A szellemi tulajdon védelme
 

Magyarország előkelő, a 13. helyen szerepel „Az innováció hajtóelemei” című nemzetközi jelentésben

A A A    Nyomtatható verzió

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarájának Globális Szellemi Tulajdon Központja által – 2012 óta évente – közzétett „Az innováció hajtóelemei” című jelentésében Magyarország idén először szerepel a stratégiai és piaci szempontból jelentős országok egyikeként.

A világ GDP-jének mintegy 90%-át megtermelő 45 ország felsorolását tartalmazó 5. Nemzetközi Szellemi Tulajdon Index rangsorában hazánk igen előkelő, a 13. helyen szerepel, megelőzve ezzel többek között Lengyelországot, Izraelt és Kanadát is.

Illusztris helyezésünk jelentőségét emeli az a tény is, hogy az elemzés módszertana a korábbiakhoz képest új elemekkel bővült, mint például az is, hogy a minőségi elemekre nagyobb figyelmet fordítottak. Ezen túl is fontos kiemelni, hogy a világszerte figyelemmel kísért indexet a szakmai közvélemény – a szellemi tulajdon és az ipari innovációs, üzleti hasznosítás szempontjából – az egyik legalapvetőbb rendszernek tekinti.

A jelentés az index javítására aktívan és sikeresen törekvő országként emelte ki hazánkat. Az innovációs környezetben bekövetkezett javulás tényét erősíti a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában (SZTNH) 2016-ban bekövetkezett 17%-os nemzeti védjegybejelentési, illetve a 30%-os nemzeti formatervezésiminta-oltalmak gyarapodásának a száma is.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala tavaly év végén a Nemzetgazdasági Minisztérium felügyelete alá került, ezzel a tárca várakozásai szerint tovább folytatódhat a magyar szellemi tőke mérhető javulása. Ezen belül is intenzíven fejlődő terület lehet az Irinyi Tervben is megjelölt, az ipar digitális átalakítását célzó Ipar 4.0 kezdeményezés, az itt működő változások ugyanis fokozottabban alakítják a szellemi tulajdonvédelmi környezetet és ennek innovációpolitikai hatásait – olvasható a kormany.hu oldalán.

Az angol nyelvű jelentés itt érhető el»

 

Forrás:

Magyarország előkelő helyen a Nemzetközi Szellemi Tulajdon Index rangsorában – kormany.hu – 2017. február 9.

Kép forrása: http://www.theglobalipcenter.com/wp-content/uploads/2017/02/GIPC_IP_Index_2017_Report.pdf