A szellemi tulajdon védelme
 

A világon elsőként drótnélküli, SD kártya méretű szenzorokat fejlesztett egy hazai konzorcium

A A A    Nyomtatható verzió

Az MTA Energiatudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézete és a BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft. együttműködésével létrejött konzorcium speciális körülmények között is alkalmazható, új technológiákon alapuló, akku- és drótnélküli, hálózatban kommunikáló érzékelő egységek kifejlesztésébe kezdett.

Az új eszközöket többek között a közlekedés monitorozására, a talaj/vizek/levegő szennyezettségének vizsgálatára, az energetikai biztonság területén vagy humán orvosi diagnosztikában is lehet majd használni.

„A fejlesztés alatt álló eszközök előnye, hogy hosszú élettartamuk alatt önállóan működnek, ezért alkalmazhatók például útburkolatba integrálva, villamos felsővezetékek közelében vagy akár ruházatban is (wearable technology). A vezeték nélküliség energia-megtakarítást jelent, mivel az érzékelőknek nincs szüksége hálózati töltésre. További előny, hogy egyszerre nagyszámú szenzor adatai gyűjthetőek össze vezetékezés és energiabetáplálás nélkül, így a működési/környezeti állapot pontosabban követhető; az adatgyűjtés és kommunikáció független hálózatokban, adatbányászati (data mining) technológiákkal is lehetséges. A rendszer alkalmazási lehetőségei éppen emiatt dinamikusan bővülnek. A konzorciumunk az első lépésben az energetikai biztonság területére és a közlekedés monitorozására fókuszál”- olvasható a technokrata oldalán.

 

Forrás:

Újabb világra szóló magyar találmány készült kis hazánkban! – technokrata.hu – 2017. május 16.

Kép forrásai: https://www.mfa.kfki.huhttp://www.interbazis.hu/?p=9524