügyben kérném a szíves tájékoztatásukat.

Néhány ismerősömmel létre kidolgoztunk egy társasjátékot, amelyet el szeretnénk adni egy cégnek. Tudnának abban segíteni, hogy előtte szabadalmaztatnunk kellene a játékot, vagy hogyan tudnánk értékesíteni.

Köszönöm válaszukat előre is.

(2017.08.17)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!
Saját készítésű természetfotókat szeretnék feltenni a Facebook-ra, vagy más közösségi felületre, de szeretném a jogokat is megtartani. Mi a megoldás?
Tisztelettel.
M. Ibolya
(2017.08.02)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

A következő ügyben szeretnék tájékoztatást kérni Önöktől: Saját Youtube csatornát működtetek, amire a jövőben szeretnék rendszeresen feltölteni külföldi szerzők könyveiből általam felolvasott részleteket, egyperces rövid videók formájában. Kérdésem az lenne, tehetem e ezt jogsértés nélkül, ha minden részletkor felolvasom a szerző nevét és a könyv címét is. Illetve ha nem, mi lehet a törvényes út? Válaszukat köszönöm!
(2017.07.29)

Kérdés:
Megtetszett egy festmény, megpróbáltam lemásolni. Egész jól sikerült, bár vannak rajta változtatások. Arra gondoltam, hogy többször is lefestem, és eladom.
Meg kell keresnem az eredeti szerzőt? Fizetnem is kell neki? Vagy ez független az ő szellemi tulajdonától?
(2017.07.03)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Új dalszöveg íróként az lenne a kérdésem,levédetném az új kész dalt az Artisjusnál,aminek a szövegét és dallamát én írtam,akkor annak az embernek aki a zenei alapot készítette,később lehet e követelése,ha híres lesz a dal,ha egyszer ki lett fizetve és erről szerződést írunk?Vagy őt is közremőködőként kell megnevezni a műbejelentő lapon?válaszukat köszönöm
(2017.07.18)

Kérdés:
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Szeretném kérni állásfoglalásukat az alábbiakkal kapcsolatban. Egyéni vállalkozóként (teljes munkaidős bejelentett munkaviszonyom mellett) az alábbi tevékenységet szeretném folytatni. Angliából vásárolnék márkás ruhákat és cipőket ( Adidas, Nike, Timberland, Helly Hansen stb...), hivatalos angol nagykereskedésektől, melyeket internetes honlapon keresztül majd online szeretném értékesíteni Magyarországon. Legálisan szeretnék eljárni a márkás termékekkel kapcsolatban, ezért az alábbi kérdésre szeretném kérni hivatalos válaszukat:

1. Mivel világmárkás termékeket szeretnék majd árulni a saját honlapomon, szükséges-e szerződést kötnöm a márkák tulajdonosaival, vagy azáltal hogy hivatalos nagykertől vásárolok az Európai Unióból, a tőlük kapott számla elegendő-e a viszonteladáshoz? Szíves válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelettel,
Lívia
(2017.07.16)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

A következő ügyben szeretnék tájékoztatást kérni Önöktől:
Néhány napja megkeresett egy spanyol ügyvédi iroda képviselője, hogy ügyfele részére megvásárolnák artual.com domain nevemet. Egy nevetségesen minimális összeget ajánlottak fel, amely szerintük egyenértékű a WIPO-n elindított szellemi tulajdon fölötti vita költségeivel. (Please note that the amount offered as a financial compensation is the same price to be paid for those procedures available to resolve disputes related to the domain name on the World Intellectual Property Organization (WIPO).)

A fent említett domain nevet 15 éve aktívan használom, de a szót nem védettem le. A TMview oldalán Artual-ra keresve csak egy, 2015-01-20-i bejegyzésű, Egyesült Államokra érvényes védjegyet találtam, amelynek tevékenységi köre eltér az enyémtől.
Kérdésem az lenne, Önök szerint elperelhetik-e tőlem, vagy csak üres fenyegetés, hogy olcsón megvásárolhassanak egy prémium domain nevet?

Válaszukat előre is köszönöm,
Tisztelettel,
H. Anikó
(2017.07.12)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Kerdesem ,hogy milyen uton van lehetosegem megtudni hogy kulfoldon hasznalt szellemi termek szabadalmaztatva van-e Europaban?

(2017.07.15)

Kérdés:
Jó napot!
Olvasgattam korábban feltett kérdéseket, de még mindig maradt bennem pár kérdőjel.
Facebookon több éve megalapult a Harry Potter fandom egyik legnagyobb magyarországi rajongói csoportja a Harry Potter Hungary.
Első kérdésem, maga a névválasztás megszeg e bármilyen jogi szabályt?
Második kérdésem azzal kapcsolatos lenne, hogy a csoporttagoknak szeretnénk létrehozni egy webshopot, ahol a csoport általunk tervezett logójával ellátott termékeket lehetne vásárolni.
Ha hivatalosan és szabályosan szeretnénk Harry Potter ajándék tárgyakat is árulni, kihez kellene fordolnunk jogi kérdésekkel kapcsolatban? Kitől szerezhetnénk erre engedélyt?

Köszönöm előre a választ
(2017.06.24)

Kérdés:
Írtam egy könyvet, ami egy új stílus, és már meg is jelent. Érdeklődöm, hogyan tudnám levédeni, hogy illetéktelenül mások ne tudják eltulajdonítani vagy felhasználni?
Mit kell tennem és mennyibe kerül ez nekem
(2017.06.21)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Webáruházat üzemeltetünk Magyarországon, amihez mi készítettük a fényképeket a termékeinkről (több száz képről van szó). Volt egy megkeresésünk külfödről, hogy szeretnék forgalmazni a termékeinket és ehhez felhasználnák az általunk készített képeket. Mi azzal a megkötéssel akarjuk ezt engedélyezni, hogy a köztünk lévő írásos szerződésbe belevesszük azt, hogy mely weblapokról lenne szó. Ami azt jelenti, hogy addig használhatják a képeinket a megadott weblapokon, míg a köztünk lévő üzleti kapcsolat fennáll.

Ők arra hivatkozva, hogy ez még csak terv és nincs kész a weblapjuk, nem adtak meg webcímet, csak egy FB oldal linkjét, ahol túl sok info nincs róluk. Ez véleményünk szerint kevés. De, ha nem adják meg azt, hogy hol és melyik oldalon akarják felhasználni őket, akkor mi alapján készítsük el a szerződést? Kikötöttték, hogy vízjeles kép egyáltalán nem lehet, amit mi engedélyeznénk is, de ehhez tudni szeretnénk, hogy hol lesznek majd felhasználva.

A múltban már volt pár esetünk, hogy a mi képeink más weblapokon bukkantak fel és ezt el akarjuk kerülni a jövőben.

A jövőbeni partner felesleges óvatosságnak véli, hogy nekünk a weblapjuk címe is kell, de mi másképp véljük. Mi lenne az Önök javaslata ebben a helyzetben?

Köszönettel várjuk válaszukat!
(2017.06.23)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Szeretnék képregényeket rajzolni, amiknek a története már meglévő könyveken alapulna. Tehát könyveket szeretnék(modern kori, illetve régebbi, ahol a szerző már nem él)képregényként elkészíteni. A neten tenném elérhetővé őket, ingyenesen, tehát bevételem nem lenne belőle. Ezt így jogilag megtehetem-e,-természetesen a forrást feltüntetve-vagy engedélyhez kötött?(ha még él a szerző pl.)

Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel: Zoltán
(2017.06.20)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Azt szeretném megtudni, hogy szeretnék egyéni Star Wars-os alkotásokat csinálni (szobrász munkákat), amit szeretnék értékesiteni (és nem egy példányban) legálisan úgy, hogy ne legyen jogdij vagy bármilyen jogi problémám.
Hol tudok utána nézni, vagy mi a folyamata egy ilyen válalkozásnak?
Ha arányaiban eltér az eredetitől az már sérti a jogdíjakat?
Ha a saját alkotásom, de a téma mint pl a Star Wars akkor mire kell ügyelnem jogilag, hogy ne lehesek támadható?

Válaszukat előre is köszönöm
(2017.06.15)

Kérdés:
Tisztelt Cím!

Érdeklődni szeretnék, hogy külföldi írók regényei mennyi ideig részesülnek oltalomban és hány év után válnak szabadon felhasználhatóvá például a karakterek.

Köszönettel: A. Hanna
(2017.05.26)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Kérdésem közösségi játékokkal esetleges jogvédelmével kapcsolatban lenne, ahol közösségi játékon ismerkedős, csapatépítő, tréning-jellegű játékokat értem, azaz például fogócska, bújócska. Rengeteg játékgyűjtemény van könyv és weboldal formájában is. Hogyan használhatóak fel az ilyen gyűjteményekben fellelhető játékleírások? Egy bújócska szabályrendszere nyilván nem egy olyan szellemi termék, amely jogvédelem alatt áll, de ha a bújócska szabályrendszerét szóról szóra kimásolom egy kiadott könyvből és feltöltöm egy weblapra, vagy bárhol máshol felhasználom, publikálom, akkor mi ennek a módja? Ez hasonló talán egy receptkönyvhöz. Ha feltöltök egy paprikás krumpli receptet egy (akár híres) receptkönyvből szóról szóra, azzal követek el jogsértést? Mi az ilyen játékgyűjtemények játékleírásainak felhasználásának jogi útja/szabályozása? Köszönöm válaszukat!

Üdv,
MR
(2017.04.28)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Szeretném megkérdezni, hogy:
-ha a logomat le szeretném védetni, ami névből és egy grafikából áll, milyen oltalmat kell rá kérnem?
-ha az a név már létezik, de nincs levédve, konkrétan egy óvoda használja, akkor levédethetem-e, teljesen más területen, márkanévként?
-ha a grafika része nem saját rajz, hanem egy grafikus által számomra készített, általam megvásárolt rajz, akkor ki védetheti le?
-ha levédetem együtt a nevet, rajzot, külön más felhasználhatja-e, az engedélyem nélkül?
- mi van abban az esetben, ha a grafikát picit változtatva felhasználja valaki az engedélyem nélkül?
-egyáltalán le kell védetnem, vagy elég ha bizonyítottan én használtam előbb ezt a márkanevet, grafikát?
Előre is köszönöm segítségüket.

(2017.05.29)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!
Azt szeretném kérdezni, hogy ha egy általam írt könyvben az egyik szereplőnek kitaláltam egy nevet (ha létezik is, mint gyermeknév nagyon nagyon ritka, én nem tudok róla, hogy lenne), de aztán rájöttem, miután rákerestem, hogy már valakinek előbb eszébe jutott és ezt a nevet adta egy karakternek. Ha én ezt a nevet használnám, azzal nem sérteném a szerzői jogait, szerzői jogokat?
Előre is köszönöm a választ!
(2017.05.12)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy szeretnék egy weboldalt csinálni és bár nagyjából értem a szerzői jogokra vonatkozó törvényt, mégsem tiszta, hogy egy telefonos applikiáció által letöltött kép használata az oldalon ugyanúgy sérti az említett jogokat? Előre is köszönöm a segítséget.
Üdvözlettel,
György Beáta
(2017.05.23)

Kérdés:
Láttam egy fából készült játékot ami magyar országon nem igazán ismert ,hogyan tudom megtudni azt hogy gyárthatom-e ezt a játékot nem ütközik valami jog védettségi szabályba.
(2017.05.17)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!
Azt szeretném kérdezni, hogy ha egy fotós csinált rólam egy képet, amit én megvettem, akkor azt szabadon másolhatom-e annyiszor amennyiszer akarom, illetve feltölthetem-e az internetre?
És azt is szeretném megkérdezni, hogy zenék rögzítése telefonnal magáncélra vagy akár csak egy részletük rögzítése jogsértő tevékenység-e. És átdolgozásnak mi minősül? Ha szöveget rakok egy képre, az igen?
Előre is köszönöm a választ, sokat segítenek vele!
(2017.05.09)

Kérdés:
Tisztel Hivatal!

Az egyik zeneművemben szeretnék felhasználni egy mozifilmből két részletet (természetesen csak a hangot), melyek egyenként 15-20 másodpercesek. A zenei alkotás kapcsolódik a filmhez, egyfajta rajongói tiszteletadás. Ez ugye idézésnek minősül, így a szabad felhasználás körébe tartozik (természetesen cím és rendező megjelölése mellet)?

Válaszukat előre is köszönöm,

Sándor
(2017.04.23)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Kézzel horgolt dolgokat készítek eladásra. Sapkákat ,takarókat ,figurákat. Ha kész mintákat veszek meg tervezőktől,de ismert mesefigurákról akkor nekem kell-e még jogdíjjal foglalkoznom ,vagy azt már a tervező elintézte? Illetve ha én magam szeretnék tervezni akkor hová kell engedéllyért fordulnom? Köszönöm válaszukat.Üdvözlöm Sólyom Eszter
(2017.04.21)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!
Egy angliai webáruházban egyedileg összeállítható gyermekkönyvből vett alapötlet felhasználásával készítenék kereskedelmi céllal gyermekkönyvet.
Csak az alapötletet venném át, ami a következő: a gyermek elveszti a nevét, aminek betűit bátorságának és eszének köszönhetően szerez vissza betűről betűre rímes versek kíséretében. A betűk történetei az adott gyermek nevének betűiből állnak össze.
A szereplők, illetve a cselekmény, a versek teljesen saját alkotásaim lennének. Ebben az esetben ez engedély kötelesnek számít? Ha igen, kitől kell engedélyt kérni rá?
Köszönettel: P. Alexandra
(2017.05.18)

Kérdés:
Üdvözletem!

Ha egy Isbn-el rendelkező regényemben megváltoztatom a szereplők nevét, hozzáírok még néhány oldalt, akkor az új alkotásnak számít és kérhetek rá új Isbn számot? Adott egy könyv, ami estében egy rossz, elhamarkodott szerződés miatt nem tudok elszakadni a kiadótól és "normális" keretek között újra megjelentetni a regényt. Szives válaszukat előre is köszönöm.
(2017.05.03)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!
Szoktam forgatni kisfilmeket, amikben felhasználtam már előadók zenéit. Nem értékesítem ezeket, csak pár embernek mutatom meg, ez sérti így a szerzői jogokat? És ha például írok egy történetet vagy csinálok egy rajzfilmet, amiben filmes karakterek is szerepelnek, az törvénybe ütköző? És ha ilyen tartalmat használnék (pl.: olvasnék, néznék)annak tudatában vagy anélkül, hogy tudnám, ez sérti-e a személyi/szerzői jogokat, akkor én elkövetek valamilyen törvényszegést?
Előre is köszönöm a választ!
(2017.04.24)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

A közeljövőben szeretnék dekorációs falfestéssel foglalkozni.
Szeretném tudni, milyen szabályok vonatkoznak, a mesekönyvek illusztrációjának esetleges felhasználásáról.Elsősorban a kevésbé ismert figurákra gondolok.

Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Kovács Marianna


(2017.04.17)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

A vállalkozásomban bizonyos üzleti információ által gyors és látványos pénzügyi növekedést értem el. Nem lenne jó, ha ezt bármely más vetélytárs megtudná, mert jelentősen gyengítené a piaci helyzetemet. Hogyan tudom ezt az információt üzleti titokká minősíteni és levédeni? Egyáltalán le kell-e védenem, kell-e üzleti titokká minősítenem, vagy csak egyszerűen folytassam a tevékenységem ennek ismeretében, mert nincs félni valóm? ha mégis le kell védenem, akkor ezt hogyan tehetem meg?
Előre is köszönöm a válaszukat.

(2017.04.21)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

A következő kérdéssel fordulok Önökhöz:
Pedagógus készít ppt-t tanórai felhasználásra. Az általa elkészített ppt kinek a tulajdona? Netán a tanáré vagy az iskoláé? A pedagógus oda adja a diáknak, akkor a tanuló szabadon felhasználhatja! A ppt nem olyan, mint a táblavázlat? Fontos szempont, hogy a pedagógus fizetést kap arra, hogy készül az óráira.
Válaszukat köszönöm.
Üdvözlettel:
Molnár Zoltán
(2017.04.10)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!
Szeretnék egy webshopot nyitni és ezen felületen saját nyomtatású zenekaros pólókat, bögréket és párnákat értékesíteni! Az lenne a kérdésem hogy hogyan valósítható ez meg? Kell hozzá valamilyen jogdíjat fizetni vagy kitől kell erre engedélyt kérni?
Válaszukat előre is köszönöm!
(2017.04.12)

Kérdés:
Tisztel Hivatal!

Az önkéntes műnyilvántartást postai úton való lebonyolítása felől érdeklődnék.
Milyen címre küldjem el a kérelmet. És a díj megfizetéséhez szükséges ügyszámot miként tudom meg?
(2017.04.05)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Amennyiben ez ember ír egy könyvet, szellemi tulajdonná válik. Ám, mi történik, amikor ezt a kiadónak eladja? Kié lesz a szellemi tulajdon? Az íróé? A kiadóé?

Köszönettel: PD
(2017.03.23)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Szeretnék egyedi tervezésű ruhák gyártásával,és értékesítésével foglalkozni!Ehhez akarok különböző művészektől,grafikusoktól(H.R.Giger,Vincent Castiglia,Michael Hussar-tól) származó képeket felhasználni minimális változtatással(Szín,árnyékok,stb)
Valamint horrorfilm karaktereket,filmből kiragadott képet is szeretnék megjeleníteni a ruházaton, ezeket is némi változtatassal!A kérdésem az volna,hogy szabadon felhasznalható,vagy jogdíjas dolgok ezek.

Mindezt saját névvel is szeretném ellátni!A név levédésével,illetve az előző kérdésem jogi részével kapcsolatban kérném a segítségüket!

Előre is köszönöm a válaszukat!
Üdvözlettel:Tóth Tibor
(2017.03.25)

Kérdés:
Önkéntes műalkotásként nyilvántartott filmemből a M1,M3,Duna Tv és lehet,hogy több tv csatorna is a híradójukban felhasznált 15 másodpercet. A felhasznált filmrészlet youtube-ról származik és ott bele van "égetve"a forrás,azaz egy honlapcím. Viszont a híradókban ez kitakarva és nincs youtube forrás megjelölés sem,csak annyi,hogy archív felvétel.A film szerzőjeként sértőnek találom a forrás megjelölések hiányát,a rossz minőséget és nem értem,hogy miért archív felvételként jelölték meg,mikor még
első nyilvános bemutatja sem volt a filmnek.Kihez fordulhatok ez ügyben?Köszönöm! https://www.youtube.com/watch?v=SWfrWBb4eZY
(2017.03.15)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Tortadíszeket,figurákat készítek és az interneten sok ötlet és forma van amik nem Disney figurák csinálhatok azok alapján én is értékesíthető figurákat mondjuk "Unikornis" ami más színekben játszik de karaktere hasonló egyéb változtatásokkal?Mennyire lehet ezekbe belekötni ha ötlet szinten használom és nem ismert készítőkről van szó ? Köszönöm
(2017.01.16)

Kérdés:
T. Cím! Azt szeretném kérdezni, hogy ha egy általam írt és már kiadott irodalmi alkotás - novellás kötet - bármelyik történetéből filmadaptáció készül,melynek forgatókönyvét nem én írom, hanem profi forgatókönyv író, én csak a prózai művet adom, jár-e jogdíj érte, illetve a forgalmazás után jutalék. Köszönöm. tm
(2017.03.19)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal,
érdeklődnék, hogy az akkreditált továbbképzéseinkhez megadott kötelező irodalmat lehet-e fénymásolószalonban másoltatni? Kis példányszámról lenne szó, sajnos nem lehet sehol megvenni már az olvasásra kért könyveket, és így nehezen megoldható az olvasás a hallgatóknak. Nekünk megvannak ezek a nehezen beszerezhető könyvek, és fenti módon 40 db-ot másoltatnánk oktatás céljára.
Köszönjük válaszukat!
(2017.03.09)

Kérdés:
Tisztelt Hölgyem/Uram! Az lenne a kérdésem, hogy cégnévként szeretném használni a Patronus szót (amely létező szó) es logóként egy szarvast (amely saját grafika) es igy ebben a formában párhuzam van a Harry Potter könyvekkel/filmekkel. Van ennek igy jogdíja? Es ha igen, milyen módon és hol van lehetőségem azt befizetni? Válaszát köszönöm előre is!
(2017.03.09)

Kérdés:
A kassai Thália Színház, Európa legészakibb magyar nyelvű kőszínházának igazgatója vagyok. Egy rosszindulatú, szintén kissebségi sorsú személy, (történetesen székely) levedette az euiponál (https://euipo.europa.eu/eSearch/#details/trademarks/015281413) a színházunk egyik, most mar nem használt logóját.
A logót mi magunk készíttettük el. Annak alapja egy kettős arcot ábrázoló szobor volt, amit Nagy András szobrászművész készített 1969-ben. A szobrot ajándékként adta az akkor még VOX HUMANA (emberi hang) nevet felvenni szándékozó társulatnak. Az akkori politika ezt veszélyesnek találta és a dubcseki emberarcú szocializmus veszélyes gondolatának hordozojaként a névhasználatot megtiltotta. Ez a VOX HUMANA inkább jelentette a Fábry Zoltán szellemiségével fémjelzett tiszta hang utáni művészi vágyat. Maga a szó pedig, a templomi orgonák emberi hangra leginkább hasonlító sípját jelöli így. Ezt a szobrot alapul véve készítette el Eszes Attila grafikusművész a - most már 2026-ig levédett - logót. A dolog etikátlanságát még fokozza, hogy Erőss Csaba László, aki levédte, az ún. Külhoni Magyar Nemzeti Színház nevű alkalmi group producere is. Vagyis, sem kisebbségi, sem szakmai oldalon nem törődött a rá váró következményekkel. Ezt a logót a Felvidéki magyarság színházba járó része, a kassaiak és különböző szellemi irányzatokat valló szlovákiai magyarok nagy része sajátjának tekinti. Annak eredetét, üzenetét, történelmi hátterét saját identitását formáló erőként értelmezi. De nem beszélve az ő nevükben, mi, a kassai Thália Színház csapata mindenképp. A múltunk egy fontos pillanatát jelöli.
Kérem, segítsenek, mit tehetünk ilyen esetben.
Válaszukat előre is megköszönve,
Üdvözlettel
Czajlik József
Igazgató
(2017.03.08)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Szeretnék érdeklődni ha Harry Potter alkotó napot szerveznék akkor kell-e engedélyt vásárolnom a névfelhasználáshoz. Az Önök által korábbi válaszokban található epub. oldalon beírtam a keresőbe nem hozott ki eredményt, az eu.-s oldalon természetesen hozott találatot. Ez azt jelenti hogy Magyarországon nincsen olyan cég aki ezzel foglalkozik, ügyvéden keresztül kellene felvennem a külföldi név tulajdonossal a kapcsolatot, de az gondolom hatalmas költség ( már csak az ügyvédi munkadíj is ). A másik kérdésem hogy egyéni vállalkozásomnak a Főnix Akadémia fantázia nevet adnám de rákerestem és maga a Főnix szó védelem alatt áll. Akkor így nem használhatom ezt a nevet? (Azt csak zárójelben jegyezném meg hogy egy kicsit kaotikus ez a helyzet hogy minden szót levédethet valaki, lassan olyan általános szavakat sem lehet használni mint szék vagy aszal. Szerintem a Főnix is egy ilyen általános szó.) Válaszukat előre is köszönöm ! Tisztelettel: Varga Péterné
(2017.02.27)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Könyvkiadóként tervezett kötetünkben illusztrációként felhasználnánk Eugène Delacroix A Szabadság vezeti a népet című festményét, illetve annak részletét. A kérdésem az volna, hogy kell-e felhasználási engedélyt kérnie a Kiadónak és ha igen kitől, hogy a mű megjelenhessen a kiadványban.
Válaszukat előre is megköszönve, tisztelettel: Sárvári László
(2017.03.07)

