A szellemi tulajdon védelme
 

Kedvezőbb ár – a hamisítványok vásárlásának legfőbb motivációja

A A A    Nyomtatható verzió

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) és a Társadalomkutatási Intézet (TÁRKI) közös felmérést készített július végén a VOLT Fesztivál-ra látogató fiatalok körében.

A HENT honlapján közzétett összesítésből kiderül, hogy a válaszadók 40 százaléka vásárolt az elmúlt egy évben hamis terméket, sőt ezek kétharmada az elmúlt évben ezt többször is megtette.

A hamis termékek vásárlásánál a legfőbb motivációt a kedvezőbb ár jelenti, bár a válaszadók több mint egyharmada azért vásárolta meg ezeket a cikkeket, mert látszólag nem volt gond azok minőségével.

A hamis termékekhez jutás csatornáiként elsőként az internetet (53%), másodikként a piacot vagy utcai árusokat (21%), harmadikként az egyéb hazai üzleteket (20%), negyedikként a külföldi boltokat (15%) jelölték be a válaszadók.

A fiatalok többsége elsősorban az eredeti terméket gyártó céget tartja a hamisítás legnagyobb károsultjának, és kevésbé törődnek a gazdasági és társadalmi hatásokkal.

A felmérésből arra is fény derült, hogy vásárlási szándékuktól nem az esetleges szankciók, hanem elsősorban a hamis termék vélhetően rossz minőségtől való félelem, valamint a magas egészségügyi kockázat térítheti el a megkérdezetteket.

A kutatás eredményei kapcsán Németh Mónika, a HENT titkára elmondta: „Komoly aggodalomra ad okot a fiatalok információhiánya a hamis termékekkel kapcsolatban, ezért továbbra is fontosnak tartjuk tudatosítani a körükben, hogy a hamis árucikkek vásárlása nemcsak a gyártóknak és jogosultaknak okoznak jelentős károkat, hanem súlyos társadalmi és gazdasági hatásokkal – többek között munkahelyek megszűnésével – is járnak, és a gyengébb minőséggel ők is károsultak lesznek.”

„Az elmúlt évek felmérései alapján világossá vált, hogy a hatékony megelőzés érdekében a hatóságok aktív közreműködése mellett a fogyasztói tudatosság növelésére is szükség van, csak így szorítható vissza a fiatalok és minden korosztály körében a hamis termékek vásárlása”- olvasható a HENT oldalán megjelent közleményben.

 

Forrás:

A fiatalok harmada vásárolt hamis terméket az elmúlt egy évben – hamisitasellen.hu – 2016. augusztus 18.

Kép forrása:  http://mno.hu/csakeredetit