A szellemi tulajdon védelme
 

Nyílt bibliográfiai adatok a Magyar Nemzeti Múzeum Központi Könyvtárában

A A A    Nyomtatható verzió

A Magyar Nemzeti Múzeum Központi Könyvtára (MNMKK) az online katalógus összes bibliográfiai rekordját – a "CC0 1.0 Univerzális (CC0 1.0) Közkincs nyilatkozat" licenc alapján – elérhetővé tette. Az adatok mostantól bárki által szabadon felhasználhatók, újrahasznosíthatók és továbbterjeszthetők az MNMKK oldalára hivatkozó alábbi link feltüntetésével http://mnm.hu/hu/muzeum/konyvtar/nyilt-bibliografiai-adatok .

Az MNMKK a magyarmuzeumok.hu internetes oldalon megjelent összefoglalójában részletes leírást közöl a nyílt hozzáférési filozófiát és gyakorlatot képviselő Open Data mozgalomról, melynek legalapvetőbb célkitűzése, hogy az adatok mindenfajta szabadalmi és szerzői jogi, illetve bármely egyéb korlátozástól mentesen, szabadon hozzáférhetőek legyenek. 

Ezen elvekkel és a mozgalom ajánlásaival egyetértve – 2011 októberében csatlakoztak az európai nemzeti könyvtárak, támogatásukról biztosítva a kezdeményezést.

 A Magyar Nemzeti Múzeum Központi Könyvtára is egyetértésének hangot adva a mozgalom elvei és ajánlásai mentén maradéktalanul végrehajtva tette nyílttá adatait.

A legjelentősebb könyvtárak, melyek szintén nyílttá tették adataikat:

British Library - National Bibliography dataset
North Rhine-Westphalia Union Catalogue (HBZ)
LIBRIS (Svéd közös katalógus).

 

Forrás:

Open Data a könyvtárban –hirlevel.egov.hu – 2017. január 2.

Kép forrása: http://www.wikiwand.com/hu/Magyar_Nemzeti_M%C3%BAzeum