A szellemi tulajdon védelme
 

Egyedülálló csillagászati mérőrendszert fejlesztenek magyar kutatók

A A A    Nyomtatható verzió

Az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (MTA CSFK) és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakemberei közösen „Tranziens Asztrofizikai Objektumok” című projektjük keretében egyedülálló, új számítógép-vezérelt csillagászati mérőrendszert fejlesztenek.

Innovációjuk célja a Földön megszokottól nagyon eltérő körülmények között keletkező asztrofizikai jelenségek felfedezése, kutatása, továbbá a modern IT-technológiák és a velük összefüggő kutatási eredmények beépítése a felsőoktatás természettudományos képzéseibe.

A tervek szerint két, egyenként 80 centiméter tükörátmérőjű automatizált távcsövet telepítenek két hazai obszervatóriumba, Piszkéstetőre és Bajára. A két távcsövet folyadékhűtésű elektronikus (CCD-) kamerával, valamint speciális csillagászati színszűrőkkel szerelik fel, majd interneten keresztül összekapcsolva képessé teszik őket az automatikus mérésvezérlésre és adatgyűjtésre.

„A kutatók az újonnan beüzemelt automata mérőrendszerrel olyan rövid idejű, izgalmas jelenségeket is tanulmányozhatnak majd, mint a gammakitörések optikai utófénylése, a gravitációshullám-források esetleges elektromágneses sugárzása vagy a gyors rádiókitörések optikai megfigyelése”- olvasható a webradio.hu oldalán.

A fejlesztés a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által meghirdetett „Stratégiai kutatás-fejlesztési műhelyek kiválósága” című pályázati felhívás keretében 687.369.737.-Ft összegű támogatást nyert.

 

Forrás:

Két robottávcső épül Magyarországon csillagászati jelenségek megfigyelésére – webradio.hu – 2017. február 02.

Kép forrása:http://paramoral.eu/comment.php?comment.news.7342