Kérdés:
Hi!

Érdeklődni szeretnék, hogy Kínából vásárolt fém autó logókat ábrázoló kulcstartók vaterán történő értékesítése (magánszemélyként, számlaadás nélkül) mennyire aggályos a különböző autómárkák logóját illetően? Tehát az hogy a kulcstartó egy-egy autómárka logóját ábrázolja az prblémát lehet jogilag?

Köszönöm!
(2017.03.09)

Kérdés:
Egy általam egész európára levédet logóban módosításokat szeretnék végrehajtani.(pl: betűtipus, betűméret)...Hogyan lehetséges és mi a menete?
(2017.03.05)

Kérdés:
Oktatási anyagban (tanári kézikönyvben) szeretnénk felhasználni egy Mézga Aladárt ábrázoló illusztrációt, Nepp Pál-figuát. Ez egy kispéldányszámú nyomtatott kiadvány lesz, melyet határon túli tanárok használnak. Kitől kell ehhez jogot kérnünk?
(2017.02.21)

Kérdés:
Ūdvözlöm !Azt szeretném kėrdezni hogy a smile grafika jogvėdett-e ? Tehåt maga smile figuråt rå lehet-e tenni bögrėre,pôlôra ...stb.
(2017.02.27)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal, érdeklődnék, hogy az önkéntes nyilvántartásba vétel iránti kérelmet (papír alapon) hol és milyen nyitvatartási idő alatt lehet beadni?
Köszönettel: Bánhegyi Zsolt
(2017.02.28)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!
Aziránt szeretnék érdeklődni, hogy a szerkesztőnek, aki egy nagyon nyers, nyelvi-stilisztikai-gondolatmenetbeli hibákkal teli, helyenként az értelmetlenség határát is súroló szöveget használható, logikus felépítésű, nyelvileg hibátlan művé formál (melyet megjelentetésre szánnak), fűződnek-e jogai a szerkesztett fájlokhoz. Egy magánszemély azzal bízott meg, hogy a "művét" x összegért szerkesszem meg, a feladat első, leginkább idő-, illetve munkaigényes fázisát kimerítően elvégeztem (kiadói szerkesztő a szakmám), ehhez gyakorlatilag minden mondatot át kellett fogalmaznom, hogy értelmezhető legyen a szöveg. A kérdéseimet szokás szerint a margóra írtam megjegyzésbuborékok formájában a szerzőnek, majd hetek múltán, pár napja visszakaptam a szerzőtől a szöveget úgy, hogy ismét hibák tömkelegével van tele, a kérdésekre alig válaszolt, és a "javításaival" mást se tett, csak visszavetette a munkát. Jeleztem neki, hogy ez így azt jelenti, szinte kezdhetem elölről a szöveg javítását, ebből nézeteltérésünk támadt, amely miatt ő úgy döntött, hogy nem kíván együtt dolgozni velem a továbbiakban. Fizetni nem óhajt, illetőleg az elvégzett munka értékénél egy nagyságrendekkel alacsonyabb összeget ajánl, amit számla nélkül átutalna. Az innen-onnan szedett indokai egyébként elárulják, hogy valójában esze ágában sincs a jogos (egyébként eleve alulvállalt) honoráriumot kifizetni, csak annak egy részét, és neki "édesmindegy, hogy számlával vagy anélkül". Ezt én visszautasítom, és mivel nem fizet, e-mailben hivatalos nyilatkozatban tettem egyértelművé számára, hogy az én szellemi munkám eredményét (szerkezet, tagolás, címek, nyelvi-stilisztikai megfogalmazás, a gondolatmenet rendbetétele), vagyis azokat a fájlokat, amelyeket én megszerkesztettem, harmadik személynek nem adhatja át továbbszerkesztésre. Persze ő ezt vitatja, és fel akarja használni a fájlokat, merthogy ő a szerző. Remélem, van remény arra, hogy érvényesítsem a jogaimat (remélem, vannak jogaim...), és ez a fajta (egyébként nagyon emberpróbáló) szellemi munka is oltalom alá esik valamiképpen. A könyv az eredeti formájában kiadhatatlanul igénytelen volt. Válaszukat nagyon várva, köszönettel
(2017.02.22)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Ha egy közéleti v. a médiában gyakran szereplő (politikus, celeb) személyről készül egy kis figura amiről jól felismerhető az adott személy amit sorozatgyártásban értékesítenek. Kell e valamilyen jogdíjat fizetni? (az adott figurán nem lenne feltüntetve a személy teljes neve.)
Pár példa a linken megtalálható:
http://shop.pto.hu/kiszel-tunde-figura.html

Üdvözlettel:
D.G.
(2017.02.17)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Érdeklődni szeretnék, ha az elmúlt 5 év Disney mesehőseit jelenítenénk meg zártkörű céges rendezvényen csak mint dekoráció, kell jogdíjat fizetni?
Köszönettel:
Éva

(2017.02.24)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal! Mici Mackó figuráját szeretném használni méztermek népszerűsítése , promóciója céljából . Van-e lehetőség rá? Illetve ha a figura védett hol lehet engedélyt kérni használatára? Köszönettel !Dr. Sárkány Ferenc
(2017.02.18)

Kérdés:
Önkéntes műnyilvántartással szeretnék védeni egy - még csak tervként létező - berendezést, mi ennek a menete és költségei?
(2017.02.20)

Kérdés:
Tisztelt Cím! Ha ma megveszek egy grafikustól egy tamplet-et, akkor felhasználhatom-e a hamarosan induló vállalkozásomban minden jogkövetkezmény nélkül? köszönöm
(2017.02.20)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Érdeklődni szeretnék, hogy hírességek, közéleti szereplők megjeleníthetőek-e elsősorban fiatal felnőtt korosztálynak szánt fizetős oktatóanyagban illusztrációs céllal, a saját grafikusunk által megtervezett egyéni, eredeti jelleggel, rajzfilmesített formában? (Az ábrázolt személy felismerhető maradna, de az ábrázolás, a stílus a grafikusra jellemző.) Illetve használható-e az illusztráció alatt névaláírásként az ábrázolt személy neve átírással pl. Chuck Norris helyett Chuck Brollis?

Válaszukat köszönöm!
(2017.01.25)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Egy autó logóját szeretném kulcstartókon matrica formájában használni. (FORD).
Van ennek akadálya?

