A szellemi tulajdon védelme
 

Fiatal magyar kutatónőt díjaztak Párizsban

A A A    Nyomtatható verzió

Kóspál Ágnes csillagász, a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársa – a csillagászatban eddig elért színvonalas kutatási eredményeiért – a L’Oréal-UNESCO A nőkért és a tudományért elnevezésű elismerését vehette át Párizsban.

A kutatónő saját kutatócsoportjával a fiatal csillagok titkait tanulmányozza. Eredményeik többek között azt is segítik megérteni, hogyan született meg 4,6 milliárd évvel ezelőtt a Naprendszer. A csillagokat körülvevő por- és gázkorongokkal kapcsolatos kutatásaik lehetővé teszik olyan modern műszerek megalkotását, melyek megjelenése egyre izgalmasabb felfedezésekre ad lehetőséget.

Az UNESCO elismerésére azok a kutatónők pályázhattak, akik korábban már elnyerték hazájukban a L’Oréal és az UNESCO A nőkért és tudományért ösztöndíjat. Kóspál Ágnes 2015-ben már megkapta az elismerést a Magyar Tudományos Akadémia védnöksége alatt.

A nemzetközi elismerésre a világ minden tájáról érkezett, mintegy 1500 pályázatból választják ki azt a 15 fiatal tehetséget, akiket érdemesnek találnak a 15 ezer euróval járó díjra.

Forrás:

Fantasztikus siker! Magyar csillagásznőt díjazott az UNESCO – inforadio.hu – 2017. március 24.

 

Kép forrása: http://www.lorealusa.com/