A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar designer a DesignEurópa-díj legjobb formatervezői között

A A A    Nyomtatható verzió

A DesignEuropa-díj az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) díja, amellyel a formatervezési minták és azok menedzselése terén tanúsított kiválóságot tüntetik ki a lajstromozott közösségi formatervezési minták (RCD) jogosultjai körében.

A döntősökről és az életműdíj kitüntetettjéről az üzleti életből, illetve a szakmai (formatervezés, szellemi tulajdon) területről érkezett nagytekintélyű zsűri tagjai döntenek. Az idén két kategória – ipari, valamint a kis-és feltörekvő vállalatok – négy-négy formaterv lehetséges nyerteseit választották ki a döntőbe.

Szőnyi Anna magyar építész és bútortervező IDO pad-ja is bekerült a kis- és feltörekvő vállalatok kategóriájának döntősei közé.

A EUIPO közlése szerint az IDO-t Szőnyi Anna köztéri padként tervezte meg, mindössze két alkotóelemből: fából és acélból. Értékelésében a zsűri kiemelte, hogy a termék rendkívül sokféle magatartás- és interakciós formába illeszthető bele.

Az IDO pad egyszerre praktikus, esztétikus és szoborszerű. Letisztult forma, légies szerkezet, lágy ívek – ezek jellemzik a köztérre tervezett bútorinstallációt. A pad igazi különlegessége a struktúrájában rejlik: bárki a saját kényelmére alakíthatja, a bumeráng alakú, tömör tíkfából készült alkotóelemek legyezőként nyílnak és záródnak a használat során, egyetlen mozdulattal átrendezhető saját igény szerint.
A pad tervei az Egyesült Arab Emírségek leginnovatívabb kreatív ipari centrumának pályázatára született meg. Szőnyi Anna terve 2015. márciusában elnyerte a Dubai Design District (D3) és a Dubaji Kulturális és Művészeti Minisztérium által közösen kiírt pályázat fődíját. – olvasható a stilblog.hu oldalán.

A DesignEurópa-díj eredményhirdetését és a díjátadó ünnepséget november 30-án rendezik Milánóban.

 

Források:
Bejelentették a DesignEuropa-díj döntőseit – marketinginfo.hu – 2016. október 18.
Magyar tervező a DesignEuropa díj döntősei között – innoportal.hu – 2016. október 19.
Szőnyi Anna díjnyertes padja – stilblog.hu – 2015. október 02.
Szőnyi Anna hivatalos weboldala – http://www.annaszonyi.com/ido

Kép forrása: http://epiteszforum.hu/itt-a-designeuropa-dij