A szellemi tulajdon védelme
 

Femtonics Kft.

A A A    Nyomtatható verzió

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2011. évi Innovációs Díjában a Femtonics Kft. részesült a 2D és 3D Két-foton mikroszkóp-fejlesztésért.

 

Interjú Rózsa Balázzsal a  Femtonics Kft. ügyvezetőjével.

Ahogy annak idején honlapunkon is hírt adtunk róla, az idei innovációs versenyen az  SZTNH különdíját  a Femtonics Kft. nyerte el a „2D és 3D Két-foton mikroszkóp” kifejlesztéséért. Rózsa Balázs Junior Prima díjas agykutatóval, a Kft. ügyvezetőjével, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének (MTA KOKI) munkatársával, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatójával az Élet és Tudomány készített interjút (2012/28. 878-879. p.).

Forrás: www.femtonics.euAz interjúból megtudhatjuk, hogy a Femtonics Kft., amely az agykutatásban használatos, a világon egyedülállóan nagy felbontású két- és háromdimenziós lézermikroszkópokat gyárt. A cég a saját fejlesztésű berendezések értékesítéséből származó nyereség jelentős részét az idegtudományi kutatómunka támogatására fordítja. 

Rózsa Balázs elmondta: büszkék az SZTNH-tól kapott innovációs díjra, amely megerősítette, hogy jó úton járnak: számukra az alapkutatás és a hasznosítás összekapcsolása nagyon fontos feladat. „Ezt jó modellnek tartjuk, amely elvezet a hazai kutatási eredmények magyarországi alkalmazásához. Lehetővé teszi, hogy megtartsuk a legjobb embereket a hazai kutatás-fejlesztés számára, és lendületet adjunk az iparnak is. Az elismerés ennek a működésmódnak a sikerét is jelenti. Biztos vagyok benne, hogy a magas szellemi hozzáadott értéket képviselő munkának van jövője Magyarországon. Éppen ezért tartom fontosnak, hogy a kutatást támogató pályázatokban ma már gyakran hangsúlyos szerepet kap az eredmények hasznosítása is.”

Az interjúban a szabadalmak jelentőségéről is szó esett: „Számos szabadalmunk van már, de jóval több újítást hozunk létre, mint amennyit szabadalmaztatni tudunk, mert az oltalom megszerzése igen költséges mulatság. Kezdetben nem is volt módunk az újításainkat szabadalmaztatni, de ma már a fejlesztések hasznosításából befolyó bevételeink finanszírozzák a kutatás-fejlesztés költségeit, így az új szabadalmak megszerzését is.” (Rózsa Balázs és a Femtonics Kft. szabadalmairól részletesen az  SZTNH honlapján lehet tájékozódni.)

Arra a kérdésre, hogyan egyeztethető össze a szabadalmaztatás és a tudományos kutatással járó   publikációs kényszer, Rózsa Balázs így válaszolt: „Ennek ma már megvan a kialakult gyakorlata. A 2000-es évek közepétől az egyetemeken, kutatóintézetekben, illetve az akkori Szabadalmi Hivatalban is számos tanfolyamot szerveztek, ahol meg lehetett tanulni a kutatási eredmények hasznosításához szükséges ismereteket. A szemléletváltás bekövetkezett, a kutatási eredmények publikálása és a szabadalmak összeegyeztetése a kutatásmenedzsment részévé vált. Aki kutatói pályára készül, már a doktori iskolában megszerezheti a szabadalmaztatással kapcsolatos ismereteket.”

Rózsa Balázs végül az agykutatás jövőjéről fogalmazta meg gondolatait. „Körülbelül húsz éve tudjuk, hogy az agyi aktivitásban nemcsak a neuronok sejttestjei jutnak szerephez, hanem az idegsejtek nyúlványai, a dendritek is. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a gondolkodásunk egy része a dendritekben történik. Most már van olyan mikroszkópunk, amellyel vizsgálható a   dendritek egyes  szakaszainak aktivitása, és olyan vegyszereket is elő tudunk állítani, amelyek segítségével az egyes dendritszakaszok aktivitása mesterségesen kiváltható. Ezek a vizsgálatok a gondolkodás egy teljesen új modelljéhez vezetnek el bennünket. Az agy működésének lényegesen részletesebb megismerése új utakat nyithat az agyi aktivitás zavaraival kapcsolatos betegségek diagnosztikájában és terápiájában is. A módszer továbbfejlesztésével, reményeim szerint, az agysebészetben alkalmazható eszközt is létrehozhatunk, amellyel a hibás működést mutató agysejteket célzottan, a legkevesebb sérülés árán tudjuk majd elpusztítani, s így képesek leszünk helyreállítani az egészséges agyi funkciókat.”

Forrás: Élet és Tudomány, 2012. 28. szám, 878-879. p.