A szellemi tulajdon védelme
 

Először sikerült érzékelni Einstein száz éve megjósolt elméletét

A A A    Nyomtatható verzió

Először történt, hogy tudósok a téridő “gravitációs hullámoknak” nevezett fodrozódásait megfigyelték, miután azok a távoli univerzum egy kataklizmikus eseményében keletkezve elérték a Földet. Az észlelés igazolja Albert Einstein 1915-ben közölt általános relativitáselméletének egyik legfőbb előrejelzését, és eddig példa nélküli, új ablakot nyit a világegyetemre - olvashatjuk a LIGO által kiadott sajtóközleményben.

Több magyar kutatócsoport is része a LIGO(Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory) Tudományos Együttműködésnek, amely a felfedezést tette. A hazai munka oroszlánrészét a Frei Zsolt által irányított, 2007-ben létrejött Eötvös Gravity Research Group kutatócsoport végezte, amelyben akadémiai és egyetemi kutatók is dolgoznak. A team működését az MTA, az NKFIH, az ELTE, a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Atomki is támogatta.

A fekete lyukak összeolvadásából észlelt gravitációs hullámjel kísérletről bővebben a ligo.elte.hu magyar nyelvű oldalán illetve a Magyar Tudományos Akadémia honlapján megjelent beszámolóból lehet tájékozódni.

 

Források:

Gravitációs hullámok: egyszerre három világraszóló felfedezés a fizikában – mta.hu – 2015. február 11.
LIGO sajtóközlemény.