A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar kutatók új módszere a mozgó, gondolkodó agy vizsgálatára

A A A    Nyomtatható verzió

Rózsa Balázs és kutatótársai új vizsgálati módszerének köszönhetően csaknem egymilliószor gyorsabban lehet vizsgálatokat végezni – három dimenzióban – az éber, aktívan mozgó állatok agyának idegsejthálózatáról, mint az eddig ismert eljárások bármelyikével.

Innovációjuk egy kvantummechanikai jelenségre, az úgynevezett kétfoton-effektusra épít, melynek segítségével egyébként több mint 1,5 mm-es mélységig be tudnak látni az agyba, és a kísérleti állatok agykérgét akár teljes vastagságban is mérni tudják. A magyar kutatók erre építették legújabb, az agy információkódolásának megismerésére alapozott fejlesztésüket, mely mostantól lehetővé teszi éber állatokban (nem csak az egészséges, hanem különféle betegségekben is) akár több ezer idegsejt vagy sejtnyúlvány egyidejű térbeli mérését.

A mérési eljárásra feltétlenül szükség van ahhoz, hogy az agy működését mélyebben megismerhessék és ezáltal hatékonyabb és szelektívebb, végleges megoldást adó gyógymódokat fejleszthessenek ki a kutatók.

A szakemberek e témában megírt cikkét a Neuron című neves szakfolyóirat kiemelt anyagai sorában közölte.

A kutatók a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének (MTA KKI) és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemnek a munkatársai.

 

Forrás:

Milliószor gyorsabban lehet vizsgálni a mozgó, gondolkodó agyat magyar kutatók új módszerével – mta.hu – 2017. február 13.

Kép forrása: http://mta.hu/tudomany_hirei