A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar fejlesztők tökéletesítették az út menti szalagkorlátot

A A A    Nyomtatható verzió

Az innovatív megoldással kialakított, ötféle korlát-típusból álló biztonsági szalagkorlát rendszercsalád a DAK Acélszerkezeti Kft. egyik sikerterméke. Újszerűségét az ütközés-visszatartó sinus elem és az oszlop közötti kapcsolat nyújtja. Ütközéskor az oszlop csavarodva deformálódik, időben elengedi a korlátot, kihajlik, a vízszintes visszatartó szalag pedig – mivel megfelelő magasságban marad – a járművet visszavezeti az útra.

A fejlesztés közlekedésbiztonsági szempontból rendkívül fontos, a szalagkorlát egy elszabadult buszt is képes visszavezetni a pályára.

Az innováció felhasználói szempontból is tartogat előnyöket:

Kompatibilis bármely, az országban használatos útkorlát típusokkal, karbantartása egyszerű, alkatrészigénye minimális, a sérült szakaszok cseréje olcsóbb, mint az a korábbi korlátok esetében volt tapasztalható.

A DAK Acélszerkezeti Kft. találmánya -  az SZTNH adatbázisa szerint – U1100263/6. ügyiratszámon használati mintaoltalom alatt áll.

A biztonságos acél közúti visszatartó rendszer megalkotásáért a DAK Acélszerkezeti Kft. a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2015. évi Innovációs Díjában részesült.

Forrás:

Díjat nyert az életmentő újvárosi szabadalom – dunaujvaros.com – 2016. április 5.