A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar egyetemisták bioszénnel javítanák a hazai talajok állapotát és termőképességét

A A A    Nyomtatható verzió

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar két hallgatója Bacsárdi Szilvia és Máté Rózsa szerint bioszénnel hatékonyan javítható a hazai talajok állapota és termőképessége.

A bioszén növényi és/vagy állati eredetű biomasszából vagy szerves hulladékból előállítható stabil anyag, amelynek a környezetkímélő mezőgazdaságban számos alkalmazása ismert.

A fiatal kutatók vizsgálataikkal bebizonyították, hogy a porózus szerkezetű bioszén csodafegyverként hat az agráriumban.  A megfelelően előállított bioszén egyaránt alkalmas a Magyarországra jellemző savanyú és homoktalajok fizikai és kémiai tulajdonságainak, biológiai aktivitásának, tápanyag-ellátottságának, víztartó kapacitásának és termőképességének a feljavítására, nagyon jó hatással van a növények növekedésére, és mindemellett jobb élőhelyet biztosít a talajlakó állatok számára is. 

A biomérnök-hallgatók innovatív javaslatai a talajjavítás mellet megoldást nyújthatnak a hulladékhasznosítás problémájára is.

 

Forrás:

Díjnyertes mezőgazdasági technológiát fejlesztett ki két műegyetemista – bme.hu – 2016. július 21.

Kép forrása: https://www.bme.hu/sites/default/files/mediakit//bme_cimer.jpg