A szellemi tulajdon védelme
 

Sikeresen szerepelt a magyar napelemes autó az ausztráliai World Solar Challengen

A A A    Nyomtatható verzió

A Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kara (GAMF) MegaLux versenygépe sikeresen szerepelt a világ legtekintélyesebb napelemes autó-versenyén, a World Solar Challengen. A nemzetközi megmérettetésen részt vevők feladata az volt, hogy minél gyorsabban tegyék meg a Darwin és Adelaide közötti 3022 kilométeres távot.

A versenyzőknek a napenergia felhasználásával, illetve a járművek kinetikus energiájának visszanyerésével kellett teljesíteniük a teljes távolságot. A magyar csapat napelemes autójának a forró sivatagi országúton 43 óra 4 percre volt szüksége a megadott táv problémamentes teljesítésére. A MegaLux hetedikként haladt át a célvonalon, és ezzel az eredménnyel a GAMF csapata a világ élvonalába tudott kerülni.

Az idén 25 országból összesen 45 jármű indult a megmérettetésen. Az első három helyen két holland és egy japán csapat végzett. A közép-európai térségből most először és egyedüli résztvevőként indult a kecskeméti csapat. Náluk csak azok értek el jobb eredményt, akik a 2013-as versenyen is a legjobbak között szerepeltek.

Itthon már nyáron bemutatták a katamarán formájú, négykerekű, de egy-kerék meghajtású MegaLuxot, mely nagyrészt szénszál-kompozitból készült.

Az e témában korábban megjelent hírünk:

Napelemes autót fejlesztett a Kecskeméti Főiskola járműépítő csapata (2015. augusztus 19.)

 

Forrás:

Hetedik lett a magyar napelemes autó a legrangosabb világversenyen – origo.hu – 2015. október 22.