A szellemi tulajdon védelme
 

Napelemes autót fejlesztett a Kecskeméti Főiskola járműépítő csapata

A A A    Nyomtatható verzió

A nagyközönség előtt is bemutatkozott a Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kara (GAMF) 14 tagú járműépítő csapatának legújabb fejlesztésű, MegaLux nevű napelemes autója.

Az innovatív, négykerekű, egy-kerék meghajtású, nagyrészt szénszál-kompozitból készült, mindössze 160 kilogramm súlyú, katamarán formájú MegaLux normál közúton 100-130 km/órás sebességgel fog tudni haladni. A jármű energiaforrását egyetlen napelemtáblából nyeri.

A fejlesztő csapat célja, hogy részt vegyen az október 18-án induló, a napelemes autók számára kiírt ausztráliai világversenyen, ahol minél rövidebb idő alatt kell megtenniük a Darwin – Adelaide közti 3000 kilométeres távolságot. A verseny középpontjában az energiatakarékosság áll: az utat teljes egészében napenergia felhasználásával, illetve a jármű kinetikus energiájának visszanyerésével kell teljesíteni.

A fejlesztők további feladatai a versenyig: a jármű további tesztelése, mindaddig, míg a jármű teljesen készen nem áll a megmérettetésre.

 

Forrás:
Bemutatták a Kecskeméti Főiskola napelemes autóját – kormany.hu – 2015. augusztus 17.