Várom válaszukat.
Üdv. DB
(2017.02.14)

Kérdés:
Tisztelt Cím ! Érdeklődnék egy termékkel kapcsolatban ami "Luminose" néven ismert valamilyen szinten .Ez egy asztali lámpa ami fából és természetesen villamossági anyagokból készült , hogy valamilyen szinten /nem ismerem /védett termék-e és hogy hasonlót lehet-e gyártani esetleg kereskedelmi forgalomba hozni ? Természetesen ha megfelelnek az előírásnak , mint elektromos termék .Van-e olyan hogy valamit formailag vagy valamilyen szinten védenek a "másolás"-tól ? Honnan lehet megtudni , hogy ez a bizonyos "Luminose" védve van-e ?Tisztelettel , Henrik .
(2017.02.10)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!
Szeretném kérni tájékoztatásukat az alábbiak kapcsán:
a nyelvkönyvek egésze (frissek 0+10 közötti kkiadásúak) fénymásolása pontosan milyen törvényi hivatkozás alapján tilos és milyen büntetést vonhat maga után intézményre és magánszemélyre nézve. Nyelviskolai környezetről van szó, ahol előfordul hogy páran fénymásolt tankönyvvel próbálnak részt venni tanfolyamokon, amiket mi elsősorban szakmai/elvi, de természetesen jogi okból sem szeretnénk rendszeresíteni.
(2017.02.07)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Egy vendéglátó egység nevét (ez a fix) és akár logóját szeretném levédetni.

Köszönettel,
T.D.
(2017.02.04)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!
Pampalini figuráját szeretném felhasználni nyomat formájában ruhákra.Mi a teendőm, hol tudok utánanézni le van e védve ill. ki a jogtulajdonos? Köszönöm
(2017.02.05)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Van-e lehetőség egyedi tervezésű családi címer jogi levédésére, és milyen kritériumoknak kell teljesülnie, hogy ez meg valósuljon?

Tisztelettel Sz: G.
(2017.02.04)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!
Mi a teendő ha egy animációs film címét és annak tartalmát szeretném levédetni? Előre is köszönöm a segítségüket!
K. Á.
(2017.01.29)

Kérdés:
T.Hivatal!
Saját tervezésű karaktereimmel szeretnék rajzfilmet készíttetni.Ehhez, ha felkérek meseírót, hogy írja meg a történetet,őt milyen jogok illetik meg? Egyszeri honorárium, "megveszem" a mesét, vagy folyamatos % az esetleges bevételemből? A későbbi jogi bonyodalmak elkerülése végett, esetleg szerzőtársnak is számítana?
Saját tervezésű rajzolt karaktereimet, ha külföldön szeretném gyártatni és ott forgalmazzák, hogyan tudom védeni? Az Artisjusnál történt levédetés csak Magyarországra vonatkozik.
Szíves válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel
(2017.01.24)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Olyan ruházatot szeretnék webáruházban árulni, amelyeken PC játékok járművei, illetve szereplői vannak nyomtatva.

Milyen lehetőségeim lehetnek?

Köszönöm.
(2017.01.25)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Az lenne a kérdésem, hogyha én egy már nem élő irodalmár művéből idézek, és azt valamilyen tárgyra helyezem el pl póló, vagy összegyűjtök több szerzőtől részleteket és az idézetek mellett a saját gondolatommal kiegészítve kiadom, akkor miként működik a jogdíj elszámolása, ha van ?

köszönettel
(2017.01.27)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!
Tisztában szeretnék lenni a következővel. Olvastam hozzászólásokat, nagyjából tisztában vagyok a dolgokkal, de még sem. Egyszínű falmatricákat gyártunk, és a következő termékeket feltettem weboldalamra, pl. Micimackót, tigrist, malackát, a Jégvarázsból az Elsát, a Monster High-ból a Monster lányokat, de nem ezen a néven, hogy véletlenül se kerüljek bajba a névhasználattal. A Micimackót pl. csak simán mackó névvel, a Monster lányokat csak lányok ill. csajok néven. Az Önök által említett oldalakon (http://epub.hpo.hu/e-kutatas/?lang=HU#, és a https://euipo.europa.eu/eSearch/) megnéztem, bizonyos nevek le vannak védve, de ezt nem használom, a képük viszont nem található az adatbázisba, mint pl. a foci címereké FCB, ill Bayer München. Tehát azt feltételezem, hogy akkor ezeket a matricákat gyárthatom? Ugyanis, kaptam levelet, ami szerintem kamu levél, és felszólítottak, hogy mutassam be az engedélyem, vagy távolítsam el a Disey-s termékeket. Jogos volt a levél a maga nemében vagy nem? Mivel az adatbázisokban nem találtam, hogy valami tiltaná a figura gyártását. Egyébként több magyar webáruházban megtalálhatóak, azok a termékek, amik nálam is fent voltak, aminek a linkjeit el is küldtem az illetőnek, aki felszólított, de azokról az oldalakról nem távolították el. Ebből gondolom, hogy az én áruházam szúrta valakinek a szemét. Nem szeretnék törvénysértő lenni, de ha én nem teszem fel ezeket a termékeket, akkor a versenyben alul maradok. Amit említettem pl. a foci címerek, az is több webáruházban megtalálható egyszínűben, ezt a keresőben csak a Bayern München tiltja, a többinél csak a színes van kint. Ha a színes embléma van levédve, akkor egyszínűben lehet gyártani? Ez is több webáruházban megtalálható. Ezek a kérdések számomra nem egyértelműek. Az is érdekes, ha felteszek 1db olyan terméket, ami "engedély köteles" elvilg, azonnal kapok egy levelet, hogy távolítsam el, a többi webáruház tulajdonosnak, nem kell? Ezt nem értem? Megkérném Önöket, hogy ere adjanak egyértelmű választ, mert szerintem több embert érint, hogy legyünk tisztába jogainkkal, és mag tudjuk védeni magunkat, mert lehet, hogy jogtalanul szedetnek le olyan termékeket, ami nem is élvez semmilyen védelmet.
(2017.01.25)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Érdeklődni szeretnék, hogy egy külföldi amerikai futball csapat (NFL) logóját, itthon lehet-e elhelyezni különböző termékeken (pl. bögréken, póló mintaként nyomatni, hímeztetni stb.)
(2017.01.19)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Egy póló nyomással foglalkozó cég létrehozását tervezem. A kérdésem az lenne, hogy amennyiben én olyan pólót szeretnék árulni, amelyen különböző filmek szereplői láthatók ( pl. Star Wars, Harry potter stb.), köteles vagyok valamilyen formában jogdíjat fizetni?

Köszönettel:
Szandra
(2017.01.18)

Kérdés:
Tisztelt Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala!

Egy barátommal kitaláltunk egy használati tárgyat, amit mindennapi használatra készítenénk az embereknek. Tudtunkal ez a tárgy még nincs szabadalmaztatva senki által. Kérdésem az lenne, hogy hogy tudunk arról megbizonyosodni, hogy valóban nem lett még szabadalmaztatva, illetve mi a módja és menete a szabadalmaztatásnak?

Várjuk mielöbbi válaszukat!

