A szellemi tulajdon védelme
 

A stroke és a szívhalál elkerülését segítheti egy új magyar innováció

A A A    Nyomtatható verzió

Dr. Kozmann György (D. Sc.) egyetemi tanár és munkatársai – több éves kutatómunkát követően – fejlesztették  ki a  stroke és a szívhalál kockázatát felismerő diagnosztikai eszközt a WIWE-t.  A hordozható mérőműszerből és egy okostelefonhoz vagy tablethez  kapcsolható applikációból álló innováció az EKG görbe tulajdonságait kiértékelve,  – a világon egyedüli módon -  intelligens algoritmus segítségével mutatja meg a hirtelen stroke és szívhalál kockázatát.

A készülék a 12 elvezetéses EKG I csatornájával egyenértékű mérést végez 60 másodpercig. Az applikáció megjeleníti az EKG görbét, felismeri a Pitvari Fibrillációt (PF) valamint a Kamrai Heterogenitás (KH) kóros mértékét, ami viszont a hirtelen szívhalál szükséges feltétele. A WIWE ezen kívül képes mérni a vér oxigénszintjét, számolja a pulzust is, illetve rendelkezik olyan egyéb funkciókkal is, mint a lépés- és kalóriaszámláló. – olvasható a computerworld.hu cikkében.

A tervek szerint a készülék 2016 áprilisától rendelhető, de akik a közösségi finanszírozás oldalán az Indiegogo-n keresztül 149 dollárral támogatják a projektet, early bird kedvezménnyel és válaszható színekben hamarabb is hozzájuthatnak a készülékhez.

 

Forrás:

Előre jelzi a stroke és a szívhalál kockázatát – computerworld.hu – 2015. január 15.