A szellemi tulajdon védelme
 

Életmentő lehet egy új magyar fejlesztésű orvostechnikai eszköz

A A A    Nyomtatható verzió

WIWE névre hallgat a névjegykártyánál alig nagyobb méretű, új, életmentő, diagnosztikai készülék.  Az innovatív eszköz ugyan nem helyettesíti az orvost, de képes előre jelezni a stroke és a szívmegállás kockázatát. Két részből áll: egy hordozható mérőműszerből és egy okostelefonhoz, tablethez kapcsolható applikációból.  

A WIWE az EKG-görbe tulajdonságait kiértékelve egy intelligens algoritmus segítségével rizikóbecslést ad a hirtelen szívmegállás és a pitvari fibrilláció okozta stroke kockázatára. Egyik legfontosabb, fő funkciója az EKG mérés, de emellett még véroxigén szintet mér, kiegészítő, lépésszámláló funkciója irányt mutat az egészséghez vezető úthoz.

Magyarországon jelenleg évente 40-50 ezren kapnak szélütést, és mintegy 12 ezer ember veszíti életét agyi érkatasztrófa következtében. Az esetek harmadában, a stroke közvetlen kiváltó oka az un. pitvari fibrilláció, amely EKG-val felismerhető, majd kezelhető.

A készülék nem alkalmas a folyamatos monitorozásra, panaszok esetén azonban 60 másodpercen belül felméri és a laikusok számára is érthető módon kiértékeli a mérési eredményeket, mely egyetlen mozdulattal bárkivel megosztható.

Az életmentő eszköz mögött több éves kutatómunka áll, melyet Dr. Kozmann György (D. Sc.) egyetemi tanár, a Pannon Egyetem Egészségügyi Informatikai K+F Központ elnöke, az MTA doktora és munkatársai végeztek.

A diagnosztikai eszköz gyártása az egri székhelyű Sanatmetal Kft. nevéhez fűzödik, amely a piac tesztelése kapcsán „crowdfunding” néven közösségi finanszírozási kampányt is indított a WIWE-nek. A tőkeerős magyar vállalat egyébként traumatológiai, ortopédiai, gerincsebészeti és fogászati implantátumokat gyárt és forgalmaz.  A Sanatmetal Kft. VORTEX poliaxális csontlemez rendszere 2014-ben Innovációs Nagydíjban és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Innovációs Díjában részesült.

A WIWE hivatalos oldala: http://mywiwe.com/hu/

A WIWE szó  a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala adatbázisa alapján  – M1501169 ügyszámon – védjegyoltalom alatt áll.

 

Források:

Előre jelezheti a stroke-ot és a hirtelen szívmegállást ez az új magyar találmány – hvg.hu – 2016. november 24.

100 ezer dollárra hajt az életmentő magyar – insider blog – 2016. január 19.
A WIWE hivatalos oldala: http://mywiwe.com/hu/

Kép forrása: http://mywiwe.com/hu/