Köszönjük!
(2017.01.21)

Kérdés:
Jo napot kívánok aszt szeretném megkérdezni hogy ha egy kisválalkozást vagy céget szeretnék létrehozni amibe konyhabutorok gardrobok és komodok gyártását szeretném végezni ami esetlegesen sorozat gyártásra is kerülhet ezekre a termékekre mijen jogok vonatkoznak ha már valaki gyártja akkor én is gyárthatom vagy külön engedéj kell hozá akkor is ha töb hejen is ugyan aszt gyártják akár töb országban is vagy ha hasonloan néz ki de méreteiben eltér az már másik terméknek számit attol fügetlenül hogy hasonloan néz ki vagy ha esetleg egyedi butorok gyártásába kezdenék de ojat kérnének amit máshol gyártanak már aszt legyárthatom vagy mivel lehet levédetni egy butort kinézet méret ( kinézetre akkor is le lehet védetni pl egy konyhasort ha egy másik gyártotol veszi pl az ajtoit amit többen is megvesznek és használnak és csak az ajto miatt hasonlit a másik gyárto által forgalmazott termékre )
(2017.01.19)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Egy Magyarországon élő külföldi állampolgár keresett meg, azzal, hogy segítsek neki.
Egy mozgásszervi megbetegedések gyógyítását elősegítő egyedi manuál terápia nevét és a kidolgozott eljárást szeretné levédetni. Milyen lehetőségei vannak. Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: István


(2017.01.18)

Kérdés:
Egy zenekar nevét érdemes-e levédetni és ha igen, akkor hol és hogyan lehet ezt megtenni?
Szintén érdekelne, hogy egy művészeti fesztivál megrendezését ill. a nevét szintén érdemes-e ill. le lehet-e védetni?
Köszönettel
BG
(2017.01.13)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Hazai és külföldi költők verssorait szeretném felhasználni ékszer készítéshez. Az ékszeren 1-2 sor jelenne meg, a szerző megjelölésével. Mi ennek a pontos menete? És mely esetben használhatom legálisan, mely esetben kell értesíteni jogutódot?

Az alábbi szerzőket választottam ki:
-Ady Endre, József Attila, Antoine de Saint-Exupéry, Csokonai Vitéz Mihály, Petőfi Sándor, Radnóti Miklós.


(2017.01.16)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Egy régi társammal közösen indítottunk egy weboldalt, amelynek domainje az ő nevére lett bejegyezve. A weboldal impresszumában én és elérhetőségeim voltak feltüntetve, munkámnak köszönhetően az elmúlt években a honlap neve ismert, népszerű lett.
Társam érdemi munkát a honlappal nem végzett, s jelenleg sem végez, ennek ellenére domain tulajdonosaként nem hajlandó lemondani a beregisztrált domainről.

Mivel munkámat szeretném önállóan tovább folytatni, hogy munkám ne legyen senkinek kiszolgáltatva, ezért kérdezem, hogy ha védjegyoltalom alá veszem az említett brandet, abban az esetben érvényesíthetem-e a márkanévvel megegyező domain iránti igényemet?

Köszönettel:
Sándor
(2017.01.12)

Kérdés:
T. Hivatal!
Egy nyilvános rendezvényt, illetve egy ilyen rendezvény ötletét hogyan lehet levédetni?
Üdvözlettel:
Herbszt László
(2017.01.10)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Új terméket szeretnék bevezetni a piacra (az egész világra),de a termék levédésére és a termék fejlesztésre pénzre lenne szükségem ,a pályázatok, kölcsönfolyositók üzleti tervet kérnek amiben kérik a termék leírását megnevezését amit nem szeretnék elárulni. Abban kérném a segítségét hogy valamilyen formában megtartható lehessen az ötletem. Segítségét előre is köszönöm. Üdvözlettel J.Z.
(2016.12.21)

Kérdés:
Jónapot, szlovakiából származom...és konyvet kezdtem el irni magyar nyelven..azaz az anyanyelvemen..erdekelne, hogy amint befelyezesre kerul a konyvem...es szeretnem levedetni a szerzoi jogokat..eleve magyarorszagi kiadokat szeretnek a konyvel felkeresni...mien ugyeket kell korulotte elintezni,és hogy egyatalan magyarorszagon levedethetem-e? mivel szlovakiaban elo magyar vagyok...koszonettel kata :)
(2017.01.02)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Az lenne a kérdésem, hogy ha egy olyan vállalkozást szeretnék indítani, ami magyarországon még nem létezik, levédethetem-e magát az ötletet, tevékenységet, hogy később csak franchise módon nyithasson valaki ilyet.

Előre is köszönve válaszukat,

Tisztelettel:

Ildikó
(2017.01.04)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Érdeklődnék, hogy a batman, superman logók levannak védve? Pl. Aliexpressen lehet venni ilyen logókkal ellátott termékeket, azokat én árulhatom? Elvileg mivel ő is kereskedelembe árulja, akkor én is árulhatom? Vagy rosszul tudom?
Köszönöm válaszukat. Róbert
(2016.12.29)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Grafikussal készitettem a fagyizónk cégtábláját aminek betű formái csak hasonlítanak nem ugyan olyanok a Disney mesefilm cim betűihez de rajzolva lett a grafika. Ez igy jogdij köteles e? Valamint a hűttőpultra ragaszthatok e Disney mesefilm figura matricáját?

Köszönöm válaszukat. Éva
(2016.12.21)

Kérdés:
Tisztelt Cím!

Az iránt szeretnék érdeklődni, hogy újonan fejlesztett ismeretterjesztő számítógépes játékhoz felhasználhatóak-e KöMaL versenyeiben, általános ill. középiskolai tankönyvekben, más komolyabb természettudományos versenyekben, vizsgákon a korábbi években megjelent matematika, fizika, kémia stb. feladatok. Azaz, hogy az egyes példák, szöveges feladatok önállóan szerzői jogvédelem alá tartoznak-e.
Köszönöettel
(2016.12.12)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Kérem szíveskedjenek tájékoztatni két kérdést illetően.

1. Az internetről letölthető fotók, rajzok "céges nyomtatott kiadványokban" milyen feltétellel használhatók fel.

2. Szintén az interneteről letölthető képek, rajzok, egyéb dokumentumok a forrás megjelölésével nyilvános prezentációban pl. kongresszusi előadás felhasznlahatók-e és milyen feltételekkel?

Válaszukat előre is köszönöm,
Anna
(2016.12.15)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Érdeklődni szeretnék hogy ha egy számítógépes programot írok (természetesen ingyenes környezetben) és adok egy nevet a programomnak akkor hogyan védjem le a nevet és milyen anyagi vonzata lenne?
A program teljesen ingyenes (ingyenes elemeket használ) és nem kereskedelmi céllal készül.
Üdvözlettel!
(2016.12.14)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy jogilag szerzői jog sértése lenne-e, ha egy Paramount Pictures által forgalmazott film-franchise (Star Trek) alapján véve film adaptációként egy játékot fejlesztenék, és forgalmaznák? Ha igen milyen jogi teendőkkel járna? (jogdíj stb.)

Válaszukat előre is köszönöm.
(2016.11.22)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Kitaláltam és létrehoztam egy eszközt sok évvel ezelőtt, ami iránt most nagyon érdeklődik a munkáltatóm. Használati mintaoltalom alá vételét beadtam, amire felháborodó és támadó levelet kaptam feletteseimtől. Érdemes lenne-e szerzői jogi védelem alá venni? Hogy mint egyedi ötletemet is védhessem. Számítanom kell a munkáltatóm nem szívélyes fellépésére is.
Mihamarabbi válaszát köszönöm

(2016.12.09)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Érdeklődöm, hogy rádióreklámhoz szabadon használható-e a Magyar Népmesék főcímdalának első pár másodperce? Esetleg ha jogdíjköteles, kivel lehet ez ügyben egyeztetni?

Válaszukat előre is köszönöm!
(2016.11.23)

Kérdés:
Tisztelt Cím,

A következő témákban kérném a segítségüket:
Egy mesekönyv illusztrációinak elkészítésére kértek fel.
Mire figyeljek már az elején, hogyan tudom az elkészült rajzokat levédeni mielőtt nyomdába illetve publikálásra kerül?
Milyen jogdíjak illetnek meg újranyomtatás esetén?
(2016.12.06)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Kérdésem az lenne , hogy Wass Albert egyik versét szeretném a honlapomra . Mi a jogi tehendő és mennyit kell fizetni érte.
Köszönöm Ökrös Sándor
(2016.12.03)

Kérdés:
Tisztelt Cím!

