A szellemi tulajdon védelme
 

A hegesedési folyamatok lassítására és leküzdésére magyar kutatók találták meg a hatóanyagot

A A A    Nyomtatható verzió

Százmilliókat érint világszerte, illetve az euroatlanti társadalmakban minden második halálozás hétterében a szöveti hegesedéssel (fibrózissal) járó betegségek valamelyike (pld. krónikus vesebetegség, a májzsugor vagy a tüdőfibrózis) következtében kialakuló szervelégtelenség áll.

A piacon ez idáig nem volt olyan gyógyszer, amely hatékonyan felvehette volna a harcot a hegesedési folyamatokkal.

Két magyar szakember, Fekete Andrea gyermekgyógyász, kutatóorvos és Vannay Ádám kutatóorvos kísérleteik során megtalálták és azonosították azt a – Sigma-1 receptort aktiváló – hatóanyagot, amely megoldást jelenthet a hegesedési folyamatok lassítására és gátlására.

A fibrózis betegségek problémája globálisan érintett, így a felfedezésnek egészségügyi, társadalmi és gazdasági szempontból is óriási jelentősége van.

Fekete Andrea és Vannay Ádám kutatók a „gyógyszerfejlesztési célpontként idáig ismeretlen új célmolekula és a biológiai védőmechanizmus azonosításában elér eredményeikért” a leginnovatívabb klinikai kutatómunkáért járó Semmelweis Innovációs Díjat vehették át 2016-ban.

 

Forrás:

Globális egészségügyi problémán segíthet egy magyar felfedezés – új szer a szöveti hegesedés ellen – mta.hu – 2016. április 4.