A szellemi tulajdon védelme
 

Az Európai Parlament elfogadta a Hordozhatósági Rendeletet

A A A    Nyomtatható verzió

A tartalmak határokon átnyúló hordozhatósága azt jelenti, hogy a hordozható online tartalmakhoz ellenérték fejében, jogszerűen hozzáférő felhasználó (vagyis az előfizető) számára a szolgáltató köteles biztosítani, hogy az előfizető az előfizetés országában elérhető tartalmakhoz azonos eszközökön, azonos feltételekkel és minőségben férhessen hozzá abban az esetben, ha ideiglenesen egy másik tagállamban tartózkodik.

Az új rendelet a tartalmak elérhetőségének földrajzi alapon történő szűrése, az ún. geoblocking alóli ideiglenes mentességet biztosít, és ezáltal az egyébként mondhatni abszolút értékként kezelt territorialitás (területiség) falából üt ki egy darabot.

A Hordozhatósági Rendelet kimondja még, hogy a hordozhatóságért a szolgáltató nem számolhat fel járulékos díjat, ugyanakkor az ideiglenesség feltételét biztosítandó a szolgáltató számos módon ellenőrizheti – pl. banki információk vagy személyi adatok bekérésével, a megfelelő adatbiztonsági követelmények betartása mellett -, hogy a felhasználó előfizetése mely tagállam területéhez kötődik a leginkább.

A hordozhatóság biztosításának követelménye alapvetően a fizetős szolgáltatásokra vonatkozik, ugyanakkor az ingyenes szolgáltatók is vállalhatják, hogy egy opt-in nyilatkozat útján belépnek a rendszerbe. – olvashatjuk a Copy21 oldalán.

A Hordozhatósági Rendelt elfogadásra került, de az új jogforrás szövegét az Európai Unió Tanácsának azonban még jóvá kell hagynia.

 

Forrás:

„Itt fogyasztja vagy elvitelre kéri?” Az Európai Parlament elfogadta a Hordozhatósági Rendeletet – copy21.com – 2017. május 18.

Kép forrása: https://copy21.com/