Szeretném megkérdezni, hogy mit lehet tenni abban az esetben amikor weblapunkról másolt képeket használ fel egy cég saját referencia anyagaként saját weblapján es internetes oldalakon.

Várom mielőbbi válaszát!
(2016.11.28)

Kérdés:
Udvozlom!
Kitalaltam egy olyan telefonos opciot amivel uzletemberek es mas nagyon elfoglalt emberek idejet tudnam megkonyiteni . Erdeklodnek hogy milyen modon tudnam szabadalmaztatni vagy levedetni ezt az otletet .
Elore is koszonom
(2016.11.26)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Érdeklődni szeretnék, hogy ha egy kirakat tervezésénél részben felhasználok egy másik kirakatban látott ötletet, designt, az mennyire támadható? Elég egyedi designról van szó, amely esetleg beazonosítható, és nem szeretnék ebből problémát.
Válaszukat megköszönve,
üdvözlettel:
Zsuzsa
(2016.11.22)

Kérdés:
Tudna nekem segíteni abba, hogy egy játékbolt nyitásán gondolkodom viszont a berendezés illetve üzlet kinézete teljes egészében Star Wars témájú lenne.
Kihez kell fordulni, hogy engedélyt kaphassak hozzá?
Előre is köszönöm válaszukat!
(2016.11.24)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Törölköző hímzéssel foglalkozunk és érdeklődni szeretnénk, hogyha gyerek törölközőbe mese figurákat szeretnénk hímezni (Mickey egér, Peppa malac, Batman jel, Bogyó és babóca stb.) saját magunk által készített hímzés mintából jogdíj köteles e?
(2016.11.23)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal! Meg szeretném kérdezni, hogy az "Állítsátok meg Terézanyut!", mint könyvcím le van-e védve és használható-e más jelleggel? Pl. verseny hasonló neveként?
(2016.11.16)

Kérdés:
Csokoládé gyártással foglalkozunk és szeretnénk az egyik limitált kiadású csokoládénk csomagolásához Jeges Ernő egyik grafikáját felhasználni. Az eredeti posztert megtaláltuk, amit egy londoni antik bolt árul, viszont az interneten nem találtunk pontos információt ezzel kapcsolatban, hogy ezt a grafikát felhasználhatjuk e jogdíj fizetése nélkül, vagy ha jogdíj köteles akkor kinek vagyunk kötelesek ezt megfizetni. Köszönöm megtisztelő válaszukat.
(2016.11.09)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal! Érdeklődnék, hogy egy női magazin kuponján egy kurzuson rólam készült kép szerepel a beleegyezésem nélkül. Mit tehetek ilyenkor? Köszönettel!
(2016.10.02)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Amennyiben eredeti Disney termekeket szeretnek forgalmazni es a gyarto akitol vasarolok, licencel rendelkezik, ugy engem mint kiskereskedot nem terhel a szellemi tulajdonnal kapcsolatban jogi felelosseg?

Valaszukat elore is koszonom
(2016.09.23)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Mobiltelefonos alkalmazás megjelentetésekor (2 magánszemély, kiadó és/vagy vállalat nélkül) másolás, vagy másik személy, kiadó "eltulajdonítása" ellen véd-e bármiféle szerzői vagy tulajdonjog az alkalmazás elkészítésével, vagy manuálisan szükséges ezt regisztrálni, ha igen, mi erre a mód?

Válaszukat előre is köszönöm!
(2016.10.04)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH csapata, azt szeretném megtudni, hogy a Superman logó jogvédett-e, vagy felhasználható-e saját ügyfeleinknek gyártott reklámajándékon (nem értékesítési céllal, pl. ajándékbögrén, pólón, stb. lenne kiegészítő embléma), illetve, ha jogvédett, akkor milyen feltételekkel lehet felhasználni. Hol tudnék ennek utánanézni? Válaszukat előre is köszönöm!
(2016.11.10)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Egy könyvet készülök kiadni, melyben közgyűjteményben őrzött városképek (fényképek) fognak szerepelni. A képek keletkezése 70 éven belül van. A leltárkönyv alapján sok olyan kép van, amelynél a fotó készítője nem ismert, vagy olyan általános neve van (pl. Szabó István), ami alapján nem lehet beazonosítani. A közgyűjteménnyel kötöttem a képekre felhasználói szerződést, illetve az ismert és azonosítható fotósokkal is, de hogyan járjak el az ismeretlen készítőjű fényképek esetében, hogy jogszerűen jelenjenek meg egy könyvben? Köszönöm, Rácz Péter
(2016.10.05)

Kérdés:
T. SZTNH!Magyar és külföldi (amit nem én fordítottam) népmesét szeretnék illusztrálni, aminek a szövege egyszer már megjelent egy online felületen. Ezeket a meséket szeretném összegyűjteni, saját rajzaimmal illusztrálni és kiadni. Kérdésem az lenne, hogy kell-e hozzá engedély a weboldal szerkesztőjétől illetve a nem magyar népmesék esetében a fordítótól. Válaszukat előre is köszönöm: Sz. Katalin
(2016.11.16)

Kérdés:
Tisztelt Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala!

Kérném tájékoztatásukat, hogy 200 évnél régebben készült festmények, grafikák és illusztrációk felhasználhatóak-e új kiadványokban történő megjelenéshez, illetve kereskedelmi célú nyomtatásban? Múzeumi anyagok, nyomatok és grafikák meddig esnek szerzői jogvédelem alá? A szerzői jogok elévülése után, ki gyakorolhat felügyeletet ezek felett?

Előre is köszönöm válaszukat.
(2016.10.30)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Létrehoztam egy weboldalt, melyet a domain regisztráció során elfogadtak, semmilyen kifogást nem támasztottak ellene.

Tegnap kutattam a neten, és rájöttem, hogy létezik egy web oldal, mely a domain nevem egyik részletét használja és TM (trade mark) védettséget élvez a domain név.

Most fejlesztem a honlapot, sok adat még nincs rajta.

Mit javasolnak ebben az esetben, keressem meg a védett weboldal tulajdonosait, hogy engedélyezik-e a név használatát bővebb szóösszetételben, kockáztatva ezzel egy peres eljárást (bár azt hozzáteszem, hogy a weboldalon gazdasági tevékenységet jelenleg még nem folytatok), vagy egyszerűen regisztráljak át egy másik domain névre?

Köszönettel:
(2016.11.02)

Kérdés:
Azt szeretném tudni, hogy a most, frissen nyomtatott egyetlen Verseskötetemet, hogyan értékesíthetem, hogy minél emberhez eljusson. Én már 74 éves, mozgássérült vagyok. Ezért nem szeretnék Törvénybeütköző dolgot tenni !Köszönöm a választ .
(2016.11.08)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Zongoratanárként egy új tanítási módszert szeretnék alkalmazni magánúton (egyéni vállalkozóként,később tanodaként),amely annyiban tér el az általánostól,hogy a hallás utáni tanulással indul,később kapcsolja hozzá a kottaolvasást.Szeretném levédetni a módszert,megtehetem?
Köszönettel:Bilku Marina
(2016.10.29)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Kitaláltam egy gyermekcipő fajtát, amely jelenleg még nincs Magyarországon forgalomban. Gyermekcipő lévén egy Disney figura nevét adnám a márkának, magát a figurát is felhasználnám. Engedély- illetve jogdíj köteles lenne-e?
Valamint a cipő szerkezete is egyedi, hol tudok utánanézni, hogy rendelkezik-e valaki már szabadalommal ezt illetően? Ha igen, akkor mit tudok tenni?
Köszönettel várom megtisztelő válaszukat!
(2016.10.24)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Az a kérdésem, ha egy új étel receptjét szeretném levédetni, akkor mi az eljárás?

