A szellemi tulajdon védelme
 

Kereskedelmi egységek áramfogyasztását csökkentené egy magyar startup innovációja

A A A    Nyomtatható verzió

A Greenergizer a kereskedelmi egységek áramfogyasztását, villanyszámláját képes legalább 10 százalékkal csökkenteni saját fejlesztésű megoldásukkal. Innovációjuk szabályozza az áruházakban található hűtők, légkondicionáló berendezések teljesítményét és akkor vásárol áramot, amikor annak kedvezőbb a tarifája az áramtőzsdén.

Az innováció lényege, hogy a hűtőkhöz csatlakoztatott mérőrendszer által gyűjtött adatokat egy felhőalapú analitikai rendszer elemzi mesterséges intelligencia segítségével. A kidolgozott rendszernek két fontos jellemzője van. Egyrészt okosabban használja a kapott adatokat, ily módon pénzt spórol az áruháznak. Ám még fontosabb, hogy a megújuló energia arányának növekedésével a hálózatok egyre nehezebben tudják az ingadozásokat kiszabályozni. A cég által kínált megoldás része, hogy egyfajta virtuális erőműként működve csökkenthetők legyenek a fogyasztások és áramköltségek.

A Greenergizer nevű magyar startup áramfogyasztást csökkentő innovációjával 2016-ban harmadik helyezést ért el a közép-európai országoknak meghirdetett varsói KIC InnoEnergy versenyen, amely a fenntartható energiaellátást helyezte a középpontba.

 

Forrás:

Csökkenti az áramfogyasztást egy új hazai találmány – nrgreport.com – 2017. július 03.

Kép forrása: https://www.f6s.com/greengergizer