A szellemi tulajdon védelme
 

Új fájdalomcsillapító Pécsről

A A A    Nyomtatható verzió

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) MTI-hez elküldött tájékoztatása szerint koncepcionálisan új hatásmechanizmusú fájdalomcsillapító gyógyszer fejlesztését kezdték meg magyar kutatók a TOXI-COOP Toxikológiai Kutató Központ Zrt. által vezetett konzorciumban, a PTE farmakológusai és az AdWare Research Kft. munkatársai részvételével.

Az európai uniós és központi költségvetési forrásból megvalósulni látszó, idén júliusban indult projekt a PTE farmakológusainak és a Semmelweis Egyetem (SE) vegyészeinek eredeti felfedezésén alapuló szabadalom fejlesztésére épül.

Az új, hatékony gyógyszer fejlesztésének igénye rendkívül nagy, mivel az idegi eredetű (neuropátiás) fájdalomállapot a népesség egy százalékát érinti.

Az egyetem tájékoztatása szerint a kutatás fő feladatai közé tartozik a preklinikai hatástani és biztonságfarmakológiai vizsgálatok elvégzése, melyhez, egészséges önkénteseken tolerálhatósági vizsgálatok tesztelését is tervezik.

A kutatási tevékenységre épülő projekt társadalmi jelentősége mellett ösztönzi a magyarországi vállalkozások K+F tevékenységét, segíti a kutatói munkahelyek létrehozását, megtartását, valamint az ipari szereplők és az egyetem közötti együttműködések kialakítását.

 

Forrás:

Új fájdalomcsillapítót fejlesztenek Pécsett – MTI – 2016. szeptember 19.

Kép forrása: http://www.vintocon.com/hu/forrasok/esettanulmanyok/archifm-a-pecsi-tudomanyegyetemen/