Válaszukat előre is köszönöm.
(2016.10.24)

Kérdés:
Tisztelt Cím!

Elindítottam egy vállalkozást, amibe saját tervezésű plüssöket készítek. Felmerült igény disney illetve egyéb mesefigurákra. (pl kisvakond) A szabásmintákat én tervezném és én is készíteném el. Kérdésem az lenne, hogy hova forduljak, hogy hivatalosan is tudjak ilyen figurákat készíteni eladásra?
(2016.10.21)

Kérdés:
Tisztelt Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala!

Én fára festett grafikákkal foglalkozom.
És készítettem olyan grafikákat, amik a STAR WARS figurái vannak, természetesen a saját kezemmel rajzolt, majd festett grafikaként. Érdeklődnék, hogy ezeknek a festményeknek az eladásához szükséges-e engedélyt kérni a Disney-től. Ha igen, ezt hol tudom megtenni?

Előre is köszönöm a válaszukat!
(2016.10.21)

Kérdés:
T.Cim! Mi a teendo, ha valaki a szellemi termekunket (a szobeli vedjegyet) csupan gazdasagi haszonszerzes celjabol 2014-ben aljas modon levedette, de mi azt a nevet "brandet"7 eve (2009ota) orszagosan hasznaljuk, ismerte tettuk, hiszen nevvel es tartalommal egyutt mi talaltuk ki, es a szellemi termek neve a koztudatban is szorosan osszefonodott a nevunkkel. (ugyanezen nev kepi megjelenitesenek vedjegye nalunk van) 2009 ota plakaton, ujsagban audio es vizualis eszkozokon, reklamhiredetekben is mi toltjuk meg tartalommal es az emberek velunk azonositjak. A vedjegy bejegyzes ilyen esetben tamadhato?
(2016.10.19)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Vállalkozásunk reklámozásához szeretnénk egy Disney rajzfilmből szereplőket felhasználni. Megtehetem ezt úgy, hogy nem a teljes plakátot, képet tüntettem fel hanem csak egy részletét (pl. a figura arcát, vagy a hátteret)? Használhatom a szövegben a mese címét?

Köszönöm a segítségüket!

(2016.10.19)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal
Az lenne a kérdésem, ha történelmi regényből átveszek részleteket, forgatókönyvhöz, de nem azokat a részleteket, amiket az iró tett, hanem csak azokat, amik megtörténtek történelmileg, de az iró szavait használom leírni az eseményt, ami csak képen fog megjelenni a filmben, és néhány dialógot is átveszek, de a többi az én írásom lenne, az adaptációnak számít-e, vagy csak azt kell jelölni, hogy részletek találhatóak benne xy könyvéből. A szerzői jogok még élnek az iró esetében, aki magyar, a film amerikai lenne. Köszönöm válaszukat:
László
(2016.09.28)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Arra lennék kíváncsi, hogy ha van egy logó, amit módosítva szeretnék felhasználni, akkor milyen mértékű módosításra van szükség, hogy az már új logónak számítson? Illetve, ha a logó amerikai bejegyzésű, akkor arra a logóra más szabályok vonatkoznak? Köszönettel !
(2016.10.17)

Kérdés:
Tisztelt Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala!

Tervezőgrafikus vagyok. Eddig alkalmazottként dolgoztam, de elindítottam egy vállalkozást, melynek profiljába ez a tevékenység is beletartozik. A munkahelyemen készített munkákat felhasználhatom-e referenciaként önmagam reklámozására, vagy az mint szellemi tulajdon, az engem foglalkoztató cég tulajdona, így tőle kell engedélyt kérnem, illetve fel kell-e tüntetnem, hogy ott készült munkáról van szó?
Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!
(2016.10.07)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal! Érdeklődnék, hogy egy női magazin kuponján egy kurzuson rólam készült kép szerepel a beleegyezésem nélkül. Mit tehetek ilyenkor? Köszönettel!
(2016.10.02)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal,
a segitsegüket szeretnem kerni, hogy ha kitalaltam egy gyermek jatekot azt hol lehetne szabadalmaztatni, merre lepjek hova mehetnek vele...remelem jo helyre fordultam a kerdesemmel..elöre is köszönöm..
(2016.10.01)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Amennyiben eredeti Disney termekeket szeretnek forgalmazni es a gyarto akitol vasarolok, licencel rendelkezik, ugy engem mint kiskereskedot nem terhel a szellemi tulajdonnal kapcsolatban jogi felelosseg?

Valaszukat elore is koszonom
(2016.09.23)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Azt szeretném megkérdezni Önöktől, hogy ha egy olyan ruházati terméket gyártok, majd eladom, amin rajta van az országnév ( Magyarország, vagy Hungary ), akkor azzal jogot sértek-e? Címer, zászló nincs rajta csak az van ráírva, hogy „Magyarország”, vagy „Hungary”.

Sehol sem találta erre vonatkozóan szabályzatot, csak azt találtam meg, hogy a címer/zászló használata nem engedélyezett.

Köszönöm a segítségüket!

(2016.09.07)

Kérdés:
Tisztelt Cím!

Szeretnénk egy olyan vendéglátó egységet nyitni, ahol extra szolgáltatások is igénybe vehetők (pl. masszázs, jósda stb).

A szolgáltatás kombinációt vagyis az "ötletet" le tudjuk védetni, hogy ugyanez ugyanígy másnál ne lehessen meg?

Hogyan védhetjük meg az ötletet a "másolástól"?

Előre is köszönöm!

(2016.08.30)

Kérdés:
Tisztelt Cím!

Gyermekekkel foglalkozó alapítványunk naptárt szeretne kiadni, melyen egy 14 éves kislány rajzfilm figurákról készített rajzait szeretnénk felhasználni. A képeken a Kockásfülű nyúl, dr. Bubó, Vuk, Nagy ho-ho-ho horgász, Tom és Jerry, Flinstone család és Pinokkió szerepel. A naptárt a támogatóink között szeretnénk szétosztani, köszönetképpen a támogatásért (kb. 4-500 példányban). Kérdésem az lenne, hogy felhasználhatjuk-e a rajzfilm figurákról készült rajzokat a naptárunkon? Kell-e ehhez engedélyt kérnünk (ha igen, kitől)illetve van-e jogdíj fizetési kötelezettség ilyen esetben?
Válaszukat előre is köszönöm!
(2016.08.19)

Kérdés:
Tisztelt Cím!
Kitaláltam egy fantázia nevet(melyben benne van a saját keresztnevem) a vállalkozásomnak. Az üzletemre fel is került és a FB-ra.Közel 1 év múlva írt nekem valaki egy dörgedelmes levelet, hogy azonnal szüntessem meg a nevemet, mert ezt ő találta ki már régebben. (Itt jegyzem meg, hogy az írásmód eltért valamennyire (hangzásban nem)de a 2. szava teljesen más volt.) Azt is állította, hogy levédette a nevet. Kértem, hogy erről küldjön dokumentumot, de nem tette meg. A gyorskeresőbe az SZTNH oldalán beírtam ezt az ominózus nevet, de sehol nem jött fel, semmilyen formában. Kérdésem, hogy akkor biztosan nem védette le? Illetve azt kérdezném még, hogy amennyiben én levédetném, Ő emelhetne kifogást azzal a címszóval, hogy régebben a piacon van hasonló névvel? Még azt kérdezném, hogy ha nekem sikerül levédetnem az SZTNH-nál jogerősen, utána még mennyi idővel emelhet kifogást felsőbb szervnél?
Válaszukat köszönöm.
(2016.08.08)